Rektum kanserinde İMA ve İMV çaplarının lokalizyona ve klinikopatolojik özelliklere etkisi
The effect of IMA and IMV diameters on localization and clinicopathological characteristics in rectal cancer
- Tez No: 997613
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANBERT ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Rektum kanseri, inferior mezenterik arter, inferior mezenterik ven, lenf nodu, klinikopatolojik özellikler, Rectal cancer, inferior mesenteric artery, inferior mesenteric vein, lymph node, clinicopathological feature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Rektum kanseri, kolorektal malignitelerin önemli bir alt grubunu oluşturmakta olup cerrahi tedavi ön plandadır. Ancak tümör biyolojisini ve prognozu etkileyen parametrelerin preoperatif dönemde belirlenmesi, tedavi planlaması açısından kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, rektum kanserli hastalarda inferior mezenterik arter (İMA) ve inferior mezenterik ven (İMV) çaplarının tümör lokalizasyonu ve klinikopatolojik özelliklerle ilişkisi incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, 2019–2024 yılları arasında Bilkent Şehir Hastanesi'nde rektum kanseri nedeniyle opere edilen 104 hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalara operasyon öncesi abdominal bilgisayarlı tomografi uygulanmış, İMA ve İMV çapları deneyimli radyologlar tarafından standart anatomik düzlemlerde ölçülmüştür. Hastaların demografik özellikleri, tümör lokalizasyonu, histopatolojik bulgular (lenfovasküler invazyon [LVİ], perinöral invazyon [PNİ], mikrosatellit instabilite [MSİ], lenf nodu sayısı ve çapı, tümör grade'i) ve evre bilgileri retrospektif olarak analiz edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmeler SPSS 26.0 programı kullanılarak yapılmış, p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 104 hastanın ortalama yaşı 59,9±11,2 yıl olup, %41,3'ü erkekti. Tümörler en sık alt rektumda (%47,1) lokalizeydi. LVİ 42 hastada (%40,4), PNİ 23 hastada (%22,1), MSİ ise yalnızca 3 hastada (%2,9) pozitif bulundu. T evresi ile LVİ arasında anlamlı ilişki saptandı (p=0,016). N evresi arttıkça hem LVİ hem de PNİ oranları anlamlı olarak yükseldi (p<0,001). Ek analizlerde PNİ pozitif hastalarda İMA çapının daha düşük olduğu görüldü (p=0,008). İMA çapı ile preoperatif lenf nodu sayısı arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon bulundu (rs=0,278, p=0,004). Ayrıca IMV çapı ile en büyük lenf nodu çapı arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptandı (rs=0,243, p=0,038). Sonuç: Rektum kanseri hastalarında İMA ve İMV çapları ile bazı klinikopatolojik parametreler arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Özellikle İMA vii çapının lenf nodu sayısı ile, İMV çapının ise lenf nodu çapı ile korelasyon göstermesi, bu vasküler ölçümlerin preoperatif dönemde prognostik belirteç olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bulgularımız, rektum kanseri yönetiminde vasküler çap ölçümlerinin ek bir değerlendirme aracı olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Rectal cancer constitutes a significant subgroup of colorectal malignancies, with surgery being the mainstay of treatment. Determining prognostic and biological parameters in the preoperative period is crucial for treatment planning. This study aimed to investigate the relationship between inferior mesenteric artery (IMA) and inferior mesenteric vein (IMV) diameters with tumor localization and clinicopathological characteristics in patients with rectal cancer. Materials and Methods: This retrospective study included 104 patients who underwent surgery for rectal cancer between 2019 and 2024 at Bilkent City Hospital. All patients underwent preoperative abdominal computed tomography, and IMA and IMV diameters were measured in standard anatomical planes by experienced radiologists. Demographic data, tumor localization, histopathological features (lymphovascular invasion [LVI], perineural invasion [PNI], microsatellite instability [MSI], lymph node count and diameter, tumor grade), and staging information were retrospectively analyzed. Statistical analyses were performed using SPSS 26.0, with p<0.05 considered significant. Results: The mean age of the 104 patients was 59.9±11.2 years, and 41.3% were male. Tumors were most frequently localized in the lower rectum (47.1%). LVI was positive in 42 patients (40.4%), PNI in 23 patients (22.1%), and MSI in only 3 patients (2.9%). A significant association was found between T stage and LVI (p=0.016). Both LVI and PNI rates significantly increased with advancing N stage (p<0.001). Additional analyses showed that IMA diameter was significantly lower in PNI-positive patients (p=0.008). A positive correlation was observed between IMA diameter and preoperative lymph node count (rs=0.278, p=0.004), as well as between IMV diameter and the largest lymph node diameter (rs=0.243, p=0.038). Conclusion: IMA and IMV diameters showed significant correlations with certain clinicopathological parameters in rectal cancer. Particularly, the association of IMA diameter with lymph node count and IMV diameter with lymph node size suggests that vascular measurements may serve as potential prognostic indicators in the preoperative evaluation of rectal cancer. Our findings indicate that incorporating vascular diameter assessment could provide additional value in the management of rectal cancer.