Sağlık inovasyonu çalışmaları üzerine bibliyometrik bir analiz
A bibliometric analysis of studies on health innovation
- Tez No: 998092
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA NAZMİYE KILCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık inovasyonu, Teknoloji, bibliyometrik analiz, Web of Science, R programı, Health innovation, technology, bibliometric analysis, Web of Science, R program
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Sağlık ve sağlık hizmetlerinin sunumu, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin artırılmasında ve korunmasında kritik bir öneme sahiptir. Günümüzde sağlık sektörü; artan maliyetler, yaşlanan nüfus yapısı ve kronik hastalıkların yaygınlaşması gibi çok boyutlu sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum, mevcut sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliğini tehdit etmekte ve yenilikçi çözümleri geliştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, inovasyon sadece teknolojik ilerlemeleri değil; aynı zamanda hizmet sunum modellerini, yönetim yapılarını ve hasta odaklı yaklaşımları da kapsamaktadır. Sağlık sektöründe inovasyonun önemi giderek artmaktadır; yeni teknolojiler ve yaklaşımlar, hastalıkların teşhis, tedavi ve önlenmesinde önemli ilerlemeler sağlamaktadır. Bu araştırmada, sağlık inovasyonu çalışmaları üzerine bibliyometrik bir analiz yöntemi ile incelenmiştir. Bibliyometrik analiz, belirli bir alan ve zaman diliminde üretilmiş ya da belirli bir yayın kuruluşunun belirli bir zaman aralığında sunduğu bilgilerin sayısal olarak analiz edilmesidir. Araştırmada Web of Science (WoS) veri tabanı tercih edilmiştir. Bu bağlamda, 2004-2025 döneminde yayımlanan çalışmalar R programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Yayınların yıllara göre dağılımı, en üretken yazarlar, kurumlar, ülkeler ve dergiler belirlenmiş, ayrıca en çok atıf alan makaleler değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, son yıllarda sağlık inovasyonuna olan ilginin arttığını, multidisipliner iş birliklerinin önem kazandığını ve özellikle dijital sağlık, yapay zeka ve blok zinciri gibi alt alanların yükselişte olduğunu ortaya koymaktadır. Bu araştırma, sağlık inovasyonu alanında çalışan araştırmacılar için mevcut durumu özetleyici bir kaynak sunmakta ve gelecekteki araştırmalar için yol gösterici bilgiler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The provision of health and healthcare services plays a critical role in sustaining human life, enhancing quality of life, and ensuring well-being. Today, the healthcare sector faces multidimensional challenges such as rising costs, an aging population, and the increasing prevalence of chronic diseases. These challenges threaten the sustainability of existing healthcare systems and necessitate the development of innovative solutions. In this context, innovation encompasses not only technological advancements but also service delivery models, management structures, and patient-centered approaches. The importance of innovation in the healthcare sector has been increasing steadily, as new technologies and approaches provide significant progress in the diagnosis, treatment, and prevention of diseases. In this study, healthcare innovation research is examined using a bibliometric analysis approach. Bibliometric analysis refers to the quantitative evaluation of publications produced within a specific field and time period or by a particular publication source over a defined time span. The Web of Science (WoS) database was selected for this research. Accordingly, studies published between 2004 and 2025 were analyzed using the R programming language. The distribution of publications by year, the most productive authors, institutions, countries, and journals were identified, and the most frequently cited articles were also evaluated. The findings indicate that interest in healthcare innovation has increased in recent years, that multidisciplinary collaborations have gained importance, and that subfields such as digital health, artificial intelligence, and blockchain are emerging prominently. This study provides a comprehensive overview of the current state of healthcare innovation research and offers guiding insights for future studies in this field.