Başkanlık ve parlamenter rejim çerçevesinde, Türkiye'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi analizi
Within the framework of presidential and parliamentary regimes,analysis of Turkey's Presidential Government System
- Tez No: 997831
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA ATATÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Başkanlık Rejimi, Parlamenter Rejim, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Presidential Regime, Parliamentary Regime, Presidential Government System
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Parlamenter Rejimi 29 Ekim 1923 yılında kurulmuştur. Ancak 2007 yılında Cumhurbaşkanının halkoyuyla seçilmesi ile birlikte kuruluş mantığının değiştirildiği, 2017 yılında da bunun bir tamamlayıcısı olarak referandum yapılarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi parlamenter rejimin yerine geçirilmiş, devletin kuruluş rejimi bozulmuştur. Bu çalışmada amacım da rejim değişikliğinin ülkenin siyasal, ekonomik ve sosyal yaşamına etkilerini incelemektir. Bu kapsamda hipotezim ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ülkenin sosyal, ekonomik ve siyasal yaşamına olumsuz etkiler yaptığıdır. Tez bunu olumluma veya yanlışlama amacıyla konuyu bilimsel olarak sonuçlandırmayı hedeflemektedir. Araştırma konusunun bir parçası olan rejimlerin, (Başkanlık, Parlamenter ve Monarşi) Parlamenter rejim çerçevesinde Türkiye, Başkanlık rejim çerçevesinde ise Amerika Birleşik Devletlerindeki yapıları incelenmiş ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin devlet yönetiminde etkin olup olmadığı bugüne kadar Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin uygulamalarına bakarak sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Parliamentary Regime of the State of the Republic of Turkey was established on October 29, 1923. However, with the election of the President by popular vote in 2007, the logic of establishment was changed, and a referendum was held in 2017 as a complement to this, and the Presidential Government System was replaced by the parliamentary regime, and the establishment regime of the state was broken. . In this context, my hypothesis is that the Presidential Government System has negative effects on the social, economic and political life of the country. The thesis aims to conclude the subject scientifically in order to affirm or falsify this. The structures of the regimes (Presidential, Parliamentary and Monarchic), which are part of the research subject, in Turkey within the framework of the Parliamentary regime and in the United States within the framework of the Presidential regime, have been examined and whether the Presidential Government System is effective in state administration has been concluded by looking at the applications of the Presidential Government System to date.