Dil ve belâgat bağlamında Şuarâ suresi
Şuarâ surah in the context of language and literature
  1. Tez No: 573496
  2. Yazar: DALAL ALBAKR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN KAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Şuara Suresi, Şiir, Şair, Belagat, Sanat, Şuarâ Surah, Poem, Poet, Eloquence, Art
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmamızın konusu Kur'an-ı Kerim'in değerli surelerinden biri olan Şuarâ suresinin içerdiği edebi nükteleri Arap Dili ve Belâgatı açısından incelemek ve bu araştırmayı surenin asıl metnine bağlı kalarak yapmaktır Yüce Allah'ın değerli kelamı olan Kur'an-ı Kerim'in bütün sureleri tüm müfessirlerin, Arap edebiyatı âlimlerinin, dilbilimcilerinin, tefsir ve belâgat alanında yazılmış tüm eserlerin edebi anlatımlarından uzak, eşine rastlanmayan, her çağda yeniliğini yitirmeyen bir anlatım tarzına sahiptir. Biz de bu çalışmamızı Kur'an-ı Kerim'in edebi delillerine, edebi anlamda içerdiği zahiri-batıni anlamlara ve edebi değerlerine bağlı kalarak Kur'an-ı Kerim'in anlatımına uygun bir ifadeyle işlemeye özen gösterdik. Çalışmanın birinci bölümünde surenin adlandırılışında yer alan görüşler, Surenin Sınıflandırılması, Fasl ve Vasl olgusu, İcaz, İtnab, Kur'ani Tabirlerin Belagat açısından incelenmesi, bir kipin başka kip yerine kurmaktır. İkinci bölümde surede anlamı güçlendirmekte geçen Te'kid ve Etkileri, Talebî İnşâ, Özel İsim (Alem İsim) , İnşa üslubu, kasr , hazf ve harf-i cerler gibi dil açısından edebi üsluplardan bahsedilmektedir. Üçüncü bölümde ise Beyan İlminin içerdiği, Teşbih, İstiare, Kinaye, Mecaz gibi ve Bedi' İlmini içerdiği, Cinas Tıbak ve Müra'atü'n-Nazir gibi konuları ele alıp çalışmamızı bu şekilde tamamladık.
Özet (Çeviri)
The topic of this paper is examine literatural nuances of Şuara Surah which is valuable surah of Quran, in terms of Arabic eloquence and making this research adhering to original text of the Surah All surahs of Quran which is the precious word of Allah Almighty, have differences with expressions of all exegetes, Arabic literature scholars, linguists and all works written and unique and also they never lose their novelty in every age. We have elaborated on this research, adhering to evidences, literary zahiribatıni means and literary values of Quran and also adhering to expression of Quran. In the first part of this study we told that where the name of this Surah came from, why did the Surah called with that name fasl-vasl, icaz, itnab. The second part includes literary styles like İsm-i mevsul, İsm-i işaret, inşa üslubu, emirnehiy, istifham etc. In the Surah. In the third part we have examined the Surah in terms like harf-i cerler, kasr, hazf, teşbih, istiare etc. which are topics of eloquence and we have completed the study.