Beyaz sirkenin bazı sindirim sistemi organları için tespit işleminde kullanımının araştırılması
Investigation of the use of white vinegar in fixation process for some digestive system organs
- Tez No: 997963
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN GÖKÇİMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Beyaz sirke, histolojik fiksasyon, formalin, doku morfolojisi, histolojik boyama, Doku fiksasyonu, White vinegar, histological fixation, formalin, tissue morphology, histological staining, Tissue fixation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Beyaz sirke ile doku tespiti yaparak, histolojik doku takibi için çevre dostu, düşük toksisiteye sahip ve formaldehite alternatif bir fiksatif olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Karaciğer, pankreas ve ileum dokuları 8 haftalık erkek Wistar Albino sıçanlardan alınmış ve farklı fiksatif gruplarına ayrılarak Hematoksilen-Eozin, Masson Trikrom ve Toluidin Mavisi ile incelenmiştir. Doku bütünlüğü, hücresel yapı ve boyama homojenliği kriterleriyle yarı-kantitatif skorlamalar yapılmış, mikroskop görüntüleri ImageJ ile analiz edilmiştir. Veriler SPSS ile istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Kontrol grubunda dokuların morfolojik bütünlüğü korunmuştur. Deney 1'de (beyaz sirke) karaciğerde hafif düzensizlikler, Deney 2'de (formalin + beyaz sirke) ileumda belirgin düzensizlikler gözlenmiştir. Altı akademisyenin değerlendirmelerinde yalnızca birinin puanlamasında grup farkları görülmüştür. ImageJ analizi renk yoğunluklarının genel olarak benzer olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: Histolojik ve dijital analizler, beyaz sirke ve türevlerinin dokuların morfolojik bütünlüğünü büyük ölçüde koruduğunu göstermektedir. Bu bulgular, beyaz sirke ve türevlerinin laboratuvarlarda çevreye ve sağlığa daha az zarar veren potansiyel alternatif fiksatifler olarak kullanılabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate white vinegar as an eco-friendly, low-toxicity, and formaldehyde-alternative fixative for histological tissue processing. Material and Methods: Liver, pancreas, and ileum tissues were obtained from 8-week-old male Wistar Albino rats and processed in different fixative groups, then examined with Hematoxylin-Eosin, Masson's Trichrome, and Toluidine Blue staining. Semi-quantitative scoring was performed based on tissue integrity, cellular structure, and staining homogeneity, and microscopic images were analyzed using ImageJ software. Data were statistically evaluated with SPSS. Results: Morphological integrity was preserved in the control group. In Experiment 1 (white vinegar), mild irregularities were observed in the liver, whereas in Experiment 2 (formalin + white vinegar), marked irregularities were noted in the ileum. Among the evaluations of six academics, group differences were observed only in the scoring of one evaluator. ImageJ analysis revealed that overall color intensity values were generally similar across groups. Conclusion: Histological and digital analyses demonstrated that white vinegar and its derivatives largely preserve tissue morphological integrity. These findings support the potential use of white vinegar and its derivatives as alternative fixatives with lower environmental and health risks in laboratory settings.