Psikolojik dayanıklılık ve işyeri yalnızlığının örgüte yönelik sapkın davranışlar üzerindeki etkileri: Bankacılık sektörü çalışanları üzerine bir araştırma
The effects of psychological resilience and workplace loneliness on organizational deviance behaviors: A study of banking sector's employees
- Tez No: 997832
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİ ÖZGENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik dayanıklılık, İşyeri Yalnızlığı, Örgüte Yönelik Sapkın Davranışlar, Psychological Resilience, Workplace Loneliness, Organizational Deviance Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın amacı, psikolojik dayanıklılık ve işyeri yalnızlığının örgüte yönelik sapkın davranışlar üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmanın örneklemini, Kahramanmaraş ilindeki banka çalışanları oluşturmaktadır (n=348). Psikolojik dayanıklılık ve işyeri yalnızlığının örgüte yönelik sapkın davranışlar üzerindeki etkilerini analiz etmek için basit doğrusal regresyon analizi, aracı değişkenli regresyon analizi ve çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Ayrıca ölçeklerin geçerliliğini test etmek için doğrulayıcı faktör analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; psikolojik dayanıklılık örgüte yönelik sapkın davranışlar üzerinde negatif etkiye sahip iken, işyeri yalnızlığının örgüte yönelik sapkın davranışlar pozitif etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte psikolojik dayanıklılığın boyutlarından sadece aile uyumunun örgüte yönelik davranışlar üzerinde negatif etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda psikolojik dayanıklılık ile işyeri yalnızlığı arasında negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Buna karşın işyeri yalnızlığının boyutlarından duygusal yoksunluğun örgüte yönelik davranışlar üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu, ancak sosyal arkadaşlığın örgüte yönelik sapkın davranışlar üzerinde negatif etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca psikolojik dayanıklılığın işyeri yalnızlığı ile örgüte yönelik sapkın davranışlar arasında kısmi aracılık rolü oynadığı ortaya konmuştur. Son olarak çalışmanın bazı kısıtlarına yer verilmiş, bankalara yönelik bazı önerilerin yanısıra gelecekte bu konuda araştırma yapacaklara bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of study is to investigate the effects of psychological resilience and workplace loneliness on organizational deviance behaviors for banking sector's employees. The sampling consists of banking sector's employees in the Kahramanmaraş Province (n=348). The data were analyzed by the help of Linear Regression Analyses, the Mediated Regression Analyses and Multiple Regression Analyses in order to analyze the effects of psychological resilience and workplace loneliness on organizational deviance behaviors. In addition, confirmatory factor analysis was used to test the validity of the scales. According to the results of research, has been identified that psychological resilience had a negative effect on organizational deviance behaviors, but workplace loneliness had a positive effect on organizational deviance behaviors. Besides, it was determined that the future perception dimension of psychological resilience only had a negative effect on organizational deviance behaviors. At the same there was a positive relationship between psychological resilience and workplace loneliness. It revealed that while emotional deprivation as the dimension of workplace loneliness had a positive effect on organizational deviance behaviors, social companionship as the dimension of workplace loneliness had a negative effect on organizational deviance behaviors. Furthermore, psychological resilience has a partial mediator role on the relationship between workplace loneliness and organizational deviance behaviors. Finally, has been identified that the study has some limitations, together with some implementation-oriented suggestions related to psychological resilience, workplace loneliness and organizational deviance behaviors for banking sector's employees and suggestions about the research to be done in similar issues in the future were presented.