Tik bozuklukları ile substans P, nöropeptid Y, nöropeptid S, speksin düzeyleri, duyusal hassasiyet ve alerji arasındaki ilişki
  1. Tez No: 998201
  2. Yazar: MERYEM MACİT EFE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY KARABEKİROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Tik Bozukluğu, Nöropeptidler, Duyusal Hassasiyet, Alerjik İnflamasyon, Tic Disorder, Neuropeptides, Sensory Sensitivity, Allergic Inflammation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tik bozukluğu tanılı çocuk ve ergenlerde duyusal hassasiyet belirtileri, alerjik hastalıkların varlığı, alerjik inflamatuar parametreler ve serum nöropeptid düzeylerinin sağlıklı kontrollerle karşılaştırılmasıdır. Ayrıca, alerjik inflamatuar parametreler ve serum nöropeptid düzeyleri ile tik şiddeti ve duyusal hassasiyet belirtileri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 8-18 yaş aralığında tik bozukluğu tanılı 40 çocuk ve ergen ile 40 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Tüm katılımcılarda serum substans P, nöropeptid Y, nöropeptid S, speksin ve immünoglobulin E düzeyleri değerlendirilmiştir. Tik şiddeti, Yale Genel Tik Ağırlığını Derecelendirme Ölçeği ile klinisyen tarafından değerlendirilmiştir. Duyusal hassasiyet, Hasasiyeti Yüksek Çocuk Ölçeği (HYÇÖ)'nün ebeveyn ve öz-bildirim formları aracılığıyla sorgulanmıştır. Bulgular: Duyusal hassasiyet değerlendirmelerinde, HYÇÖ'nün öz-bildirim formundaki“uyaranlara karşı rahatsız olma”alt boyutu puanları ile serum substans P düzeyleri arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır. Serum nöropeptid düzeyleri karşılaştırıldığında, substans P, nöropeptid S ve speksin düzeyleri bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmazken, nöropeptid Y düzeylerinin tik bozukluğu grubunda sağlıklı kontrollere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Serum nöropeptid Y düzeyleri ile tik şiddeti arasında negatif yönde, serum immünoglobulin E düzeyleri ile motor tik şiddeti arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır. Yaş ve beden kitle indeksi (BKİ) dikkate alınarak yapılan regresyon analizinde nöropeptid Y ve speksin düzeylerinin tik şiddeti ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkili olduğu görülmüştür. Sonuç: Tik bozukluğu grubunda serum nöropeptid Y, speksin ve alerjik inflamasyonun tik şiddeti ile ilişkili bulunması, tik bozukluğunun etiyopatogenezinde nöropeptid sistemleri ile immün-inflamatuar mekanizmaların birlikte etkili olabileceğine işaret etmekte; ancak ilerde yapılacak daha geniş örneklemli çalışmalarla doğrulanmasını gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare sensory sensitivity symptoms, the presence of allergic diseases, allergic inflammatory parameters, and serum neuropeptide levels in children and adolescents diagnosed with tic disorders with those of healthy controls. In addition, the relationships between allergic inflammatory parameters, serum neuropeptide levels, tic severity, and sensory sensitivity symptoms were evaluated. Materials and Methods: The study included 40 children and adolescents aged 8–18 years with a diagnosis of tic disorder and 40 healthy controls. Serum levels of substance P, neuropeptide Y, neuropeptide S, spexin, and immunoglobulin E were assessed in all participants. Tic severity was evaluated by a clinician using the Yale Global Tic Severity Scale. Sensory sensitivity was assessed using the parent- and self-report forms of the Highly Sensitive Child Scale. Results: In sensory sensitivity assessments, a significant positive correlation was found between serum substance P levels and the“discomfort to sensory stimuli”subscale scores of the self-report form of the Highly Sensitive Child Scale. When serum neuropeptide levels were compared between groups, no significant differences were found in substance P, neuropeptide S, or spexin levels; however, serum neuropeptide Y levels were significantly higher in the tic disorder group compared with healthy controls. Serum neuropeptide Y levels were negatively correlated with tic severity, whereas serum immunoglobulin E levels showed a significant positive correlation with motor tic severity. In regression analyses adjusted for age and body mass index, serum neuropeptide Y and spexin levels were found to be significantly associated with tic severity. Conclusion: The associations of serum neuropeptide Y, spexin, and allergic inflammation with tic severity in the tic disorder group suggest that neuropeptide systems and immune-inflammatory mechanisms may jointly contribute to the etiopathogenesis of tic disorders; however, these findings need to be confirmed by future studies with larger sample sizes.