İş güvenliği uzmanlarının hukuki sorumluluğu
Legal liability of occupational safety specialists
- Tez No: 997884
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ARSLAN DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hukuki sorumluluk, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, İş güvenliği uzmanı, Legal responsibility, Occupational Health and Safety Law, Occupational safety specialist
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
İş güvenliği uzmanlarının hukuki sorumluluğunun incelendiği bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; iş sağlığı, iş güvenliği, iş sağlığı ve güvenliğinin önemi, iş kazası ve meslek hastalığı üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde iş güvenliği uzmanlarının; görevleri, yetkileri, yükümlülükleri, hukuki statüleri ve mesleki bağımsızlıkları açıklanmıştır. Aynı zamanda 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile bu Kanun'a dayanarak çıkarılan İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik kapsamında yapılan düzenlemeler değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde, iş güvenliği uzmanlarının hukuki sorumluluğu ayrıntılı şekilde incelenmiştir. İşverene, diğer çalışanlara ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na karşı sorumlulukları; ortak sağlık ve güvenlik birimi çalışanı olmaları halinde hukuki sorumluluklar ele alınmıştır. Ayrıca İş kazası veya meslek hastalığı geçiren çalışanın, ilgili tazminat taleplerini doğrudan iş güvenliği uzmanlarına karşı ileri sürüp süremeyeceği araştırılmıştır. İş güvenliği uzmanlarının sorumluluktan kurtulma yolları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which examines the legal liability of occupational safety specialists, is structured into three main sections. Section one focuses on occupational health and safety, emphasizing its significance and, explores the concept of workplace accidents and occupational diseases. Section twooutlines duties, authorities, obligations, legal status and professional independence of occupational safety specialists. It also evaluates the regulatory framework established under Law No. 6331 on Occupational Health and Safety and, as well as the provision of the Regulation on the Duties, Authorities, Responsibilities and Training of Occupational Safety Specislists enacted pursuant to this law. Section three provides a detailed analysis of the legal liabilities of occupational safety specialists. It examines their responsibilities toward employers, other employees and Social Security Institution. The section also addresses the implications of specialists working within joint health and safety units. Furtermore, it investigates whether employees who suffer a workplace accident or occupational diseases may directly pursue compensation claims against occupational safety specialists. The ways in which occupational safety specialists may be exempted from liability have been examined.