Systematic entrepreneurship education in practise: Assesing the impacts of a funding organization's applied training on entrepreneurial intention and behavior
Uygulamada sistematik girişimcilik eğitimi: Bir fon sağlayıcı kuruluşun uygulamalı eğitimlerinin girişimcilik niyeti ve davranışı üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 998184
  2. Yazar: RESUL TURGAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH CEYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Girişimcilik eğitimi, Girişimcilik niyeti, TÜBİTAK, Entrepreneurship, Entrepreneurship education, Entrepreneurial intention, The Scientific and Technological Research Council of Türkiye
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Girişimcilik eğitimi, girişimcilik niyetini ve davranışını şekillendirmedeki etkisi nedeniyle önemli bir araştırma ve politika odağı haline gelmiştir. Literatürdeki çalışmaların büyük bölümü üniversitelerde verilen girişimcilik eğitimine odaklanırken, hızlandırıcılar ve diğer aracı kuruluşların eğitim yoluyla girişimciliği teşvik etme rolü yeterince incelenmemiştir. Bu çalışma, TÜBİTAK'ın Girişimcilik Destek Programları kapsamında aracı kuruluşlar tarafından verilen sistematik girişimcilik eğitiminin girişimcilik niyeti ve girişimcilik davranışı üzerindeki etkisini girişimcilik öz-yeterliliği ve girişimcilik farkındalığının aracılık rolleri ile araştırmaktadır. Sosyal Bilişsel Teoriye dayandırılan ve Planlı Davranış Teorisinin desteklediği çalışma ile girişimcilik eğitiminin girişimcilik niyeti ve davranışını bilişsel ve psikolojik etkenler üzerinden nasıl şekillendirdiğini açıklayan bir model geliştirilmiştir. Çalışmanın verisi TÜBİTAK'ın 1512 ve 1812 girişimcilik destek programlarının birinci aşaması kapsamında aracı kuruluşlar tarafından verilen girişimcilik eğitimini tamamlayan 348 kişiden toplanmıştır. Hipotezleri test etmek için Yapısal Eşitlik Modellemesi kullanılmıştır. Bulgular, girişimcilik eğitiminin niyet üzerindeki doğrudan etkisinin zayıf olduğunu, ancak girişimcilik öz-yeterliliği ve girişimcilik farkındalığı üzerinden dolaylı etkisinin anlamlı olduğunu göstermektedir. Eğitim bu bilişsel süreçler ile sırayla niyete ve girişimcilik davranışına dönüşmektedir. Ayrıca, girişimcilik niyetinin girişimcilik davranışının güçlü bir belirleyicisi olduğu bulunmuş ve bu durum girişimcilik literatüründeki niyet temelli modelleri doğrulamıştır. Bu çalışma üniversiteler tarafından verilen girişimcilik eğitimine verilen dikkati teknoparklar, hızlandırıcı kuruluşlar ve ön kuluçka merkezleri gibi aracı kurumlar tarafından verilen girişimcilik eğitimine kaydırarak literatüre katkı sunmaktadır. Çalışma ayrıca girişimciliği destekleyen politika yapıcılar ile girişimcilikle ilgili eğitim uygulayan diğer kuruluşların program etkinliklerini artırmak için önemli çıkarımlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship education has become a crucial research and policy priority due to its impact on shaping entrepreneurial intention and entrepreneurial behavior. Most of the existing literature focuses on entrepreneurship education provided by universities, while the educational role of accelerator and intermediary organizations in fostering entrepreneurship has received limited attention. This study investigates the impact of systematic entrepreneurship education delivered by intermediary organizations within the scope of TÜBİTAK's Entrepreneurship Support Programs on entrepreneurial intention and entrepreneurial behavior. In addition, the mediating roles of entrepreneurial self-efficacy and entrepreneurial alertness in the relationship between entrepreneurship education and entrepreneurial intention are examined. Grounded in Social Cognitive Theory and supported by the Theory of Planned Behavior, this study develops a model that explains how entrepreneurship education shapes entrepreneurial intention and entrepreneurial behavior through cognitive and psychological mediators. The data were collected from 348 individuals who completed entrepreneurship education programs provided by intermediary organizations under the first stage of TÜBİTAK's 1512 and 1812 support programs. Structural Equation Modeling was employed to test the proposed hypotheses. The findings reveal that the direct effect of entrepreneurship education on entrepreneurial intention is weak; however, its indirect effect through entrepreneurial self-efficacy and entrepreneurial alertness is significant. The results indicate that a sequential cognitive mechanism transforms entrepreneurship education into entrepreneurial intention and ultimately into entrepreneurial behavior. Moreover, entrepreneurial intention was found to be a strong predictor of entrepreneurial behavior, confirming intention based models in the entrepreneurship literature. This study contributes to the literature by shifting attention from university based entrepreneurship courses to entrepreneurship education delivered by intermediary institutions such as technoparks, accelerators and pre-incubation centers. In addition, the findings offer meaningful implications for policymakers and program designers seeking to enhance the effectiveness of entrepreneurship support programs aimed at fostering entrepreneurial activity.