Managing diversity and inclusion of individuals with autism in the workplace: A comperative qualitative study across the USA, EU, UK, and UAE
İş yerinde otizmli bireylerin çeşitlilik ve kapsayıcılık yönetimi: Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında karşılaştırmalı niteliksel bir çalışma
  1. Tez No: 997784
  2. Yazar: GERALDINE JABER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM SAVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, nöroçeşitlilik, işyeri kapsayıcılığı, kapsayıcı işe alım, küresel istihdam politikası, Autism Spectrum Disorder, neurodiversity, workplace inclusion, inclusive recruitment, global employment policy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu niteliksel ve keşif amaçlı tez, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan bireyler için işyerindeki çeşitlilik ve kapsayıcılık (Ç&K) stratejilerini, karşılaşılan zorlukları ve elde edilen sonuçları incelemektedir. IBM UK, JPMorgan Chase, Microsoft, DXC Technology, Oliver Wyman ve Emirates Airline gibi altı küresel kuruluşun karşılaştırmalı vaka analizleri aracılığıyla; Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki uygulamalar analiz edilmiştir. Veriler, doküman analizi ve ikincil kaynaklardan elde edilen röportajlar yoluyla toplanmış; görsel metrikler ve kurumsal raporlarla desteklenmiştir. Bulgular, yapılandırılmış işe alım yöntemleri, işyeri uyum düzenlemeleri ve nöroçeşitliliğe özgü eğitim programları uygulayan kuruluşların; çalışan bağlılığı, üretkenlik ve inovasyon açısından önemli iyileşmeler sağladığını göstermektedir. Microsoft'un Otizmle İşe Alım Programı ve DXC Technology'nin Dandelion Girişimi, yapılandırılmış ve ölçeklenebilir kapsayıcılık için örnek modeller olarak öne çıkmaktadır. Batılı şirketler performans ve yenilik odaklı yaklaşımları ön planda tutarken, Emirates Airline ise otizm farkındalığı ve eğitim yoluyla kültürel hazırlığı önceliklendirmiştir. Bu çalışma, otizmli bireylerin istihdamına yönelik kapsayıcı yaklaşımlar üzerine gelişen literatüre katkı sunmakta; tekrarlanabilir iyi uygulamaları belirleyerek, küresel işverenler ve politika yapıcılar için uygulanabilir içgörüler sağlamaktadır. Ayrıca, kapsayıcı işyeri ekosistemlerini geliştirmek için sürekli değerlendirme ve kültürel bağlama duyarlı stratejilerin gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This qualitative exploratory thesis examines the strategies, challenges, and outcomes of workplace diversity and inclusion (D&I) for individuals with Autism Spectrum Disorder (ASD). Through comparative case studies of six global organizations; IBM UK, JPMorgan Chase, Microsoft, DXC Technology, Oliver Wyman, and Emirates Airline, the research paper analyzes practices across the United States, European Union, United Kingdom, and United Arab Emirates. Data were gathered via document analysis and secondary interviews, supplemented by visual metrics and corporate reports. The findings indicate that organizations employing structured recruitment methods, workplace accommodations, and neurodiversity-specific training achieve notable improvements in employee retention, productivity, and innovation. Microsoft's Autism Hiring Program and DXC Technology's Dandelion Initiative serve as benchmark models for structured and scalable inclusion. While Western companies emphasized performance outcomes and innovation, Emirates Airline prioritized cultural readiness through autism awareness and training. This study contributes to the growing literature on autism employment inclusion by identifying replicable best practices and offering actionable insights for global employers and policymakers. It underscores the need for continued evaluation, and culturally responsive strategies to advance inclusive workplace ecosystems.