Bir dizi öğretim materyali üretimi ile“Alman Dilinin Çevirisi”konusunda lisans düzeyinde“Edebi türler”öğretiminin incelenmesi
  1. Tez No: 998037
  2. Yazar: MEHRNAZ ZAFERANCHIZADEHMOGHADAM
  3. Danışmanlar: DR. LEİLİ MESGARZADEH AGHDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil eğitimi, Language education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Islamıc Azad Unıversıty Tehran Scıence And Research
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezinde öncelikle“Almanca çeviri”alanının önemine ve İran üniversitelerine girişine bakıyoruz.“Edebi türler”öğretim ünitesi bu konu alanındaki özel ünitelerden biridir. Bugüne kadar edebi türlerle çalışmak ve bunları öğretmek için uygun bir yöntem bulmak amacıyla pek çok girişimde bulunuldu; bunlardan en önemlilerinden bazıları bu tezde anlatılmıştır. Burada edebi metinlerle çalışmanın en önemli iki yönünü, yani görev belirleme ve okumayı tartışacağız. Öğrenme görevleri genellikle üç kategoriye ayrılır; detaylandırma görevleri, uygulama görevleri ve değerlendirme görevleri; Her seviye için farklı egzersizler kullanılabilir. Okuma aynı zamanda öğretici veya etkileşimli bir süreç olarak da görülebilir. Edebi türlerle çalışmanın en önemli ön koşulu heyecan yaratmaktır ve bir sonraki adımda bu yüksek lisans tezinde incelenen farklı düzeylere sahip olan metni anlama süreciyle karşılaşacağız. Son olarak zaman kısıtlılığı ve öğrencilerin alanla ilgili temel bilgilerinin yetersiz olması nedeniyle geliştirilen bir ders planı göreceksiniz. Öncelikle öğrenciye istenilen edebi türün özelliklerinin basit bir dille özeti ve bunun tam veya özet bir örneği sunulur. Bir sonraki bölümde, yani alıştırmalarda, grup çalışması, kişisel araştırma, sonuçların sınıf ödevleri ve ev ödevleri şeklinde sunumu ve iletilmesi gibi tüm etkili eğitim önlemlerinin mümkün olduğunca dikkate alınmasına yönelik bir girişimde bulunulmuştur. Öğrenci herhangi bir edebi türle çalışıyorsa ve kendini daha da geliştirmek istiyorsa okuma sonu önerileri mevcuttur.
Özet (Çeviri)
In this master's thesis, we first discuss the importance of the specialty“translation of the German language”and its entry into Iranian universities. The teaching unit“literary genres”is one of the special units of this specialty. So far, many attempts have been made to find a suitable method for working with literary genres and teaching them, some of the most important of which are described in this dissertation. Here we discuss two of the most important aspects of working with literary texts, namely assignment and reading. Learning tasks are generally divided into three categories, i.e. elaboration tasks, practice tasks and evaluation tasks; different exercises can be used for each level. Reading can also be considered as an instructional or interactive process. The most important prerequisite for working with literary genres is the creation of enthusiasm and in the next step we will come across the process of text comprehension, which itself has different levels that have been examined in this master's thesis. Finally, you will see a lesson plan that was developed due to the time constraints and the insufficient basic knowledge of students in this area. Firstly, the student is provided with a summary of the characteristics of the desired literary genre in simple language and a complete or summary example of it. In the next section i.e. exercises, an attempt has been made to include as much as possible all effective educational measures such as group work, personal research, presentation and communication of results in the form of class tasks and homework and at the end reading suggestions are available if the student is working with any literary genre and wants to develop further.