İşçinin ücreti ve korunması
Wage and protection of the worker
  1. Tez No: 998138
  2. Yazar: DEMET BELVERENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEVİL ALPAGUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ücret Garanti Fonu, Ücret alacağı, Ücret ödeme, Ücretin korunması, Wage Guarantee Fund, Wage claim, Wage paying, Protection of wage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Ücret iş sözleşmesinin temel unsuru olup, ücret olmaksızın bir iş sözleşmesinden söz edilemez. Ücret; çalışılmadığı halde ücret ödenmesini gerektiren özel durumların dışında, yapılan işin karşılığında işveren ya da üçüncü kişiler tarafından işçiye sağlanan para ve parasal değeri bulunan menfaatlerden oluşan bir gelir türü olarak tanımlanabilir. Ücreti ekonomik, sosyal ve hukuki yönden ele almak icap etmektedir. Ücret işçi için çoğu zaman emeğinin karşılığı ve değeri olmaktan ziyade, tek geçim kaynağı olması sebebiyle sosyal bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli sebeplerle ücretin işçinin eline hiç veya yeterince ulaşmadığı ihtimalde, yalnızca işçi değil ailesi de güç durumda kalabilmektedir. Gerek işçi gerekse ailesi bakımından taşıdığı önem sebebiyle işçinin ücretinin, işverenin, üçüncü kişilerin ve hatta bazen kendisinin tasarruflarına karşı dahi korunması gerekmektedir. Bunu göz önüne alan kanun koyucu İş Kanunları ve Türk Borçlar Kanunu başta olmak üzere birçok kanunda özel düzenlemelere yer vermiştir. Bu tez çalışmasında hem yerli ve yabancı literatürdeki eserlerden faydalanılarak hem de yargı kararları incelenerek ücret kavramı, ücret sayılan ve sayılmayan ödemeler, ücret şekilleri, işçinin, işverenin ve üçüncü kişilerin işlemlerine karşı ücreti koruyucu düzenlemeler kapsamlı olarak ele alınmıştır. Son olarak, ücretin korunması konusunun tamamlayıcı bir parçası olması dolayısıyla ücretin nerede, ne zaman ve nasıl ödeneceği, yapılan ödemenin ispatı konuları ile ücretin ödenmemesine bağlanan hukuki sonuçlar ayrıntılı olarak inceleme konusu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Wages are a fundamental element of an employment contract and an employment contract cannot exist without wages. Wages can be defined as a type of income consisting of money and monetary benefits provided to the worker by the employer or third parties in exchange for the work performed, except in special circumstances where wages must be paid even if no work is performed. Wages must be considered from economic, social, and legal perspectives. For the employee, wages often appear as a social factor, being their sole source of livelihood rather than merely the compensation and value of their labor. If, for various reasons, wages do not reach the employee at all or sufficiently, not only the employee but also their family may find themselves in a difficult situation. Due to its importance for both the worker and their family, the worker's wages must be protected even against the employer's, third parties', and sometimes even their own savings. Taking this into account, the legislator has included special provisions in many laws, primarily the Labor Laws and the Turkish Code of Obligations. This thesis comprehensively addresses the concept of wages, payments that are and are not considered wages, forms of wages, and regulations protecting wages against actions by the worker, employer, and third parties, drawing on both domestic and foreign literature and examining court decisions. Finally, as a complementary part of the protection of wages, the issues of where, when, and how wages are paid, the proof of payment made, and the legal consequences of non-payment of wages are examined in detail.