All-on-4 implant üstü sabit protezlerde farklı altyapı üretim tekniklerinin marjinal uyum üzerindeki etkisi
The effect of different framework fabrication techniques on the marginal fit of all-on-4 implant-supported fixed prostheses
- Tez No: 1004535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ALKURT
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş implantları, İmplant destekli diş protezi, Kobalt-Krom alaşımları, Üç boyutlu baskı, Cobalt-Chromium alloys, Dental implants, Dental prosthesis, Three dimensional printing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
All-On-4 İmplant Üstü Sabit Protezlerde Farklı Altyapı Üretim Tekniklerinin Marjinal Uyum Üzerindeki Etkisi Amaç: Bu in-vitro çalışmanın amacı, all-on-4 implant üstü sabit protezlerde farklı altyapı üretim tekniklerinin marjinal uyum üzerindeki etkisini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, all-on-4 konseptine göre tedavi planlaması yapılan tam dişsiz bir üst çene olgusu kullanıldı. Açık kaşık ölçü tekniğiyle elde edilen ölçü poliüretan esaslı materyal ile dökülerek implant analoglarını içeren çalışma modeli hazırlandı. Model üzerindeki analoglara tarama başlıkları manuel tork uygulanarak yerleştirildi ve laboratuvar tipi üç boyutlu optik tarayıcı ile dijital ortama aktarıldı. Exocad yazılımı kullanılarak all-on-4 konseptine uygun 12 üyeli sabit protez altyapısı tasarlandı ve veriler STL formatında dışa aktarıldı. Altyapılar; konvansiyonel döküm yöntemiyle üretilen Co-Cr altyapılar, selektif lazer eritme (SLM) yöntemiyle üretilen Co Cr altyapılar, üç boyutlu yazıcı ile üretilen reçine altyapılar ve üç boyutlu yazıcı ile üretilen reçine paternlerin dökümü ile elde edilen Co-Cr altyapılar olmak üzere dört farklı teknikle üretildi. Her grup için altı örnek hazırlanarak toplam 24 altyapı elde edildi. Marjinal uyum değerlendirmesi, tek vida testi uygulanarak stereomikroskop altında gerçekleştirildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Gruplar arasında marjinal uyum değerleri açısından farklılıklar saptandı. Üç boyutlu yazıcı ile üretilen reçine altyapılar en yüksek marjinal uyum değerlerini sergilerken, bu reçinelerin dökümü ile elde edilen Co-Cr altyapılarda marjinal uyumun iyileştiği gözlendi. SLM yöntemiyle üretilen Co-Cr alt yapılar, reçinelerin dökümü ile elde edilen Co-Cr alt yapılar ve konvansiyonel döküm yöntemleriyle üretilen Co-Cr altyapılar arasında marjinal uyum açısından ölçüm bölgelerine bağlı olarak değişkenlik saptandı; bazı bölgelerde SLM yöntemiyle üretilen Co-Cr alt yapılar, bazı bölgelerde reçine alt yapıların dökümü ile elde edilen Co-Cr altyapılar, bazı bölgelerde ise konvansiyonel döküm yöntemiyle üretilen Co-Cr alt yapılar daha düşük marjinal uyum değerleri gösterdi. Sonuç: Bu çalışmada, All-on-4 implant üstü sabit protezlerde altyapı üretim tekniğinin marjinal uyum üzerinde etkili olduğu görüldü. Ancak üretim yöntemleri arasında kesin bir üstünlük bulunmadığı, marjinal uyumun kullanılan üretim tekniği ve ölçüm bölgelerine bağlı olarak değişkenlik gösterdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
The Effect of Different Framework Fabrication Techniques on the Marginal Fit of All-on-4 Implant-Supported Fixed Prostheses Aim: The aim of this in-vitro study was to compare the effect of different framework fabrication techniques on the marginal fit of all-on-4 implant-supported fixed prostheses. Material and Method: A completely edentulous maxillary case planned according to the All-on-4 concept was used. An impression obtained using the open-tray technique was poured with polyurethane-based material to fabricate a working cast containing implant analogs. Scan bodies were manually torqued onto the analogs, and the model was digitized using a laboratory-type three-dimensional optical scanner. A 12-unit fixed prosthetic framework compatible with the All-on-4 concept was designed using Exocad software and exported in STL format. Frameworks were fabricated using four different techniques: conventionally cast Co-Cr frameworks, selective laser melting (SLM)-produced Co-Cr frameworks, three-dimensionally printed resin frameworks, and Co-Cr frameworks obtained by casting 3D-printed resin patterns. Six specimens were prepared per group, yielding a total of 24 frameworks. Marginal fit was evaluated using the single-screw test under a stereomicroscope. The data were statistically analyzed. Results: Differences in marginal fit values were observed among the groups. While resin substructures produced with 3D printing exhibited the highest marginal fit values, improved marginal fit was observed in Co-Cr substructures obtained by casting these resins. Variations were detected among the SLM, resin-cast Co-Cr, and conventional casting groups depending on the measurement regions; in some regions SLM-produced frameworks showed lower marginal discrepancy values, whereas in others resin-cast or conventionally cast Co-Cr frameworks demonstrated lower values. Conclusion: The framework fabrication technique influenced the marginal fit of All-on-4 implant-supported fixed prostheses. However, no definitive superiority was identified among the methods, as marginal fit varied according to the fabrication technique and measurement region.