LİBYA MERKEZ BANKASININ LİBYADAKİ İSLAMİ BANKACILIK İLE İLİŞKİSİ
علاقة مصرف ليبيا المركزي بالمصارف الإسلامية بليبياالمعوقات والحلول
- Tez No: 998053
- Danışmanlar: القاضي الدكتور. HASAN GADA ÖĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Hukuk, Ekonometri, Finance, Law, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: İslami Bankacılık, Libya Merkez Bankası, Şeriat Denetimi, İslam, Islamic Banking, Central Bank of Libya, Sharia Supervision, Islamic Economy
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yükseköğretim Bilim Dalı
Özet
LİBYA MERKEZ BANKASININ LİBYADAKİ İSLAMİ BANKACILIK İLE İLİŞKİSİ Fareed Abdulhamid Hamad Yüskek Lisans، İslam İktisadı ve Hukuku Tez Danışmanı: Pro. Dr. Hasan Gada Öğlu Ocak - 2020 – 102 Sayfa + x Bu çalışmanın amacı, Libya Merkez Bankası ile Libya'daki bankalar arasındaki ilişkinin niteliğini, nicel veya nitel kontrol araçları veya doğrudan denetim yoluyla ve ayrıca bankaların merkez bankası ile ilişkilerinde yaşadıkları sorunların bir ifadesini kullanarak belirlemektir. Merkez Bankası ve Yüksek Şeriat Kurulu tarafından Libya Merkez Bankası tarafından yayınlanan Şeriat standartları üzerine bir çalışma. Bu çalışmanın önemi, birçok ülkede Merkez Bankası Kanununun İslami bankaların misyon ve hedefleri için bir engel olduğu ve Libya'da faaliyet gösteren merkez bankası ile İslami bankalar arasındaki ilişkinin niteliğinin ve bu ilişkilerin İslami bankalar üzerindeki etkisini belirlemek için incelenmesi gerektiğidir. Çalışma, Libya Merkez Bankası ile Libya'da faaliyet gösteren bankalar arasındaki ilişkinin niteliğinin tanımını ve açıklamasını takip ederek, bu ilişkiyi değerlendirmenin yanı sıra, bankaların karşılaştığı sorunları araştırmak ve bunları çözmek için önerilen çözümler bulmaya çalışarak tümevarımsal tanımlayıcı analitik yaklaşıma dayanmıştır. Araştırma bir dizi bulgu ve öneri ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the nature of the relationship between the Libyan Central Bank and banks in Libya, through quantitative or qualitative control tools or direct supervision, as well as a statement of the problems experienced by banks in their relationship with the central bank. Of the Central Bank, and a study of the Sharia standards that the Central Bank of Libya issued by the Supreme Sharia Board. The importance of this study comes in the fact that the Central Bank Law in many countries is an obstacle to achieving Islamic banks for their mission and goals, and the nature of the relationship between the central bank and Islamic banks operating in Libya must be studied to determine this relationship and its impact on Islamic banks. The study relied on the inductive descriptive analytical approach, by tracking the description and statement of the nature of the relationship between the Libyan Central Bank and banks operating in Libya, in addition to evaluating this relationship, exploring the problems facing banks, and trying to find proposed solutions to solve them. The research ends with a set of findings and recommendations.