An investigation of the subject-verb agreement acquisition by English language learners in university preparatory programs
Bir üniversite hazırlık programında İngilizce öğrenen öğrencilerin özne-fiil uyumu edinimlerinin incelenmesi
- Tez No: 997532
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜL KASIM VARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil, Dil becerileri, Dil bilgisi, Dil eğitimi, Dil farkındalığı, Dil gelişimi, Dil yeteneği, Dil özellikleri, Dil öğrenme yöntemleri, Öğreten becerileri, Language, Language skills, Grammar, Language education, Language awareness, Language development, Language proficiency, Language features, Language learning methods, Teaching skills
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, İngilizce hazırlık programlarına devam eden İngilizce öğrenicilerinin özne-fiil uyumu edinimiyle ilgili zorluklarını ve stratejilerini araştırmaktadır. Karma bir yöntemle yürütülen araştırma, hata modellerini belirlemekte, öğrenicilerin algılarını incelemekte ve çeşitli pedagojik stratejilerin etkinliğini değerlendirmektedir. Temel bulgular, anadil etkisinin, yeterlilik düzeyinin ve öğretim açıklığının öğrenicilerin özne-fiil uyumunu öğrenme becerileri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bağlamsallaştırılmış uygulama ve teknoloji tabanlı araçların entegrasyonu, öğrenicilerin yazılı ve sözlü becerilerinde özgüven ve doğruluğu artırmada etkili stratejiler olarak öne çıkmıştır. Bu bulgular, özne-fiil uyumu edinimi konusundaki teorik ve pratik anlayışa katkı sağlayarak eğitimciler ve müfredat geliştiriciler için uygulanabilir öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the challenges and strategies related to subject-verb agreement acquisition among English language learners (ELLs) in university preparatory programs. Through a mixed-method approach, the research identifies error patterns, explores learners' perceptions, and evaluates the effectiveness of various pedagogical strategies. Key findings reveal that native language interference, proficiency level, and instructional clarity significantly influence learners' ability to master subject-verb agreement. Additionally, the integration of contextualized practice and technology-based tools emerged as effective strategies for improving learners' confidence and accuracy in both written and spoken modalities. These findings contribute to the theoretical and practical understanding of subject-verb agreement acquisition, offering actionable insights for educators and curriculum developers.