Selektif lazer eritme yöntemi ile üretilen Co-Cr alt yapılara uygulanan yüzey işlemlerinin metal-seramik bağ dayanımına etkisi
The effect of different surface treatments applied to Co–Cr substructures manufactured by the selective laser melting method on metal-ceramic bond strength
  1. Tez No: 997934
  2. Yazar: ATAHAN YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CUMHUR SİPAHİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: SLM, Co-Cr, Seramik, Sinterizasyon, Kumlama Basıncı, Bağlayıcı Ajan, Makaslama Bağ Dayanımı, SLM, Co-Cr, Ceramic, Sintering, Sandblasting Pressure, Bonding Agent, Shear Bond Strength
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi (ankara)
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Selektif lazer eritme (SLM) yöntemiyle üretilen, farklı sinterizasyon sıcaklıkları, kumlama basınçları ve bağlayıcı ajanlar uygulanan kobalt-krom (Co-Cr) örnekler ile feldspatik seramik arasındaki makaslama bağ dayanımını (MBD) incelemek ve karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: SLM yöntemiyle üretilmiş toplam 190 adet Co-Cr örnek, 1 kontrol grubuna ve 18 deneysel gruba ayrıldı (n=10). Örnekler 900, 1000 ve 1150°C'de sinterlendikten sonra 250μm Al₂O₃ partikülleri ile 0.2, 0.4 ve 0.6Mpa basınçlarda kumlandı. Yüzey pürüzlülüğü ve ıslanabilirlik ölçümleri yapılıp, yüzey morfolojisi ve elementel dağılım SEM/EDS analizleri değerlendirildi. Kontrol grubu haricindeki tüm örneklere iki farklı bağlayıcı ajan uygulandı. Ardından tüm örneklere feldspatik seramik kondense edildi. Örneklerin MBD değerleri Universal test cihazında ölçülüp (MPa) ve kopma tipleri stereomikroskop altında incelendi. Bulgular: En yüksek MBD değeri bağlayıcı ajan kullanılmayan kontrol grubunda (Grup K) bulundu (45.3 MPa). Onu, Grup G takip etti (44.2 MPa). En düşük MBD değeri C1 grubunda (27.1 MPa) bulundu. Vita bağlayıcı kullanılan bazı grupların MBD değerleri Ceka bağlayıcı kullanılan bazı gruplara göre daha yüksek bulundu (Grup A> A1 ve G> G1). Farklı kumlama basınçları karşılaştırıldığında, yüksek MBD değerlerinin 0.4 MPa'lık basınç içeren gruplarda olduğu görüldü (Grup G> H, J ve Grup G1, H1> J1). Farklı sinterizasyon sıcaklıklarının da bazı gruplarda MBD değerini yükselttiği bulundu (Grup E1, H1> B1). Sonuç: ISO standartlarına göre Co-Cr ^le feldspatik seramik arasındaki kabul edilebilir minimum MBD değer^ 25 MPa olup, çalışmamızdaki tüm gruplarda 25MPa'dan daha yüksek değerler bulundu. Vita marka bağlayıcı ajanın, Ceka'ya göre daha yüksek MBD değerler^ oluşturduğu görüldü. MBD değerine en olumlu etki yapan kumlama basıncı değerinin 0.4 MPa olduğu görüldü, bunun altındaki ve üstündeki basınçların MBD değerlerini azalttığı bulundu. Sinterizasyon sıcaklığındaki artışın MBD değerini arttırdığı görüldü (1150°C≥ 1000°C> 900°C). Sonuç olarak, sinterleme sıcaklığı, kumlama basıncı ve bağlayıcı ajan kombinasyonlarının Co-Cr ile feldspatik seramik arasındaki MBD değerlerini etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate and compare the shear bond strength (SBS) between cobalt–chromium (Co–Cr) specimens produced by the selective laser melting (SLM) method and feldspathic ceramic, following the application of different sintering temperatures, sandblasting pressures, and bonding agents. Materials and Methods: A total of 190 Co–Cr specimens produced with SLM method were assigned ^n one control and 18 experimental groups (n = 10). After sinterization at 900, 1000, and 1150°C, the specimens were sandblasted with 250 μm Al₂O₃ particles at 0.2, 0.4 and 0.6 MPa pressure degrees. Surface roughness and wettability were mesured, surface morphology and elemental distribution were evaluated using SEM/EDS. Two different bonding agents were applied onto specimen surfaces except the control group. Feldspathic ceramic was condensed on all specimen surfaces. SBS values (MPa) were measured using an Universal testing machine, and failure modes were observed with a stereomicroscope. Results: Highest SBS values were observed in Group K (45.3 MPa), followed by Group G (44.2 MPa). Lowest SBS values were found in Group C1 (27.1 MPa). Vita bonding agent groups exhibited higher SBS values than Ceka bonding agent groups (Group A> A1, Group G> G1). Highest SBS values were observed in groups with 0.4 MPa sandblasting pressure (Group G> H and J, Group G1 and H1> J1). High sintering temperatures (1150 and 1000°C) increased the SBS values (Group E1 and H1> B1). Conclusion: According to ISO standards, the acceptable minimum SBS value between Co–Cr and feldspathic ceramic is 25 MPa. All groups exhibited SBS values higher than 25 MPa. Vita bonding agent displayed higher SBS values than those of Ceka. Sandblasting pressure of 0.4 MPa provided highest SBS values. Sintering temperatures of 1150°C and 1000°C, showed highest SBS values than those of 900°C. In conclusion, combinations of sintering temperature, sandblasting pressure, and bonding agent brand affected the SBS values between Co–Cr and feldspathic ceramic.