Bazı organobor bileşiklerinin organik ışık yayan diyot davranışlarının incelenmesi
Investigation of the organic light-emitting diode behavior of some organobor compounds
  1. Tez No: 998014
  2. Yazar: BEKİR KAHRİMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÜNGÖRDÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğunluk fonksiyonu teorisi, Density function theory
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Dört koordinasyonlu O^N^O-şelatlı bir dizi organoboron yayıcı, yoğunluk fonksiyoneli teorisi (DFT) ve zamana bağlı yoğunluk fonksiyoneli teorisi (TD-DFT) yöntemleri kullanılarak yük taşınımı ve TADF davranışının hesaplamalı olarak incelenmesi yoluyla ele alınmıştır. Deneysel olarak raporlanan yapılardan türetilen pirimidin temelli bor kompleksleri; moleküler geometrileri, sınır orbital dağılımları, reorganizasyon enerjileri, iyonlaşma potansiyelleri, elektron ilgileri, optik soğurma spektrumları, singlet–triplet enerji aralıkları, spin–yörünge kuplaj matris elemanları ve sistemler arası geçiş hızları açısından ayrıntılı biçimde analiz edilmiştir. Kuramsal olarak elde edilen sonuçlar, incelenen organoboron komplekslerinin belirgin donör–akseptör ayrımı sergileyen rijit ve düzlemsel yapılar oluşturarak güçlü iç moleküler yük transferine (ICT) ve mavi–kırmızı aralığında ayarlanabilir emisyona yol açtığını göstermektedir. Reorganizasyon enerjisi analizlerine dayanarak, çalışılan bileşiklerin elektron taşınımına kıyasla üstün delik taşınım özellikleri sergileyeceği öngörülmüştür. Ayrıca, yüksek kRISC hız sabitleri sayesinde incelenen tüm bileşiklerin verimli TADF malzemeleri olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. Bu hesaplamalı çalışma, organoboron sistemlerinde moleküler mimari, yük taşınımı ve gecikmeli floresans arasındaki etkileşime ilişkin temel bir anlayış sunmaktadır. Elde edilen bulgular, performanslı organik ışık yayan diyot (OLED) yayıcılarının rasyonel tasarımı için değerli yol gösterici ilkeler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
A series of four-coordinate O^N^O-chelated organoboron emitters was studied by conducting a computational study of charge transport and TADF using both density functional theory (DFT) and time-dependent DFT (TD-DFT). The pyrimidine-based boron complexes that were derived from structures reported by experiments were thoroughly analyzed with respect to their molecular geometries, frontier orbital distributions, reorganization energies, ionization potentials, electron affinities, optical absorption spectra, singlet–triplet energy gaps, spin–orbit coupling matrix elements, and intersystem crossing rates. The theoretically obtained results have shown that the studied organo-boron complexes lead to strong intramolecular charge transfer (ICT) and tunable blue-red emission, with the formation of rigid, planar structures exhibiting distinct donor-acceptor separation. Based on reorganization energy analysis, it was predicted that the compounds studied would have superior hole transport features compared to electron transport properties. Furthermore, it was found that all the compounds studied could be used as efficient TADF materials due to their high kRISC rates. This computational study gives a fundamental understanding of the interplay between molecular architecture, charge transport, and delayed fluorescence in organoboron systems. The insight obtained provides valuable guidelines for designing high-performance OLED emitters.