N-aminopirimidinlerden naftalin halkası içeren schiff bazlarının sentezi
Synthesis of schiff bases containing naphthalene rings from n-aminopyrimidines
- Tez No: 998163
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLBİYE KÖKBUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Organik kimya, Organik moleküller, Organic chemistry, Organic molekules
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Organik kimyada yapılan çalışmaların çoğunluğunun, heterosiklik kimyasallar üzerine olduğu bilinmektedir. Bunun ana nedeni, heterosiklik yapıların bir şekilde zirai kimya, tekstil, ilaç ve veterinerlik kimyası dahil olmak üzere, farklı alanlarda geliştirilen veya gelişmekte olan birçok ürünün temelini oluşturmasıdır. Son yıllarda aminopirimidin ve türevleri ile ilgili çalışmalar bu bileşiklerin biyolojik ve farmokolojik açıdan büyük öneme sahip olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada N-aminopirimidin bileşikleri (F1-4) bileşikleri başlangıç maddesi olarak hazırlandı. Daha sonra 1-naftaldehit ile reaksiyonları yapılarak, imin grubu taşıyan yeni Schiff bazları 5-Benzoil-1-(naftalen-1-ilmetilenamino)-4-fenilpirimidin-2(1H)-on (FB1),1-(Naftalen-1-ilmetilenamino)-4-fenil-2-tiyokso-1,2-dihidropirimidin-5 il)(fenil)metanon (FB2), 5-(4-Metilbenzoil)-1-(naftalen-1-il-metilenamino)-4-ptolilpirimidin-2(1H)-on (FB3) ve 1-(Naftalen-1-ilmetilenamino)-2-tiyokso-4-p-tolil-1,2- dihidropirimidin-5-il)(p-tolil)metanon (FB4) sentezlendi. Sentez edilen bileşiklerin yapıları, FT-IR, 1H NMR ve 13C NMR yapı analizleri ile aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
It is well-established that the majority of current research in organic chemistry is centered around heterocyclic compounds. The primary reason for this focus is that heterocyclic structures serve as the foundational elements for numerous products developed or in development across various fields, including agricultural chemistry, textiles, pharmaceuticals, and veterinary chemistry. Recent studies on aminopyrimidine and its derivatives have demonstrated the significant biological and pharmacological importance of these compounds. In this study, N-aminopyrimidine compounds (F1-4) were synthesized as starting materials. Subsequently, these compounds were reacted with 4-Methoxy-1- naphthaldehyde and 1-Naphthaldehyde to yield new Schiff bases containing the imine group: 5-Benzoyl-1-(naphthalen-1-ylmethyleneamino)-4-phenylpyrimidin-2(1H)-one (FB1),1-(Naphthalen-1-ylmethyleneamino)-4-phenyl-2-thioxo-1,2-dihydropyrimidin-5- yl)(phenyl)methanone(FB2),5-(4-Methylbenzoyl)-1-(naphthalen-1-ylmethyleneamino)- 4-p-tolylpyrimidin-2(1H)-one (FB3), and 1-(Naphthalen-1-ylmethyleneamino)-2-thioxo4-p-tolyl-1,2-dihydropyrimidin-5-yl)(p-tolyl)methanone (FB4). The structures of the synthesized compounds were elucidated through FT-IR, 1H NMR, and 13C NMR structural analyses.