Demir eksikliği anemisi düşünülen hastalarda tiroid fonksiyonlarının değerlendirilmesi
Assessment of thyroid function in patients with suspected iron deficiency anemia
  1. Tez No: 997930
  2. Yazar: GÜLŞEN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN GÜLMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, Demir Eksikliği, Tiroid Fonksiyonları, Anemia, Iron Deficiency, Thyroid Functions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Demir eksikliği anemisi (DEA) tanısı konulmuş veya bu tanıya ait kuşku bulunan hastalarda tiroid fonksiyonlarının kapsamlı bir şekilde ele alınarak değerlendirilmesidir. Bu çalışma ile, DEA ile tiroid disfonksiyonu arasındaki potansiyel ilişkinin ve özellikle subklinik ya da belirgin hipotiroidi beraberliğinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca, demir replasman tedavisinin tiroid hormon düzeyleri üzerindeki olası etkilerini inceleyerek, bu iki yaygın klinik durum arasındaki etiyo-lojik ve patofizyolojik bağlantılara dair yeni bilgiler sunmayı amaçlamaktadır. Elde edilen bulgularla, DEA'li hastalarda tiroid taramasının klinik önemini vurgulamak ve tanı-tedavi algoritmalarına katkıda bulunmak hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın verileri, 2020–2024 yılları arasında İzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 18–65 yaş arası, gebelik durumu bulunmayan hastaların elektronik hasta kayıt sisteminden geriye dönük olarak taranması ile elde edilmiştir. Demir eksikliği anemisi tanısı olan ve eksiksiz verisi bulunan toplam 403 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcıların 336'sı kadın (%83,4), 67'si erkek (%16,6) olup yaş ortalaması 38,56 ± 12,40 yıl olarak bulunmuştur. Çalışmada demografik bilgiler, ek hastalıklar ve laboratuvar parametreleri değerlendirilmiş; veriler SPSS programında non-parametrik testler ve korelasyon analizleri ile incelenmiştir. İstatiksel anlamlı değer olarak p<0,05 kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %40,4'ünde ek hastalık saptanmış, en sık görülen hastalık hipotiroidizm olmuştur (%15,1). Hemoglobin düzeyleri ferritin ve demir ile pozitif, demir bağlama ile negatif korelasyon göstermiştir. MCV ve MCH'nin Hb ile pozi-tif, RDW ile negatif ilişkili olduğu belirlenmiştir. Tiroid fonksiyon testlerinde TSH ile T4 ve T3 arasında anlamlı negatif ilişki saptanmış, bu bulgu hipotiroidi varlığında beklenen biyolojik değişimi desteklemiştir. Kruskal–Wallis analizlerinde ek hastalık grupları arasında özellikle TSH, T4 ve T3 düzeylerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Sonuçlar: Çalışma, hipotiroidi ile demir eksikliği anemisi arasında paralel bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Hipotiroidi varlığında TSH düzeylerinin arttığı, T4 ve T3 düzeylerinin ise azaldığı; bununla birlikte hematolojik parametrelerde demir eksikliğine özgü değişimlerin gözlendiği bulunmuştur. Elde edilen veriler, hipotiroidi tanısı alan hastalarda anemiye yönelik taramanın klinik açıdan önemli olduğunu ve bu durumun aile hekimliği ile birinci basamak sağlık hizmetlerinde düzenli tarama gerekliliğini vurguladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: A comprehensive evaluation of thyroid function in patients with diagnosed or suspected iron deficiency anemia (IDA). The aim of this study is to determine the potential relationship between IDA and thyroid dysfunction, particularly the association of subclinical or overt hypothyroidism. It also aims to provide new insights into the etiologic and pathophysiologic links between these two common clinical conditions by examining the possible effects of iron replacement therapy on thyroid hormone levels. With the findings obtained, it is aimed to emphasize the clinical importance of thyroid screening in patients with AD and to contribute to diagnostic treatment algorithms. Materials and Methods: The data of the study were obtained retrospectively from the electronic medical records of patients aged 18–65 years, excluding pregnant women, who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic of İzmir Democracy University Buca Seyfi Demirsoy State Hospital between 2020 and 2024. A total of 403 individuals diagnosed with iron deficiency anemia and with complete data were included in the study. Of the participants, 336 were female (83.4%) and 67 were male (16.6%), with a mean age of 38.56 ± 12.40 years. Demographic information, comorbidities, and laboratory parameters were evaluated, and the data were analyzed using non-parametric tests and correlation analyses in the SPSS software. A pvalue of less than 0.05 was considered statistically significant. Results: Comorbidities were identified in 40.4% of the participants, with hypothyroidism being the most common (15.1%). Hemoglobin levels showed a positive correlation with ferritin and iron, and a negative correlation with total iron binding capacity. MCV and MCH were positively correlated with Hb, while RDW was negatively correlated. In thyroid function tests, TSH was found to be negatively correlated with both T4 and T3, supporting the expected biological changes in the presence of hypothyroidism. Kruskal–Wallis analyses revealed significant differences particularly in TSH, T4, and T3 levels among comorbidity groups. Conclusions: The study demonstrated a parallel relationship between hypothyroidism and iron deficiency anemia. It was observed that in the presence of hypothyroidism, TSH levels increased, whereas T4 and T3 levels decreased; additionally, hematological parameters reflected changes specific to iron deficiency. The data obtained indicate that screening for anemia in patients diagnosed with hypothyroidism is clinically significant and underscores the need for regular screening in family medicine and primary care settings.