Şirketlerin kurumsal yönetim ve sürdürülebilirlik performanslarının finansal performansları üzerindeki etkisi
The effect of corporate governance and sustainability performances of companies on their financial performance
- Tez No: 997833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal performans, Kurumsal performans, Kurumsal sürdürülebilirlik, Sosyal sürdürülebilirlik, Çevresel sosyal ve kurumsal yönetim, Çevresel sürdürülebilirlik, Financial performance, Institutional performance, Corporate sustainability, Social sustainability, Environmental social and governance, Sustainable environment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Borsa İstanbul'da (BİST) 2013-2023 yılları arasında işlem gören şirketlerin kurumsal yönetim ve sürdürülebilirlik performanslarının finansal performansları üzerindeki etkisini muhasebe ve piyasa temelli performans göstergeleri aracılığıyla ampirik olarak analiz etmektir. Nicel araştırma yöntemiyle tasarlanan çalışmaya ait verilerin analizinde nedensellik ilişkilerinin testinde panel veri analizi; kurumsal sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetim bileşenlerine ait her bir değişkenin performans göstergeleri üzerindeki gerçek ve göreceli katkısının belirlenmesinde ise dominant analizi kullanılmıştır. Panel veri analizinin bulguları; çevresel, sosyal ve yönetişim sürdürülebilirlik skorlarının muhasebe (ROA, ROE) ve piyasa (HBK, PD/DD) temelli performans göstergeleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Benzer şekilde, pay sahipleri ilkesi dışındaki diğer kurumsal yönetim bileşenlerine (kamuyu aydınlatma ve şeffaflık ilkesi, menfaat sahipleri ilkesi ve yönetim kurulu ilkesi) ait derecelendirme notlarının da muhasebe (ROA, ROE) ve piyasa (HBK, PD/DD) temelli performans göstergeleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkilere sahip olduğu tespit edilmiştir. Dominant analizi bulguları sosyal sürdürülebilirlik skorunun muhasebe temelli performans göstergeleri üzerinde; yönetişim sürdürülebilirlik skorunun piyasa temelli göstergeler üzerinde en yüksek katkıyı sağlayan değişken olduğunu; yönetim kurulu ilkesi notunun da ROA dışındaki tüm performans göstergeleri üzerinde en yüksek katkıyı sağlayan değişken olduğunu ortaya koymuştur. Çalışma Türkiye özelinde hem uluslararası geçerliliğe sahip kurumsal sürdürülebilirlik skorlarını hem de ulusal düzeyde uygulanan BİST Kurumsal Yönetim Endeksi derecelendirmelerini eş zamanlı ve karşılaştırmalı bir bakış açısıyla ele alan sınırlı sayıdaki araştırmalardan birini oluşturmaktadır. Elde edilen bulgularla literatüre katkıda bulunmakta; yöneticilere, yatırımcılara ve politika yapıcılara kurumsal yönetim ve sürdürülebilirlik uygulamalarının etkinliğine yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to empirically analyze the effect of corporate governance and sustainability performance on the financial performance of companies traded on the Istanbul Stock Exchange (ISE) between 2013 and 2023 through accounting and market-based performance indicators. Panel data analysis was used to test causality relationships in the analysis of data from this study, which was designed using quantitative research methods. Dominant analysis was used to determine the actual and relative contribution of each variable related to corporate sustainability and corporate governance components to performance indicators. The findings of the panel data analysis show that environmental, social, and governance sustainability scores have statistically significant effects on accounting (ROA, ROE) and market (HBK, PD/DD) based performance indicators. Similarly, it was found that the ratings of other corporate governance components (public disclosure and transparency principle, stakeholder principle, and board of directors principle) other than the shareholder principle also have statistically significant effects on accounting (ROA, ROE) and market (HBK, PD/DD) based performance indicators. The findings of the dominant analysis revealed that the social sustainability score is the variable that contributes highest to accounting-based performance indicators, the governance sustainability score is the variable that contributes highest to market-based indicators, and the board of directors principle rating is the variable that contributes highest to all performance indicators except ROA. This study is one of the few that simultaneously and comparatively examines both internationally valid corporate sustainability scores and nationally applied BIST Corporate Governance Index ratings in the context of Turkey. The findings contribute to the literature and offer recommendations to managers, investors, and policymakers regarding the effectiveness of corporate governance and sustainability practices.