Ortaokul öğretmenlerinin psikolojik sermaye, öz denetim becerileri ve psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
The examination of the relationship between psychological capital, self-control skills, and psychological well-being of middle school teachers in terms of certain variables
- Tez No: 997842
- Danışmanlar: PROF. DR. ATILGAN ERÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: psikolojik sermaye, öz-denetim, psikolojik iyi oluş, Eğitim psikolojisi, Pozitif psikoloji, psychological capital, self-control, psychological well-being, Education psychology, Positive psychology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada amaç ortaokul öğretmenlerinin psikolojik sermaye, öz- kontrol becerileri ve psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin bazı değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın örneklem grubu 2024-2025 Eğitim- Öğretim yılında Manisa İlinde görev Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda görev yapan 1010 öğretmen (624 kadın, 386 erkek) oluşturmuştur. Psikolojik sermaye düzeylerine ilişkin veriler; 2007 yılında oluşturulan 24 maddelik psikolojik sermaye ölçeği formunun 4 alt boyutlu yapısı korunarak geliştirilen 12 maddelik kısa formudur. Öz- kontrol düzeylerine ilişkin veriler ise Kısa Öz- Kontrol Ölçeği ile, psikolojik iyi oluşa ilişkin verileri 8 maddeden oluşan Psikolojik İyi Oluş Ölçeği ile toplanmıştır. Katılımcıların araştırmaya konu olan kişisel verileri ise araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Soru Formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizi sürecinde Jamovi 2.3.26 paket programı kullanılmıştır. Analiz çalışmalarında Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu, Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen verilere göre psikolojik sermaye, öz- kontrol ve psikolojik iyi oluş arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Psikolojik sermaye ve öz kontrol değişkenlerinin psikolojik iyi oluşu yordadığı sonucuna da ulaşılmıştır. Belirlenen değişkenlerin demografik değişkenlere göre farklılaşması incelendiğinde cinsiyete, yaşa, öğretmenlerin branşına, mesleki deneyimine medeni durumuna, sahip oldukları çocuk sayısına ve gelir düzeyine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı gözlemlenmiştir. Buna karşın öğretmenlerin eğitim düzeyine göre anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular alan yazına göre tartışılmış, araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between middle school teachers' psychological capital, self-control skills, and psychological well-being in terms of certain variables. The sample group of the research consisted of 1,010 teachers (624 female, 386 male) working in public middle schools affiliated with the Ministry of National Education in the province of Manisa during the 2024–2025 academic year. Data on psychological capital levels were collected using a 12-item short form developed by preserving the four-dimensional structure of the original 24-item Psychological Capital Scale created in 2007. Data regarding self-control levels were gathered using the Brief Self-Control Scale, while data on psychological well-being were collected using the 8-item Psychological Well-Being Scale. The personal data of participants related to the study were obtained through a Socio-Demographic Questionnaire prepared by the researcher. During the data analysis process, the statistical software package Jamovi 2.3.26 was used. Pearson Product-Moment Correlation, Multiple Linear Regression Analysis, and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) methods were employed in the analyses. According to the results obtained, significant relationships were found among psychological capital, self-control, and psychological well-being. It was also concluded that psychological capital and self-control significantly predicted psychological well-being. When examining the differentiation of the identified variables according to demographic factors, significant differences were observed based on gender, age, teaching branch, professional experience, marital status, number of children, and income level. However, no significant difference was found based on the teachers' educational level. The findings of the research were discussed in light of the relevant literature, and recommendations were presented to researchers.