İlkokul ve ortaokul düzeyinde yayınlanan okul dergilerinin içerik ve tasarım özellikleri bakımından incelenmesi
An analysis of school magazines published at elementary and middle school levels in terms of content and desing features
- Tez No: 997793
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYMA ÖZDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul dergileri, okul dergiciliği, çocuk dergileri, School magazines, school publishing, children's magazines
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ilkokul ve ortaokul düzeyinde yayınlanan okul dergilerinin tespit edilmesi ve bu dergilerin içerik ve tasarım özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yönteminin bir deseni olan durum çalışması tercih edilen bu araştırmanın verileri 2022, 2023, 2024 ve 2025 yıllarına ait 28 okul dergisini kapsamaktadır. Araştırmada ilkokul ve ortaokul düzeyinde çıkarılan okul dergilerinin faaliyet durumu tespit edilmiş ve dergilerde yer alan metinler çeşitli değişkenlere göre analiz edilmiştir. Değişkenlerin analizinde uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanmış ölçek kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, birinci ve ikinci alt problemlerde betimsel analiz yöntemiyle; üçüncü alt problemde ise içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmanın bulguları, okul dergilerinin tasarım ve içerik açısından kademelere göre farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. İlkokul dergilerinde görsel-metin dengesi, sayfa bütünlüğü ve yazım kuralları açısından çeşitli tutarsızlıklar tespit edilirken; ortaokul düzeyindeki dergilerin, ilkokul dergilerine kıyasla daha düzenli ve bütünlüklü bir tasarıma sahip olduğu tespit edilmiştir. Dergilerin genelinde bilgilendirici metin türleri baskın olmakla birlikte, edebî ve yaratıcı yazıların sınırlı düzeyde yer aldığı görülmüştür. Ayrıca ilkokul dergilerinde etkinlik çeşitliliği ve dijital etkileşim unsurları oldukça sınırlıyken; ortaokul dergilerinde ve ilkokul-ortaokulun bir arada bulunduğu kademeler için ortak yayınlanan dergilerde, dijital içeriklerin ve etkileşimli uygulamaların daha yaygın kullanıldığı belirlenmiştir. Bununla birlikte dergilerin sayfa sayılarının farklılık gösterdiği ve yayın periyotlarının çoğunlukla belirsiz ya da düzensiz olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırma bulguları, okul dergilerinde görsel-metin dengesi, içerik çeşitliliği ve tasarım unsurları açısından belirli eksikliklerin bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda okul dergilerinin öğrencilerin yaratıcılık ve ifade becerilerini destekleyecek, öğrenme süreçlerine katkı sağlayacak ve ilgilerini artıracak biçimde; tasarım bütünlüğünün güçlendirilmesi, etkinlik çeşitliliğinin artırılması, dijital ve etkileşimli içeriklerin yaygınlaştırılması, yazım kurallarına özen gösterilmesi, yayın sıklığı ve sayfa sayısının standartlaştırılması gibi düzenlemelerle geliştirilmesi önerilmektedir. Ayrıca araştırma, okul kültürünü yansıtan ve öğrenciyi merkeze alan dergilerin tasarım özellikleri bakımından özenle ve pedagojik ilkeler doğrultusunda hazırlanması gerektiğini de vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify school magazines published at primary and secondary school levels and to examine the content and design features of these magazines. The data for this study, which employs a case study design as a qualitative research method, covers 28 school magazines from 2022, 2023, 2024, and 2025. The study determined the activity status of school magazines published at primary and secondary school levels and analysed the texts in the magazines according to various variables. A scale prepared in line with expert opinions was used in the analysis of the variables. The findings obtained were analysed using descriptive analysis methods for the first and second sub-problems and content analysis methods for the third sub-problem. The findings of the research revealed that school magazines differed in terms of design and content according to grade level. While various inconsistencies were identified in primary school magazines in terms of visual-text balance, page integrity, and spelling rules, it was found that secondary school magazines had a more organised and coherent design compared to primary school magazines. Informative text types were predominant in the magazines overall, while literary and creative writing was found to be limited. Furthermore, while activity diversity and digital interaction elements were quite limited in primary school magazines, it was determined that digital content and interactive applications were more widely used in secondary school magazines and in magazines published jointly for grades combining primary and secondary school. However, it has been revealed that the number of pages in the magazines varies and the publication periods are mostly uncertain or irregular. The research findings reveal certain deficiencies in school magazines in terms of visual-text balance, content diversity and design elements. In this context, it is recommended that school magazines be developed through measures such as strengthening design integrity, increasing activity diversity, promoting digital and interactive content, paying attention to writing rules, and standardising publication frequency and page count, in order to support students' creativity and expression skills, contribute to their learning processes, and increase their interest. Furthermore, the research emphasises that magazines reflecting school culture and centred on students should be prepared with care and in line with pedagogical principles in terms of their design features.