10-12 yaş arasındaki çocuklara ışıklı reaksiyon sistemleri ile yapılan antrenmanların sürat, çeviklik, çabukluk ve dikkat değerleri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of training with light reaction systems on speed, agility, quickness, and attention values in children aged 10-12 years
  1. Tez No: 998197
  2. Yazar: SEVGİ FİDAN EKSİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞERİF ÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Işıklı Reaksiyon Sistemi, Sürat, Çeviklik, Çabukluk, Dikkat, Agility, Attention, Light Reaction System, Speed, Quicknes
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 10-12 yaş arasındaki çocukların sürat, çeviklik, çabukluk ve dikkat değerlerinin belirlenmesi ve 8 hafta süreyle uygulanan ışıklı reaksiyon sistemleri (BlazePod) antrenmanlarının bu parametreler üzerindeki etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışma ön test ve son test deney deseni modeli esas alınarak yapıldı. Araştırmaya 10-12 yaş arasındaki 24 kız öğrenci gönüllü olarak katıldı. Gönüllüler randomize bir yöntemle 12 deney ve 12 kontrol olmak üzere iki gruba ayrıldı. Gönüllülerin ön test fiziksel performans değerleri belirlenmeden önce Burdon Dikkat testi ile dikkat değerleri tespit edildikten sonra standart ısınma egzersizleri uygulandı ve sürat, çabukluk ile çeviklik değerleri alındı. Ön test değerleri tespit edildikten sonra her iki gruba da haftada 3 gün 40 dakikadan 8 hafta boyunca beden eğitimi ve spor dersleri uygulandı. Bununla birlikte deney grubuna haftada 3 gün 8 hafta boyunca ışıklı reaksiyon antrenmanları uygulandı. 8. haftanın sonunda gönüllerin son test öncesinde dikkat değerleri alındı ve daha sonra standart ısınma egzersizleri uygulandı ve sürat, çeviklik ile çabukluk değerleri alınarak veri toplama süreci tamamlandı. Elde edilen veriler SPSS paket programında değerlendirildi. Verilerin gruplar arası karşılaştırmalar için İndependent-Samples T Testi ve grup içi içinse Paired-Samples T Testi kullanıldı. Veriler anlamlılık düzeyi p<0.05 olarak kabul edildi. Gruplar arası hem ön test hem de son test 30 m sürat, çeviklik ve çabukluk testinin değerleri karşılaştırıldığında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edildi (p<0.05). Grup içi ön test ile son test değerleri karşılaştırıldığında deney grubunun sürat, çeviklik, çabukluk ve dikkat değerlerinde anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilirken, kontrol grubunda ise sadece dikkat değerinde anlamlı bir farklılık olduğu tespit edildi (p<0.05). Sonuç olarak, 10-12 yaş arasındaki çocuklara ışıklı reaksiyon sistemleri ile yapılan antrenmanların sürat, çeviklik, çabukluk ve dikkat değerleri üzerinde anlamlı etkileri olduğunu göstermektedir. Deney grubunda yapılan antrenmanlar sonucunda, özellikle fiziksel performans parametreleri olan sürat, çeviklik ve çabukluk değerlerinde önemli gelişmeler gözlenmiştir. Kontrol grubuna kıyasla deney grubunun dikkat düzeyinde yüzdelik olarak da belirgin bir artış olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgular, ışıklı reaksiyon sistemleri ile yapılan antrenmanların çocukların fiziksel performans ile dikkat değerlerinin gelişiminde etkili bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the speed, agility, quickness, and attention values of children aged 10-12 years and to investigate the effects of training with light reaction systems (BlazePod) applied for 8 weeks on these parameters. The study was conducted using a pre-test and post-test experimental design model. Twenty-four female students, aged 10-12 years, voluntarily participated in the study. The volunteers were randomly divided into two groups: 12 experimental and 12 control. Before determining the pre-test physical performance values of the volunteers, attention values were assessed using the Burdon Attention Test. After the pretest measurements were completed, both groups participated in physical education and sports classes for 40 minutes per session, three days per week, over an 8-week period. In addition, the experimental group underwent light-based reaction training three days per week for 8 weeks. At the end of the 8th week, attention levels were assessed prior to the posttest measurements, followed by standardized warm-up exercises. Subsequently, speed, agility, and quickness values were measured, thereby completing the data collection process. The obtained data were evaluated using the SPSS software package. Independent-Samples T-Test was used for intergroup comparisons, and Paired-Samples T-Test was used for within-group comparisons. The significance level was accepted as p<0.05. When comparing the pre-test and post-test values of the 30m speed, agility, and quickness tests between the groups, a significant difference was found (p<0.05). When comparing the pre-test and post-test values within the group, a significant difference was found in the speed, agility, quickness, and attention values of the experimental group, while a significant difference was found only in the attention value of the control group (p<0.05). In conclusion, this study shows that training with light reaction systems in children aged 10-12 years has significant effects on speed, agility, quickness, and attention span. Significant improvements were observed in the experimental group, particularly in physical performance parameters such as speed, agility, and quickness. A significant percentage increase in attention span was also detected in the experimental group compared to the control group. These findings demonstrate that training with light reaction systems is an effective method for improving children's physical performance and attention span.