Şizofrenide depresyon ve klinik parametreler ile ilişkisi
Depression in schizophrenia and its relationship with clinical parameters
  1. Tez No: 997814
  2. Yazar: CAN KAVGACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA BİNNUR AKDEDE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, depresif belirtiler, Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği, negatif belirtiler, pozitif psikotik belirtiler, ekstrapiramidal semptomlar, işlevsellik, Schizophrenia, depressive symptoms, Calgary Depression Scale for Schizophrenia, negative symptoms, positive psychotic symptoms, extrapyramidal symptoms, functioning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, şizofreni tanılı hastalarda depresif belirtilerin sıklığını ve bu belirtilerle ilişkili klinik ve sosyodemografik faktörleri incelemek; depresif belirtilerin negatif belirtiler ve ekstrapiramidal semptomlar gibi klinik durumlarla olan ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya bir üniversite hastanesi psikiyatri polikliniğinde takip edilen 100 şizofreni tanılı hasta dahil edilmiştir. Depresif belirtiler Calgary Şizofrenide Depresyon Ölçeği (CDSS) ile değerlendirilmiştir. Klinik belirtiler Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), negatif belirtiler Kısa Negatif Belirti Ölçeği (BNSS), ekstrapiramidal semptomlar Ekstrapiramidal Semptom Derecelendirme Ölçeği (ESRS) ve işlevsellik Kişisel ve Sosyal Performans Ölçeği (PSP) ile ölçülmüştür. Değişkenler arasındaki ilişkiler korelasyon analizleri ile incelenmiş, depresif belirtilerin bağımsız yordayıcıları çoklu lineer regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Antidepresan ve klozapin kullanımı keşifsel analizler kapsamında ele alınmıştır. Bulgular: Korelasyon analizlerinde CDSS toplam skoru; PANSS pozitif alt ölçek, BNSS toplam skoru ve ESRS toplam skoru ile pozitif yönde, PSP toplam skoru ile negatif yönde ilişkili bulunmuştur. Ayrıca geçmiş psikiyatri servisine yatış sayısı ile depresif belirtiler arasında pozitif yönde ilişki saptanmıştır. Çoklu lineer regresyon analizinde ise depresif belirtilerin bağımsız yordayıcıları olarak PANSS pozitif alt ölçek skoru ve ESRS toplam skoru öne çıkmış; BNSS toplam skoru, PSP toplam skoru ve yatış sayısı bağımsız yordayıcı olarak anlamlılığını korumamıştır. Keşifsel analizlerde antidepresan kullanan hastalarda depresif belirti şiddeti benzer bulunurken, negatif belirti ve ekstrapiramidal semptom yükünün daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu çalışmada şizofreni tanılı hastalarda depresif belirtilerin, negatif belirtilerden çok pozitif psikotik semptom şiddeti ve ekstrapiramidal semptomlarla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Negatif belirtiler ile depresif belirtiler arasında korelasyon düzeyinde bir ilişki saptanmış olmakla birlikte, bu ilişkinin çoklu analizlerde bağımsızlığını kaybetmesi, depresyonun şizofrenide negatif belirtilerden ayrıştırılabilir bir klinik tablo olduğunu düşündürmektedir. Ekstrapiramidal semptomların bağımsız bir yordayıcı olarak öne çıkması, antipsikotik tedaviye bağlı motor yan etkilerin depresif belirtiler üzerinde klinik açıdan anlamlı bir etkisi olabileceğine işaret etmektedir. Bu bulgular, şizofreni hastalarında depresif belirtilerin değerlendirilmesinde pozitif semptomlar ve ilaç yan etkilerinin birlikte ele alınmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the prevalence of depressive symptoms and their associated clinical and sociodemographic factors in patients with schizophrenia, and to evaluate the relationship between depressive symptoms and clinical conditions such as negative symptoms and extrapyramidal symptoms. Materials and methods: A total of 100 patients diagnosed with schizophrenia and followed at the outpatient psychiatry clinic of a university hospital were included in the study. Depressive symptoms were assessed using the Calgary Depression Scale for Schizophrenia (CDSS). Clinical symptoms were evaluated with the Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), negative symptoms with the Brief Negative Symptom Scale (BNSS), extrapyramidal symptoms with the Extrapyramidal Symptom Rating Scale (ESRS), and functioning with the Personal and Social Performance Scale (PSP). Associations between variables were examined using correlation analyses, and independent predictors of depressive symptoms were evaluated using multiple linear regression analysis. Antidepressant and clozapine use were examined within the scope of exploratory analyses. Results: Correlation analyses showed that the total CDSS score was positively associated with the PANSS positive subscale score, BNSS total score, and ESRS total score, and negatively associated with the PSP total score. A positive association was also found between depressive symptoms and the number of previous psychiatric hospitalizations. In multiple linear regression analysis, the PANSS positive subscale score and ESRS total score emerged as independent predictors of depressive symptoms, whereas the BNSS total score, PSP total score, and number of hospitalizations did not retain their significance. Exploratory analyses revealed that patients using antidepressants had similar levels of depressive symptom severity, but higher negative symptom and extrapyramidal symptom burden compared to those not using antidepressants. Conclusion: The findings of this study indicate that depressive symptoms in patients with schizophrenia are more closely associated with the severity of positive psychotic symptoms and extrapyramidal symptoms than with negative symptoms. Although a correlation was observed between negative symptoms and depressive symptoms, the loss of independence in multivariate analyses suggests that depression represents a clinically distinct construct separable from negative symptoms in schizophrenia. The identification of extrapyramidal symptoms as an independent predictor highlights the potential clinical impact of antipsychotic-related motor side effects on depressive symptomatology. These results emphasize the importance of jointly considering positive symptoms and medication-related side effects when evaluating depressive symptoms in patients with schizophrenia.