Şizofrenide semptomatik remisyonun belirleyicileri: Bilişsel işlevler, pozitif ve negatif belirtiler, tedavi uyumu ve diğer klinik özellikler ile ilişkisi
Symptomatic remission predictors in schizophrenia: association with cognitive functions, positive and negative symptoms, treatment adherence and other clinical variables
  1. Tez No: 761116
  2. Yazar: ELDEM GÜVERCİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA BİNNUR AKDEDE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, bilişsel işlevler, semptomatik remisyon, Schizophrenia, cognitive functions, symptomatic remission
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Giriş: Şizofreni, bilişsel işlev bozukluklarının da eşlik ettiği birçok belirtinin bir arada görüldüğü, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, morbidite ve mortaliteyi artıran ağır bir mental bozukluktur. Şizofrenide hastalığın seyri ve şiddeti bireysel farklılıklar göstermektedir. Belirtilerin belli bir süre boyunca kontrol altında olduğu ve kişinin işlevselliğinin atak dönemlerine göre daha iyi olduğu semptomatik remisyon dönemleri, şizofreni hastalarında en önemli tedavi hedefleri arasındadır. Yöntem: Psikoz polikliniğinde düzenli takip edilen 122 hasta içerisinden 10 yıllık uzunlamasına bir izlem süreci sonunda tekrar değerlendirilen 34 hastanın hem 10 yıl önceki, hem de günümüzdeki sosyodemografik özellikleri, klinik parametreleri ve bilişsel işlevleri ile şimdiki semptomatik remisyon durumu arasındaki ilişki analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 34 hasta katılmıştır. Katılımcılardan 17 tanesinin (%50.0) semptomatik remisyonda olduğu bulunmuştur. Günümüzdeki semptomatik remisyon durumu ile günümüzdeki Klinik Global İzlenim Ölçeği (CGI), Pozitif ve Negatif Belirtiler Ölçeği (PANSS), Şizofreni Hastalarında Yaşam Niteliği Ölçeği (ŞYNÖ), Akıl Hastalığına İçgörüsüzlük Ölçeği (AHİÖ) puanları ile bilişsel işlevlerden İz Sürme Testi-A (İST-A), İz Sürme Testi-B (İST-B), Sayı Sembol Testi (SST), Wisconsin Kart Eşleme Testi- Toplam hata (WCST-H), Sayı Menzili Testi- Geriye doğru (G-SMT), İşitsel Üçlü Sessiz Harf Sıralama Testi (İÜSHST), Stroop Testi-İnterferans Süresi (ST-İ) ve interferans hataları (ST-İH) puanı ilişkili bulunmuştur. Günümüzdeki semptomatik remisyon ile, 10 yıl önceki CGI, PANSS Negatif Belirtiler Alt Ölçeği (PANSS -), Calgary Depresyon Ölçeği (CDÖ), ŞYNÖ ve AHİÖ, bilişsel işlevlerden İST-A, İST-B, SST, WCST-Kategori sayısı (WCST-K) puanları ilişkili bulunmuştur. Sonuç: Semptomatik remisyon ile hem 10 yıl önce, hem de günümüzde ilişkili bulunan hastalık şiddeti, negatif semptomlar, içgörü düzeyi ve bilişsel işlevlerden işlemleme hızı semptomatik remisyon için tutarlı öngördürücüler olabilir. 10 yıl öncesinde değerlendirilmemiş olan, ancak günümüzdeki değerlendirmede semptomatik remisyon ile ilişkili bulunan eğitim yılı, tedavi uyumu, işlevsellik düzeyi ve geçmişteki semptomatik remisyon hali de uzun dönemde semptomatik remisyonu öngördürebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Schizophrenia is a severe mental disorder that negatively effects to life quality and increases morbidity and mortality. In the course of disease, plenty of symptoms may occur, clinical course and severity of disease vary from person to person. Patients' functioning and symptoms are improved in symptomatic remission status, hence symptomatic remission is one of the most important treatment goal in schizophrenia. Methods: Amongst the outpatient clinic, 122 patients were selected who evaluated in respect to clinical and cognitive features at baseline. After 10 years follow-up period, 34 patients re-evaluated in respect to sociodemographic, clinical and cognitive features and association with symptomatic remission status. Findings: A total of 34 patients were interviewed in this study. According to RSWG criterion, 17 of patients (%50.0) were in symptomatic remission. Actual Clinical Global Impressive Scale (CGI), Positive and Negative Symptom Scale (PANSS), Quality of Life Scale (QLS), Scale to Assess Unawareness of Mental Disorder, Trail-Making Test A and B (TMT-A, TMT-B), Digit Symbol Substition Test (DSST), Wisconsin Card Sorting Test (WCST) total errors, Digit Span Test (DST) backward, Auditory Consonant Trigrams Test (ACT), Stroop Color and Word Test (SCWT) interference and interference error scores were related to actual remission status. In addition, baseline CGI, PANSS negative subscale (PANSS - ), Calgary Depression Scale for Schizophrenia (CDSS), Quality of Life Scale (QLS), Scale to Assess Unawareness of Mental Disorder, Trail-Making Test A and B (TMT-A, TMT-B), Digit Symbol Substition Test (DSST) and WCST category scores. were also found that related to actual symptomatic remission status. Conclusion: Both baseline and after 10 years follow-up, severity of ilness, negative symptoms, insight and processing speed may be consistent predictors of symptomatic remission. Despite lack of baseline evaluation, education status, treatment adherence, baseline remission status and functionality may related to long term symptomatic remission status.