Friedrich Nietzsche ve Max Scheler'de hınç kavramının ahlaki ve toplumsal boyutları
The moral and social dimensions of the concept of resentment in Friedrich Nietzsche and Max Scheler
  1. Tez No: 997785
  2. Yazar: ROJDA BOZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hınç, köle ahlakı, iyi-kötü, değerler, güçsüzlük, Ressentiment, slave morality, good-evil, values, weakness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında Friedrich Nietzsche ve Max Scheler'in hınç (ressentiment) kavramının toplumsal normlara ve ahlaki değerlere etkisinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Hıncın bireyin eylemleri üzerindeki etkisinin yanı sıra bu kavramın ahlaki değerlere ve toplumsal hayata etkisi incelenmiştir. Nietzsche, hıncı Ahlakın Soykütüğü Üstüne adlı eserinde zayıf bireylerin, baş edemediği güçlü bireylerin değerlerini, karşıtına dönüştürerek“köle ahlakı”na karşılık gelen bir mekanizma olarak ele alır ve köle ahlakının temelinin hınç olduğunu ifade eder. Scheler ise bu fenomeni“Hınç”adlı kitabında fenomenolojik bir biçimde, duygusal bir tutum olarak ele alır. Bu fenomenin hem bireysel hem de toplumsal yapılar üzerinde köklenen ruhsal bir durum olduğunu vurgular. Scheler, hıncın bireyin eylemlerinde olduğu gibi toplumun ahlaki yapısı üzerinde de etkin bir rol oynadığını ileri sürer. Nietzsche'ye göre, zayıf kişilerde oluşan hınç duygusu toplumun şekillenmesi açısından önem arzeder. Toplumun zayıf kesimini oluşturan bu güçsüzler toplumun gelişmesini engeller ve toplumun sürüleşmesine sebep olur. Toplum sürüleştikçe kendini geliştiremeyen düşük seviyede bir toplumun ortaya çıkması kaçınılmaz olur. Scheler ise hıncı günlük hayattaki insan ilişkilerine kadar indirger; bireyin isteyip de elde edemediği başarıya başkasının ulaşmasını haset duygusunun kaynağı olarak görür. Haset, içinde kıskançlık duygusu barındıran bir dürtüdür. Ona göre olarak zayıf kişiler, başarılı kişilerin değerlerini, değersizleştirerek kendisini teselli eder. Dolayısıyla çeşitli boyutlarıyla hınç kavramı ile ilişkilendirilen tutum ve davranışların sosyal, kültürel ve etik tezahürleri olması ve bu bağlamda toplumsal yaşam, kurumlar ve değerler alanında kaymalar ve dönüşümlerin yaşanması kaçınılmaz olur. Bu çalışmada benzerlikler ve farklılıklardan hareketle her iki filozofun düşünceleri karşılaştırmalı olarak incelenmiş, her iki filozofun görüşleri çerçevesinde hınç kavramının ahlaki, kültürel ve psikolojik açıdan modern toplumdaki yansımaları analiz edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, hıncın birey ve toplum üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve bu etkileri felsefi tartışmalar doğrultusunda etik ve toplumsal eleştiri açısından değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the impact of F. Nietzsche and M. Scheler's concepts of resentment on social norms and fundamental values. It examines the effects of resentment on individuals' actions, as well as its influence on fundamental values and social life. In his work“The Genealogy of Morality”, Nietzsche considers resentment a mechanism corresponding to“slave morality,”where it is transformed into something to be weakened, something to be overcome by powerful entities, and argues that the foundation of slave morality is resentment. Scheler, on the other hand, treats this phenomenon as a phenomenological form, an emotional attitude, which he calls“resentment.”He emphasizes that this phenomenon is a deeply rooted psychological state in both individual and social structures. Scheler further argues that resentment plays an active role in the fundamental structure of society as well as in the actions of individuals. According to Nietzsche, the resentment that arises in weak individuals is important for the shaping of society. These powerless individuals, who constitute the weakest segment of society, hinder the development of their societies and cause their downfall. As society becomes more herd-like, the emergence of a low-level society unable to develop itself becomes inevitable. Scheler, on the other hand, reduces resentment to the level of people who survive in daily life; he sees the source of envy as the fact that someone else has achieved the success they desired but could not attain in old age. Envy is an impulse that contains a sense of belonging. According to him, weak individuals console themselves by devaluing the values of successful people. Therefore, the attitudes and behaviors associated with the concept of resentment in its various dimensions have social, cultural, and ethical manifestations, and in this context, shifts and transformations in social life, institutions, and values are inevitable. In this study, the thoughts of both philosophers are examined comparatively, based on similarities and differences, and the reflections of the concept of resentment in modern society from moral, cultural, and psychological perspectives are analyzed within the framework of the views of both philosophers. The aim of this study is to reveal the effects of resentment on the individual and society and to evaluate these effects from an ethical and social critique perspective in line with philosophical discussions