Edebiyat ve müzik ilişkisi açısından Türkçe rap
Turkish rap in terms of relationship between literature and music
- Tez No: 997843
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET GÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Türk Dili ve Edebiyatı, Music, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aşk, Disiplinlerarası yaklaşım, Edebi söylem, Mücadele, Rap müzik, Yabancılaşma, Love, Interdisciplinary approach, Literary discourse, Struggle, Rap music, Alienation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Edebiyat ve müzik, tarih boyunca birbiriyle ilişki içinde olmuş sanatlardır. Günümüzde şarkı türü edebiyattan bir ölçüde bağımsız hâle gelmiştir; ancak günümüzde de nitelikli şarkılar edebî metin olarak değerlendirilebilir. Günümüzün popüler müzik türlerinden olan rap müzikte edebiyatla müziğin bağının sürdüğünü gösteren pek çok nitelikli şarkı mevcuttur. Türkçe Rap'te atışma ve protesto kültürünün oluşu, bu müzik tarzının âşıklık geleneğiyle ilişkisi olduğunu göstermektedir; ancak rapin edebiyatla ilişkisi sadece bu çerçeveyle sınırlı değildir. Türkçe Rap'in farklı dönemlerinden seçtiğimiz örnekler, rapin pek çok açıdan edebiyatla ilişkili olduğunu göstermektedir. Sanatçılar kendilerini edebî geleneğe bağlı hissetmekte ve şarkılarında sanat anlayışlarını işleyebilmektedir. Sözler yazılırken ifade gücüne ve şiir dilinin unsurlarına önem verilmektedir. Sanatçıların edebiyat eserlerinden alıntılara yer verebildiği veya edebiyat eserlerine göndermeler yapabildiği de görülmektedir. Türkçe Rap'in ilk dönemlerinde (1990-1999 dönemi) pop müziğin ve arabesk müziğin etkisi belirgin iken sonraki dönemlerde şarkıların şiirsellik açısından geliştiği görülmektedir. İlk dönem şarkılarında daha ziyade ritmik sözlerin ve mesaj kaygısının belirgin olduğu, sonraki dönemlerde ise edebî sanatların ve imge kullanımının arttığı görülmektedir. Tüm bu hususlar, rap müziğin sözlü edebiyatın modern bir formu olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Literature and music have been interrelated throghout history. Today, the song genre has become somewhat independent of literature; however, qualified songs can still be considered literary texts. There are many qualified songs in rap music, one of today's popular music genres, that show that the connection between literature and music continues. The existence of a culture of quarrel and protest in Turkish Rap shows that this musical style has a relationship with the tradition of minstrelsy; however, rap's relationship with literature is not limited to this framework. The examples we have chosen from different periods of Turkish Rap show that rap is related to literature in many ways. Artists feel connected to the literary tradition and can handle their understanding of art in their songs. When writing lyrics, importance is given to the power of expression and elements of poetic language. It is also seen that artists can include quotes from literary works or make references to literary works. In the early periods of Turkish Rap (1990-1999 period), the influence of pop music and arabesque music was evident, while in later periods the songs showed development in terms of poetry. In the early period songs, rhythmic lyrics and message concerns were more evident, while in later periods the use of literary arts and imagery increased. All these aspects show that rap music is a modern form of oral literature.