Yetişkinlerin nesne ilişkileri ve gerçeği değerlendirme yetisi ile kişilerarası duygu düzenleme arasındaki ilişkide kardeş sayısının düzenleyici rolü
The regulatory role of sibling number in the relationship between adults' object relationships and their ability to assess reality and interpersonal emotion regulation
- Tez No: 997795
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZA NAZ DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Nesne ilişkileri, Gerçeği değerlendirme, Kişilerarası duygu düzenleme, Kardeş sayısı, Kardeş ilişkileri, Object relations, Reality testing, Interpersonal emotion regulation, Number of siblings, Sibling relationships
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Araştırmada, yetişkin bireylerde nesne ilişkileri ve gerçeği değerlendirme ile kişilerarası duygu düzenleme arasındaki ilişki ve bu ilişkide kardeş sayısının düzenleyici rolü incelenmiştir. Nesne ilişkilerinin ve kardeş sayısının yetişkinlikteki duygu düzenleme süreçlerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, çalışmanın temel problemi,“Kardeş sayısının bireylerin kişilerarası duygu düzenleme süreçlerine etkisi nedir?”sorusu üzerinden şekillenmektedir. Çalışmanın amacı doğrultusunda ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma örneklemi İstanbul'da yaşayan 18-62 yaş arası yetişkin bireylerden oluşmaktadır. 211 kadın, 191 erkek olmak üzere 402 katılımcı ile analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada verilerin elde edilmesi için Demografik Bilgi Formu, Bell Nesne İlişkileri ve Gerçeği Değerlendirme Ölçeği (BORRTI), Kişilerarası Duygu Düzenleme Ölçeği (KDDÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi için IBM SPSS Statistics 27 yazılımı kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, kardeş sayısı ile BORRTI alt boyutları arasında zayıf düzeyde negatif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Ayrıca kardeş sayısı ile KDDÖ alt boyutları arasında da zayıf düzeyde pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. BORRTI ve KDDÖ arasındaki ilişkiler incelendiğinde, BORRTI alt boyutları ile KDDÖ alt boyutlarından sosyal model alma ve olumlu duyguları artırma arasında zayıf düzeyde negatif yönlü ve anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Araştırmanın ana hipotezi için yapılan düzenleyici değişken analizine göre, BORRTI alt boyutları ile sosyal model alma arasındaki ilişkide kardeş sayısının düzenleyici rolü bulunmamıştır. Kardeş sayısının sosyal model alma üzerindeki etkisi bireylerin nesne ilişkileri ve gerçeği değerlendirme eğilimlerine göre anlamlı şekilde farklılaşmamıştır. Ayrıca BORRTI alt boyutlarından egosentrizm ve sosyal yetersizlik ile olumlu duyguları artırma arasındaki ilişkide kardeş sayısının düzenleyici rolü bulunmuştur. Egosantrik ve sosyal olarak yetersiz bireylerde kardeş sayısının olumlu duyguları artırma üzerine anlamlı bir düzenleyici etkisi vardır. Sonuçlara göre, yüksek kardeş sayısı sosyal yetersizliğin olumsuz etkilerini dengeleyici bir işlev görmüştür. Ayrıca, çok kardeşe sahip bireylerin egosantrik eğilimlere rağmen olumlu duyguları sürdürebilme becerisini koruyabilmeleri kardeş sayısının koruyucu bir kaynak olabileceğini göstermiştir. Kardeş sayısına göre BORRTI ve KDDÖ puanlarının karşılaştırılması sonucunda; yabancılaşma, güvensiz bağlanma, egosentrizm, sosyal yetersizlik, algı belirsizliği, sosyal model alma, yatıştırılma, olumlu duyguları artırma, bakış açısı edinme puanlarında kardeş sayısına göre anlamlı bir fark saptanmıştır. Ancak gerçeğin bozulması, halüsinasyon ve delüzyon puanlarında kardeş sayısına göre anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bu çalışma, kardeşlik deneyimlerinin çocuğun ilk nesne ilişkilerini şekillendirebileceğini göstermektedir. Bu nedenle, klinik değerlendirmelerde yalnızca ebeveyn değil, kardeş ilişkilerinin de göz önünde bulundurulması önemlidir.
Özet (Çeviri)
The study examined the relationship between object relations and reality testing in adults and interpersonal emotion regulation, as well as the regulatory role of sibling number in this relationship. The aim was to examine the effects of object relations and sibling count on emotion regulation processes in adulthood. In this context, the main problem of the study is framed by the question,“What is the effect of sibling count on individuals' interpersonal emotion regulation processes?”A correlational survey model was used in line with the purpose of the study. The research sample consisted of adults aged 18-62 living in Istanbul. Analyses were performed with 402 participants, including 211 women and 191 men. To obtain data for the study, the Demographic Information Form, Bell Object Relations and Reality Testing Inventory (BORRTI), and Interpersonal Emotion Regulation Scale (IERS) were used. IBM SPSS Statistics 27 software was used for data analysis. According to the analysis results, weak negative correlations were found between the number of siblings and the BORRTI subdimensions. Furthermore, weak positive and significant correlations were found between the number of siblings and the IERS subdimensions. When examining the relationships between BORRTI and IERS, weak negative and significant correlations were found between the BORRTI subdimensions and the IERS subdimensions of social modeling and increasing positive emotions. According to the moderator variable analysis conducted for the main hypothesis of the study, the number of siblings did not play a moderating role in the relationship between BORRTI subscales and social modeling. The effect of the number of siblings on social modeling did not differ significantly according to individuals' object relations and tendencies to evaluate reality. Additionally, the number of siblings was found to play a moderating role in the relationship between the BORRTI subscales of egocentrism and social inadequacy and the increase in positive emotions. The number of siblings has a significant moderating effect on the increase in positive emotions in egocentric and socially inadequate individuals. According to the results, a high number of siblings has a balancing function against the negative effects of social inadequacy. Furthermore, the fact that individuals with many siblings are able to maintain their ability to sustain positive emotions despite egocentric tendencies shows that the number of siblings can be a protective resource. The comparison of BORRTI and IERS scores according to the number of siblings revealed a significant difference in the scores for alienation, insecure attachment, egocentrism, social inadequacy, perceptual uncertainty, social modeling, soothing, increasing positive emotions, and gaining perspective. However, no significant difference was found in the scores for distortion of reality, hallucinations, and delusions based on the number of siblings. This study demonstrates that sibling experiences can shape a child's early object relations. Therefore, it is important to consider not only parental but also sibling relationships in clinical assessments.