Sınıf öğretmenlerinin psikolojik sermayelerinin ve mesleki yeterliliklerinin incelenmesi
An examination of primary school teachers' psychological capital and professional competencies
- Tez No: 997858
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ SİDEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki yeterlilik, Psikolojik sermaye, Sınıf öğretmenliği, Professional competence, Psychological capital, School teachers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Eğitim sürecinde öğrencilerle sürekli etkileşim hâlinde bulunan sınıf öğretmenlerinin yüksek düzeyde psikolojik sermayeye sahip olmalarının, mesleki yeterliliklerini güçlendirerek yetiştirdikleri bireylerin akademik ve kişisel gelişimlerine olumlu katkılar sağlayacağı öngörülmektedir. Bu kuramsal çerçeve doğrultusunda araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin psikolojik sermaye ve mesleki yeterlilik düzeylerini incelemek ve bu değişkenlerin bazı demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan bir ilin merkez ilçelerindeki Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı kamu okullarında görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma, bu evrenden seçilen örneklem üzerinde yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak Öncel ve Keçeci (2021) tarafından geliştirilen Psikolojik Sermaye Ölçeği ile Kaysi (2020) tarafından geliştirilen Mesleki Yeterlilik Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre sınıf öğretmenlerinin psikolojik sermaye düzeylerinin yüksek, mesleki yeterlilik algılarının ise çok yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca psikolojik sermaye genel düzeyinin yaş, cinsiyet, medeni ve öğrenim durumu ile mesleki hizmet süresi gibi demografik değişkenlere göre anlamlı biçimde farklılaşmadığı belirlenmiş; ancak bazı alt boyutlarda sınırlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Buna göre erkek sınıf öğretmenlerin öz-yeterlik algılarının daha yüksek olduğu, evli ve hizmet süresi daha fazla olan sınıf öğretmenlerin ise umut ve iyimserlik düzeylerinin görece yüksek olduğu saptanmıştır. Mesleki yeterlilik genel düzeyi ve alt boyutlarının ise demografik değişkenlere göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Regresyon analizi sonuçları, psikolojik sermayenin mesleki yeterliliği anlamlı bir biçimde yordadığını göstermektedir. Araştırma bulgularına dayalı olarak araştırmacılara ve politika yapıcılara yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is anticipated that primary school teachers who are in continuous interaction with students throughout the educational process will contribute positively to students' academic and personal development by strengthening their professional competence through high levels of psychological capital. Within this theoretical framework, the aim of this study is to examine primary school teachers' psychological capital and professional competence levels and to determine whether these variables differ according to certain demographic characteristics. A relational survey model, one of the quantitative research methods, was employed. The population of the study consisted of primary school teachers working in public schools affiliated with the Ministry of National Education in the central districts of a province located in southeastern Turkey during the 2024–2025 academic year, and the study was conducted on a sample selected from this population. Data were collected using the Psychological Capital Scale developed by Öncel and Keçeci (2021) and the Professional Competence Scale developed by Kaysi (2020), and were analyzed using SPSS software. The findings indicated that primary school teachers had high levels of psychological capital and very high perceptions of professional competence. While the overall level of psychological capital did not differ significantly according to demographic variables such as age, gender, marital status, educational level, and length of professional service, limited differences were observed in certain sub- dimensions. Accordingly, male primary school teachers were found to have higher self- efficacy perceptions, whereas married teachers and those with longer professional experience demonstrated relatively higher levels of hope and optimism. It was also determined that neither the overall level of professional competence nor its sub- dimensions showed significant differences according to demographic variables. The results of the regression analysis revealed that psychological capital significantly predicted professional competence. Based on the findings of the study, several recommendations were offered for researchers and policymakers.