Endokrinoloji servisinde hastaların ilk yatış ve taburculuk ilaç listelerinin incelenmesi ve karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi
  1. Tez No: 997593
  2. Yazar: AYŞEN SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ÖYKÜ ÇETİN UYANIKGİL
  4. Tez Türü: Eczacılıkta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: ilaç uzlaşısı, diyabet, hipertansiyon, polifarmasi, ilaç-ilaç etkileşimi, medication reconciliation, diabetes, hypertension, polypharmacy, drug-drug interaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eczacılık Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; Endokrinoloji servisinde yatan hastalarda, üç farklı zaman noktasında ilaç uzlaşısı yaparak ilaç listelerini oluşturmak ve bu oluşturulan ilaç listelerini birbiri ile karşılaştırarak hastaların tedavisinde yapılan ilaç değişikliklerinin sonuçlarını ilaç ve hasta bazındaki parametrelere göre değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek merkezli, prospektif ve gözlemsel olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya 05.05.2024-06.01.2025 tarihleri arasında Endokrinoloji servisinde yatmakta olan 120 hasta dahil edilmiştir. Onam alınan hastaların; cinsiyet, yaş, boy ve kilo gibi demografik bilgileri kaydedilmiştir. Ek olarak; hastadan, yanında getirdiği ilaç kutularından ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS)'nden edinilen bilgiler doğrultusunda hastanın servise ilk yatış günü (G0), yatıştan sonraki ikinci günü (G2) ve taburculuk günü (GT) kullanmakta olduğu ilaçların listesi oluşturularak; ilaçların eklenme, kesilme ve doz değişikliği nedenleriyle birlikte tüm ilaç verileri kaydedilmiştir. Kaydedilen veriler doğrultusunda; hastaların G0, G2 ve GT noktalarında tedavilerindeki polifarmasi varlığına ve yaş grubuna göre ilaç-ilaç etkileşimi verileri ve ilaçların endikasyona uygunluğu gibi verilerin birbirleriyle olan ilişkileri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 55,38±16,06 yıl olarak bulunmuştur ve hastaların %60'ının kadın (n=72) olduğu saptanmıştır. Hastalarda en sık görülen iki kronik hastalık tip 2 diabetes mellitus (Tip 2 DM) (n=72) ve hipertansiyon (HT) (n=72) olarak belirlenmiştir. Hastaların tedavilerindeki polifarmasi oranları incelendiğinde; oranların ilk yatıştan sonra anlamlı bir şekilde arttığı görülmüştür (p<0,001). Bununla birlikte, ilk yatıştan sonra hastaların tedavisinde endikasyona uygun olmayan ilaç oranı anlamlı bir şekilde azalmıştır (p<0,001). Çalışmamızda hastaların tedavisinde en sık kullanılan ilaçların insülin glarjin (%6,5), pantoprazol (%4,7) ve insülin aspart (%4) olduğu tespit edilmiştir. En sık ilaç değişikliği nedeninin ise kan şekeri regülasyonu olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda en sık görülen ilaç-ilaç etkileşimleri; C düzeyi etkileşimler olup; klinik olarak anlamlılık oranları oldukça düşük bulunmuştur. Sonuçlar: Endokrinolojik hastalıklar, özellikle Tip 2 DM; toplumda çok yaygın olarak görülmektedir. Tip 2 DM'ye, HT gibi komorbid hastalıkların eklemesiyle; hastaların tedavi yönetimi daha da karmaşık bir hale gelmektedir. Bu nedenle, tedavide hasta odaklı değişiklikler gerekebilmektedir. Sağlık sisteminin yoğunluğu içerisinde, hastaların tedavisinde yapılacak ilaç değişiklikleri; ilaç hatalarına da zemin hazırlayabilmektedir. Bu noktada, ilaç hatalarının klinik eczacıların en temel hizmetlerinden birisi olan ilaç uzlaşısıyla saptanarak; minimuma indirilebileceği öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to create drug lists by making a medication reconciliation at three different time points for patients hospitalized in the Endocrinology ward and to compare these drug lists with each other and to evaluate the results of drug changes made in the treatment of patients according to drug and patient-based parameters. Materials and Methods: This study was a single center, prospective and it was designed as an observational study. 120 patients hospitalized in the Endocrinology ward between 05.05.2024-06.01.2025 were included in the study. Demographic information of the patients, for whom consent was obtained, such as gender, age, height and weight, was recorded. In addition; a list of the medication used by the patient on the first day admission to the ward (G0), the second day after admission (G2) and the day of discharge (GT) was created in accordance with the information obtained from the patient himself, the medication boxes he brought him and Ege University Medical Faculty Hospital Information System; all drug data were recorded together with the reasons for adding, stopping and changing the dose of the medication. In line with the recorded data, the relationship between the data such as the presence of polypharmacy in the treatment G0, G2 and GT points and the age group and the drug-drug interaction data and the suitability of the medications for indication were statistically evaluated. Results: The mean age of the patients included in the study was found to be 55,38±16,06 years and 60% of the patients' female (n=72). The two most common chronic diseases in the patients were determined as type 2 diabetes mellitus (Type 2 DM) (n=72) and hypertension (HT) (n=72). When the polypharmacy rates in the treatment of the patients were examined, it was seen that it increased significantly after the first hospitalization (p<0,001). However, the rate of drugs not suitable for the indication in the treatment of the patients decreased significantly after the first hospitalization (p<0,001). The most frequently used drugs in the treatment patients in our study were determined as insulin glargine (6,5%), pantoprazole (4,7%) and insulin aspart (4%). The most frequent reason for drug changes was determined as blood glucose regulation. The most common drug interaction our study were C level interactions and their clinical significance rates were found to be quite low. Conclusion: Endocrinological diseases, especially Type 2 DM; are very common in society. With the addition of comorbid diseases such as HT to Type 2 DM, the treatment management of patients becomes even more complicated. Therefore patient-centred changes in treatment may be required. Within the busy health system, changes in medication to be made in the treatment of patients may also pave the way for medication errors. At this point, it can be foreseen that medication errors can be minimized by identifying them through medication reconciliation, one of the most basic services of clinical pharmacist.