Kur'ân-ı Kerîm'de geçen harf-i cerler ve üslûba etkileri –Ra'd Sûresi örneği-
Huruf al-jarrs in the Qur'an and their effects on style –Example of Surah ar-Ra'd-
  1. Tez No: 997554
  2. Yazar: FATMA NUR SAYLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT CEVHER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili ve Belâgatı, Nahiv, Tefsir, Ra'd sûresi, Harf-i Cer, Anlam, Üslûp, Arabic language and eloզuence, syntax, exegesis, Surah Ar-Ra'd, Huruf al-Jarrs, meânîng, style
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Arap dilinin kelime dokusu incelendiğinde isim, fiil ve harf kısımlarından müteşekkil olduğu görülür. Bu üç kısımdan biri olan harfler Arap dilinde öncelikli ve önemli bir yer tutar. Harf, alfabe (hecâ-mebânî) ve mana (meânî) olmak üzere iki kısma ayrılır. Mebânî harfleri kelimenin yapısını oluştururken, meânî harfleri ise kendi başlarına müstekil bir mana ifade etmeyen, cümle içinde anlamı tamamlanan harf öbekleridir. Mana harflerinin büyük bir bölümünü harf-i cerler oluşturur ve Kur'ân'da da oldukça geniş yer tutar. Bu harfler çoklu anlamları ve cümle içerisinde ince manalar taşımasıyla âyetler üzerinde belâgat, beyân ve üslûp bakımından derin semantik manalar oluşturur. Harflerin anlam içinde kazandıkları bu işlevleri anlamak aynı zamanda Kur'ân'ı anlamaya yardımcı olur. Bu yönüyle nahiv, belâgat ve tefsir âlimleri mesajın doğru anlaşılmasına katkı sunmak için harflerin manalarını ele alıp birçok açıdan inceleme konusu yapmışlardır. Bu çalışma ile harf-i cerlerin üslûp üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu harflerin anlama ne ölçüde etkisi olduğu, manada nasıl bir değişiklik yaptığı nahiv, dilbilim ve tefsir âlimlerinin görüşleri araştırılarak analiz edilemiştir. Harf-i cerlerin tanımı, anlamı, sayıları ve çeşitleri hakkında incelemeler yapılmış ve özelde bu harflerin Ra'd sûresi üzerinde uygulamalı olarak üslûp özellikleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
When we look at the lexical structure of the Arabic language, we see that it is made up of nouns, verbs, and letters. One of these three components, letters, holds a primary and important place in the Arabic language. A letter is divided into two parts as syllable (mabānī) and meânîng (maānī).The syllable part forms the structure of the word, while the meânîng letters do not carry meânîng on their own but are groups of letters that express meânîng within a sentence. Most of the meânîng letters consist of harf-i cers and harf-i cers occupy an important part in the Qur'an. By carrying multiple meânîngs and subtle nuances within a sentence, they create deep semantic meânîngs in the Ayah in terms of eloquence, expression, and style. Understanding this functions that letters gain within meânîng somewhat helps to understand the Qur'an. In this regard, scholars of syntax, eloquence, and exegesis have examined the meânîngs of letters from various perspectives to contribute to the correct understanding of the message. In this study, the effects of harf-i cers on style have been examined. How these letters affect understanding and how they change the meânîng have been analyzed by studying the opinions of syntax, linguistics, and exegesis scholars. Investigations have been made about the definition, meânîng, numbers, and types of harf-i cers, and specifically on Surah Ar-Ra'd, the stylistic features have been researched in practice.