Franz Liszt Années de Pélerinage I albümünün stil ve teknik açıdan incelenmesi
A stylistic and technical analysis of Franz Liszt's Années de Pèlerinage I
  1. Tez No: 997561
  2. Yazar: SELEN BALKAN EREM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ IŞIL DAĞLAR
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik müzik, Programlı müzik, Çok sesli müzik, Classical music, Programmed music, Polyphonic music
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
Özet
Années de Pèlerinage I, Liszt'in sanatsal vizyonunu, romantik estetik anlayışını ve piyanoya getirdiği teknik yenilikleri bütüncül bir şekilde yansıtan bir başyapıttır. Albümde yer alan dokuz eser, yalnızca İsviçre doğasından değil, aynı zamanda bestecinin içsel ve ruhsal yolculuğundan da ilhamla şekillendirilmiştir. Bu çalışmada her bir eserin yapısal, tematik ve teknik özellikleri analiz edilmiştir. Liszt'in doğayı betimleme gücü, edebi alıntılarla kurduğu bağ, program müziği anlayışı, çok sesli yazımı ve ileri düzey piyano teknikleri bağlamında incelenmiştir. Eserlerde kullanılan teknikler, Liszt'in piyanistik ifadesini zenginleştiren öğeler olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca her parçada çalışma ve çalma önerileri verilmiştir. Bu tez, Franz Liszt'in Années de Pèlerinage I albümündeki eserlerin stilistik ve teknik özelliklerinin incelenmesiyle, bu eserlerin romantik dönem piyano müziğine getirdiği yenilikçi yaklaşımları, bestecinin kişisel anlatım diliyle ilişkisini ve piyanistik tekniklerin müzikal ifadeye katkısını ortaya koymaktadır. Bu amaçla, eserdeki teknik zorluklar, stilistik çeşitlilik, ifade ve program müziği unsurları analiz edilerek, stil ve tekniğin nasıl bütünleştiği kapsamlı biçimde değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Années de Pèlerinage I stands as a masterpiece that holistically reflects Liszt's artistic vision, his Romantic aesthetic ideals, and the technical innovations he brought to piano writing. The nine pieces in the album are shaped not only by the landscapes of Switzerland but also by the composer's inner and spiritual journey. In this study, the structural, thematic, and technical characteristics of each piece are examined. Liszt's capacity for depicting nature, his use of literary epigraphs, his conception of program music, his polyphonic writing, and his employment of advanced pianistic techniques are analyzed within this framework. The technical devices found in the works are evaluated as elements that enrich Liszt's pianistic expression. In addition, practice and performance recommendations are provided for each piece. By investigating the stylistic and technical features of the works in Franz Liszt's Années de Pèlerinage I, this thesis aims to elucidate the innovative approaches these compositions introduced to Romantic-period piano music, their relationship to the composer's personal expressive language, and the contribution of pianistic techniques to musical interpretation. To this end, the technical challenges, stylistic diversity, expressive qualities, and programmatic elements of the volume are analyzed to offer a comprehensive understanding of how style and technique are integrated within these works.