Hemşirelerde teknoloji etkileşimine yakınlık ile dijital okuryazarlık arasındaki ilişki
The relationship between technology interaction proximity and digital literacy among nurses
- Tez No: 997533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYDA BAŞOĞUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Dijital Okuryazarlık, Teknoloji Etkileşimi, Hemşirelik, Eğitim Programları, Digital Literacy, Technology Interaction, Nursing, Educational Programs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz sağlık sisteminde dijital teknolojilerin giderek artan kullanımı, hemşirelerin dijital araçları etkin biçimde kullanmalarını ve bu alandaki yetkinliklerini artırmalarını zorunlu kılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, hemşirelerin teknoloji etkileşime yakınlık düzeyleri ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte desenlenen bu çalışma, Adıyaman ilinde bir devlet hastanesinde görev yapan ve çalışmaya gönüllü katılım sağlayan 234 katılımcı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada, Hemşire Tanıtım Formu, Dijital Okuryazarlık Ölçeği (DOÖ) ve Teknoloji Etkileşimine Yakınlık Ölçeği (TEYÖ) veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiş, normallik testi olarak Kolmogorov-Smirnov testi uygulanmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu çarpıklık ve basıklık katsayılarıyla da değerlendirilmiş, analizlere parametrik testlerle devam edilmiştir. Tanımlayıcı istatistiklere göre DOÖ puan ortalaması 64,38±9,53; TEYÖ puan ortalaması ise 40,79±5,84 olarak bulunmuştur. İlişki analizinde Pearson korelasyon testi yapılmış ve dijital okuryazarlık ile teknoloji etkileşimine yakınlık arasında pozitif yönlü, anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür (r=0,615; p<0,05). Sonuç olarak hemşirelerin teknoloji etkileşimine yakınlık düzeyleri ile dijital okuryazarlık düzeyleri arasında güçlü ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Bu doğrultuda, sağlık kurumlarında görevli hemşirelerin dijital becerilerinin artırılması amacıyla sürekli ve uygulamalı eğitim programlarının oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The increasing use of digital technologies in today's healthcare system necessitates that nurses effectively utilize digital tools and enhance their competencies in this field. The aim of this study is to examine the relationship between nurses' levels of technology interaction proximity and their levels of digital literacy. This descriptive and correlational study was conducted with 234 nurses working in a state hospital in Adıyaman who voluntarily participated in the research. The Nurse Information Form, the Digital Literacy Scale (DLS), and the Technology Interaction Proximity Scale (TIPS) were used as data collection tools. Data were analyzed using SPSS 22.0, and the Kolmogorov-Smirnov test was employed for normality testing. The normal distribution of the data was also evaluated through skewness and kurtosis coefficients, and analyses were continued with parametric tests. According to the descriptive statistics, the mean DLS score was 64.38±9.53, while the mean TIPS score was 40.79±5.84. Pearson correlation analysis revealed a positive and significant relationship between digital literacy and technology interaction proximity (r=0.615; p<0.05). In conclusion, there is a strong and significant relationship between nurses' levels of technology interaction proximity and their digital literacy. Accordingly, it is recommended that continuous and practice-based training programs be developed to enhance the digital skills of nurses working in healthcare institutions.