Enfeksiyöz olmayan üveit olgularının aktif dönem ve remisyon dönemi maküla bulgularının optik koherens tomografi ile tespiti ve görsel prognoz üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 997601
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDE ÇELİKER ATABERK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Enfeksiyöz olmayan üveit, epiretinal membran, görsel prognoz, maküla, maküla ödemi, optik koherens tomografi, Epiretinal membrane, macula, macular edema, non-infectious uveitis, optical coherence tomography, visual prognosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, enfeksiyöz olmayan üveit tanılı hastalarda aktif ve remisyon dönemlerinde ortaya çıkan maküla bulgularını spectral domain optik koherens tomografi (SD-OKT) ile ayrıntılı biçimde değerlendirmek ve bu bulguların görsel prognoz üzerindeki etkilerini saptamaktır. Maküla ödemi (MÖ), epiretinal membran (ERM) gibi sık görülen bulgulara ek olarak nadir görülen maküla bulgularının da tespiti ve bütün maküla bulgularının görsel prognoz üzerine olası etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Ocak 2017 – Aralık 2025 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Üvea Birimi'nde takip edilen 18 yaş ve üzeri enfeksiyöz olmayan üveit tanılı 197 hastanın 273 gözü dahil edildi. Aktif ve/veya remisyon döneminde SD-OKT'de patolojik maküla bulgusu saptanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalar Standardization of Uveitis Nomenclature sınıflamasına göre anatomik ve klinik olarak değerlendirildi. Olgular; kistoid ve difüz MÖ, seröz retina dekolmanı (SRD), ERM, hiperreflektif retinal odaklar (HRO), iç retinal katman düzensizliği (İRKD) ve fotoreseptör tabaka bütünlüğü açısından analiz edildi. Retina alt alan kalınlık ölçümleri Early Treatment Diabetic Retinopathy Study (ETDRS) ızgarası kullanılarak yapıldı. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK) logarithm of the minimum angle of resolution (logMAR) cinsinden kaydedildi. Aktif ve remisyon dönemde EİDGK ile ilişkili olan bulgular kesitsel olarak değerlendirildi. Maküla ödemi olan gözlerde görülen diğer bulguların remisyon döneminde görme kazanımı üzerindeki etkileri, aktif dönem maküla bulgularının remisyon dönemi EİDGK üzerine etkileri, aktif dönem ve remisyon dönem arasında retina alt alan kalınlıkları ve retina katman kalınlık değerlerinin karşılaştırılması ve EİDGK üzerindeki etkilerinin analizi yapıldı. Bulgular: Çalışmada aktif dönemde MÖ, SRD ve HRO en sık görülen bulgulardı. Aktif dönemde elipsoid zon (EZ) ve eksternal limitan membran tabaka hasarlarının EİDGK üzerinde anlamlı olumsuz etkisi gösterildi (p<0,05). Maküla ödemi olan olgularda aktif dönem sonrası remisyona giren gözlerde İRKD varlığının daha düşük görme kazanımında, HRO varlığının ise daha yüksek görme kazanımında anlamlı etkisi olduğu gösterildi (p<0,05). Remisyon döneminde bütün retina alt alan kalınlık değerlerinde anlamlı incelme görüldü ve dış nazal alt alan dışındaki tüm alt alanların EİDGK ile arasında anlamlı ilişki bulundu. Remisyon döneminde en sık görülen maküla bulguları foveal ERM, dış pleksiform tabakada çekinti ve interdijitasyon zon (İZ) hasarıydı. Remisyon döneminde görülen ELM, EZ, İZ hasarı, retina pigment epitelinde bozulma ve foveal kontürde bozulma bulgularının EİDGK üzerinde olumsuz anlamlı etkisi olduğu görüldü (p<0,05). Aktif dönem bulgularından yalnızca EZ hasarının, remisyon dönemindeki EİDGK üzerinde bağımsız ve anlamlı olumsuz etkisi olduğu gösterildi (p=0,029). Tespit edilen diğer maküla bulgularından olan cotton ball,intraretinal hiperreflektif çizgi ve epiretinal proliferasyonun vitreomaküler arayüz bozuklukları ile bir arada görüldüğü, pitchfork bulgusunun ise koroidal neovaskülarizasyon gelişen punktat iç koridopati/multifokal koroidit olgularında görüldüğü saptandı. Sonuç: Enfeksiyöz olmayan üveit hastalarında SD-OKT ile saptanan patolojik maküla bulguları, özellikle fotoreseptör tabaka bütünlüğünün bozulması, uzun dönem görsel prognozun önemli belirleyicilerinden olduğunu gösterebilecek bulgular saptandı. Aktif dönemdeki inflamatuar bulguların morfolojik özelliklerinin aktif dönem EİDGK üzerine etkilerine ek olarak remisyon dönemindeki sonuç EİDGK üzerinde de anlamlı etkileri olabileceğini düşündük.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to omprehensively evaluate macular findings observed during the active and remission periods in patients with non-infectious uveitis using spectral-domain optical coherence tomography (SD-OCT) and to explain the effects of these findings on visual prognosis. In addition to commonly observed findings such as macular edema and epiretinal membrane, the study aimed to identify rare macular findings and to evaluate the possible effects of all macular findings on visual prognosis. Materials and Methods: This retrospective study included 273 eyes of 197 patients aged 18 years and older with a diagnosis of non-infectious uveitis who were followed at the Uvea Unit of the Department of Ophthalmology, Marmara University Faculty of Medicine, between January 2017 and December 2025. Patients who have been diagnosed with pathological macular findings on SD-OCT during either the active or remission period were included in the study. All patients were evaluated anatomically and clinically according to the Standardization of Uveitis Nomenclature classification. Cases were scanned in terms of cystoid and diffuse macular edema, serous retinal detachment, epiretinal membrane, hyperreflective retinal foci, inner retinal layer disorganization, and photoreceptor layer integrity. Retinal subfield thickness measurements were performed using the Early Treatment Diabetic Retinopathy Study (ETDRS) grid. Best corrected visual acuity (BCVA) was recorded in logarithm of the minimum angle of resolution (logMAR) units. Macular signs in active and remission periods that were associated with BCVA have been analysed cross-sectionally. The effects of macular findings observed in eyes with macular edema on visual gain during the remission period, the effects of active period macular findings on remission period BCVA, the comparisons of retinal subfield thicknesses and retinal layer thickness values between the active and remission periods, as well as their impact on BCVA, were evaluated. Results: In the study, macular edema, serous retinal detachment, and hyperreflective retinal foci were the most frequently observed findings in the active uveitic eyes. Disruptions of ellipsoid zone (EZ) and external limiting membrane were shown to have a statistically significant negative effect on BCVA (p<0.05). In eyes that entered remission following the active period, the presence of disorganization of inner retinal layers (DRIL) was shown to have a significant association with low visual acuity gain; on the contrary, the presence of hyperreflective retinal foci (HRF) was shown to have a significant association with a high degree of visual acuity gain (p<0.05). During the remission period, all retinal subfield thicknesses were significantly reduced, and almost all showed a significant effect on visual acuity. Foveal ERM, outer plexiform layer (OPL) bump, and interdigitation zone (IZ) disruption were mostly seen macular findings in the remission period. It was observed that ELM, EZ, and IZ layer disruptions, RPE disruption, and foveal contour disruption detected during the remission period had a significant negative effect on visual acuity (p<0.05). Among the active-period findings, only EZ disruption was shown to have an independent and significant detrimental effect on best-corrected visual acuity during the remission period (p = 0.029). Cotton ball sign, intraretinal hyperreflective line and epiretinal proliferation were accompanied by other vitreomacular interface disorders, while the pitchfork sign was seen in patients with PFC/iMFC that developed CNV. Conclusion: Pathologic macular findings, especially photoreceptor layer disruption, detected with SD-OCT in non-infectious eyes have shown potential to be important factors affecting long-term visual prognosis. Active period macular findings have shown the possibility to possess effects on BCVA in both active and remission periods. Spectral domain-OCT is an invaluable tool in diagnosis and follow up of non-infectious uveitis patients with macular findings.