Antalya ilinde anoplophora chinensis (forster, 1771) (coleoptera: cerambycidae)'in konukçu tercihi ve zarar düzeyinin belirlenmesi
Host plant preference and damage status of anoplophora chinensis (forster, 1771) (coleoptera: cerambycidae) in Antalya
- Tez No: 997710
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN OĞUZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karantina zararlısı, odun zararı, Turunçgil teke böceği, yabancı istilacı tür, Quarantine pest, wood damage, Citrus longhorned beetle, invasive alien species
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Anoplophora chinensis (Forster, 1771) (Coleoptera: Cerambycidae) karantina zararlısıdır. Bu tür, odun içerisinde beslenerek zarar vermekte ve çoğunlukla da konukçunun ölümüne yol açmaktadır. Bu çalışmada A. chinensis'in Antalya ilinde kentsel yeşil alanlardaki konukçu tercihi ve zarar durumunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma dokuz örnekleme alanında (EXPO Fuar Alanı, Düden Park, Düden Şelalesi, Akdeniz Üniversitesi Kampüsü, Konyaaltı, Kepez, Lara, Atatürk Parkı ve Karaalioğlu Parkı) yürütülmüştür. Ergin çıkış deliği, larva beslenme zararı ve yumurta bırakma izleri kaydedilmiştir. Bu belirtilerin bulunduğu ağaçların türü tespit edilerek konukçu ağaçlar ve bulaşık ağaç sayıları elde edilmiştir. Ergin çıkış delikleri yerden yüksekliğe göre sınıflandırılmış ve kaydedilmiştir. Konukçu ağaç başına ve alanlara göre çıkış deliği sayıları bulunmuştur. Çalışma sonucunda Atatürk Parkı dışındaki örnekleme alanlarında zararlının yayılışı tespit edilmiştir. Acer negundo, Acer platanoides, Callistemon citrinus, Casuarina equisetifolia, Citrus aurantium, Fraxinus excelsior, Lagerstroemia indica, Melia azedarach, Platanus orientalis ve Salix alba'nın zararlının konukçu ağaç türleri olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma ile zararlı ülkemizde ilk kez turunçgilde tespit edilmiştir. En fazla bulaşık ağaç sayısı ve ergin çıkış deliği sayısı P. orientalis, M. azedarach ve A. platanoides ağaçlarında görülmüştür. Toplam 2525 adet ergin çıkış deliği belirlenmiş, en fazla Düden Park, EXPO Fuar Alanı ve Lara'da tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Anoplophora chinensis (Forster, 1771) (Coleoptera: Cerambycidae) is a quarantine pest. This species causes damage by feeding within woody tissues and often leads to the death of its host plants. The present study aimed to determine host plant preferences, and damage status of A. chinensis in urban green areas of Antalya Province. The study was conducted in nine sampling areas: EXPO Fair Area, Düden Park, Düden Waterfall, Akdeniz University campus, Konyaaltı, Kepez, Lara, Atatürk Park, and Karaalioğlu Park. Tree species were recorded signs of infestation adult exit holes, larval feeding damage, and oviposition marks were recorded. The tree species exhibiting these symptoms were identified, and the number of infested host trees was determined accordingly. Adult emergence holes were classified based on their height above ground level and recorded. The number of emergence holes was calculated per tree, per host tree, and for each sampling area. As a result of the study, the presence of the pest was detected in all sampling areas except Atatürk Park. Acer negundo, Acer platanoides, Callistemon citrinus, Casuarina equisetifolia, Citrus aurantium, Fraxinus excelsior, Lagerstromia indica, Melia azedarach, Platanus orientalis and Salix alba were identified as host plant species of the pest. This study represents the first record of A. chinensis on citrus in Türkiye. The highest number of infested trees and adult exit holes were observed on P. orientalis, M. azedarach, and A. platanoides. A total of 2,525 adult exit holes were recorded, with the highest numbers detected in Düden Park, the EXPO Fair Area, and Lara.