Denizli için deterministik sismik tehlike analizi ve yer tepki analizleri
Deterministic seismic hazard analysis and site response analyses for Deni̇zli̇
  1. Tez No: 998139
  2. Yazar: EMİNE AYLİN ACARLAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN NACAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sismik tehlike, Yer hareketleri, İvme spektrumu, Seismic hazard, Ground motions, Acceleration spectrum
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye, aktif bir sismotektonik kuşak üzerinde yer aldığından yıkıcı depremlerin tekrarlanma olasılığı yüksektir. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY-2018), tasarım parametrelerini olasılıksal sismik tehlike analizine (OSTA) dayalı harita yaklaşımıyla sunmaktadır. Bununla birlikte, olası en olumsuz senaryo deprem koşullarının etkilerini ortaya koyan deterministik sismik tehlike analizi (DSTA), bu yaklaşımı tamamlayıcı niteliktedir. Bu çalışmada, Denizli il merkezi ve yakın çevresinde kritik senaryo deprem koşulları altında sismik tehlikenin mekânsal dağılımı ve yerel zemin koşullarının etkisi incelenmiştir. Mühendislik taban kayası düzeyinde DSTA yürütülmüş, seçilen inceleme noktalarında sahaya özel yer tepki analizleri (YTA) gerçekleştirilerek sahaya özel deprem yer hareketi spektrumları elde edilmiştir. Ayrıca epsilon (ε) parametresi farklı düzeyleri dikkate alınarak sonuçların duyarlılığı değerlendirilmiştir
Özet (Çeviri)
Turkey lies on an active seismotectonic belt; therefore, the likelihood of destructive earthquakes recurring is high. The Turkish Building Earthquake Code (TBDY-2018) provides design parameters through a map-based approach grounded in probabilistic seismic hazard analysis (PSHA). However, deterministic seismic hazard analysis (DSHA), which captures the effects of the most adverse scenario earthquake conditions, is complementary to this approach. In this study, the spatial distribution of seismic hazard and the influence of local site conditions were investigated for Denizli city center and its surrounding area under critical scenario earthquake conditions. DSHA was conducted at the engineering bedrock level, and site-specific ground response analyses (GRA) were performed at selected investigation points to obtain site-specific earthquake ground motion response spectra. In addition, the sensitivity of the results was evaluated by considering different levels of the epsilon (ε) parameter.