AEC-capsnet: a robust capsule networks for advanced feature extraction in medical imaging
AEC-capsnet: Tıbbi görüntülemede gelişmiş özellik çıkarımı için sağlam kapsül ağları
- Tez No: 998230
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEHAD T.A RAMAHA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi görüntü analizi, AEC-CapsNet, Kapsül Ağları, Dikkat mekanizması, Genişleme-daralma modülleri, Otomatik teşhis, Özellik çıkarma, Medical image analysis, AEC-CapsNet, Capsule Networks, Attention mechanism, Expansion-contraction modules, Automated diagnostics, Feature extraction. Since code : 92432
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Tıbbi görüntü analizi alanındaki teknolojik atılımlar, bu alanı modern tıbbın belkemiği haline getirmiştir. Ancak, ilgili tıbbi verilerin son derece karmaşık ve incelikli olması, mevcut derin öğrenme mimarileri için engel teşkil etmektedir. Popüler olmalarına rağmen, Evrişimli Sinir Ağları (CNN'ler), havuzlama işlemleri nedeniyle tüm önemli uzamsal hiyerarşileri içermekte genellikle yetersiz kalmaktadır ve bu da ince taneli, ayrıntı temelli yeteneklerin kapsüllenmesini engellemektedir. Kapsül Ağları (CapsNets) getirilmesinin temel amacı, parça-bütün ilişkilerini, ölçeklenebilirliği ve hesaplama taleplerini dahil etmeye devam ederken daha fazla özellik ekleyerek bu dezavantajları aşmaktı. Buna rağmen, zayıf özellik çıkarma sorunu devam etmiş ve bu da geniş klinik uygulanabilirliğinde engellere neden olmuştur. Bu engelleri aşmak için, ağın çoklu ölçeklerde özellikleri azaltma, temsil öğrenmesini mümkün kılma ve tıbbi görüntüleme verilerinin yorumlanabilirliğini artırma yeteneğini artırmak için dikkat mekanizmaları ve genişleme-daralma modülleri içeren yeni bir sinir mimarisi olan Genişletilmiş Dikkat ve Daralma Geliştirilmiş Kapsül Ağı (AEC–CapsNet) piyasaya sürülmüştür. Bu, modeli altı farklı benchmark üzerinde kapsamlı bir şekilde test ettikten sonra başarıldı. Bu benchmarklar arasında Jun Cheng Beyin MRG, Breast_BreaKHis, HAM10000, Topuk Röntgeni, LC250000 kolon kanseri histopatolojisi ve LC250000 akciğer kanseri histopatolojisi yer alıyordu. Ek olarak, tıbbi olmayan CIFAR-10 veri setinde, veri seti artırımı veya mimari değişiklikler yapılmadan, %99,80'lik en yüksek doğruluk ve alıcı çalışma eğrisinde (AUC) %99'un üzerinde doğruluk ile üstün alan bağımsız alan özgüllükleri elde edildi. Çapraz doğrulama, çeşitli eğitim veri kümelerinde modelin sağlamlığını ve istikrarını kanıtladı. Önemli olarak, dikkat katmanlarının eklenmesi, tanısal açıdan bilgilendirici bölgeleri aydınlatarak klinik yorumlanabilirliği artırdı ve algoritmik tabanlı kararların açıklanması ile tıbbi rasyonalite arasındaki bağlantıyı güçlendirdi. AEC-CapsNet'in birçok güçlü yönüne rağmen, çerçevenin multimodal veri füzyonuna genişletilmesi ve klinik ön uçta gerçek zamanlı dağıtım gibi zorluklar devam etmektedir. Genel olarak, çalışma, derin öğrenme ile yeni ve genelleştirilebilir bir tıbbi görüntü teşhis sistemi sunarak, açıklanabilir yapay zekanın hassas tıbba artan katkısını savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The technological leaps and bounds in the field of medical Image analysis has made it the backbone of modern medicine. However, the immense intricacies and nuances of the medical data involved create hurdles to the prevailing deep learning architectures. Notwithstanding their popularity, Convolutional Neural Networks (CNNs), are generally found wanting in including all the significant spatial hierarchies due to pooling operations, which result in curbing to encapsulate fine-grained, detail-based abilities. The primary aim of introducing Capsule Networks (CapsNets) was to transcend those drawbacks by adding more features while continuing to include part-whole relations, scalability and computational demands. Even so, the problem of weak feature extraction persisted, causing obstacles in its wide clinical applicability. To overcome those obstacles, the Expanded Attention and Contraction Enhanced Capsule Network (AEC–CapsNet) was launched as a new neural architecture that included attention mechanisms and expansion–contraction modules to increase the capability of the network to reduce features at multiple scales, make representation learning possible, and increase the interpretability of medical imaging data. That was achieved only after thoroughly testing the model on six different benchmarks, that included – Jun Cheng Brain MRI, Breast_BreaKHis, HAM10000, Heel X-ray, LC250000 colon cancer histopathology and LC250000 lung cancer histopathology. Additionally, on the non-medical CIFAR-10 dataset, it yielded superior domain-agnostic domain-specificities with the highest accuracy of 99.80%, and that of over 99% on the receiver operating curve (AUC)Without dataset augmentation or architectural modifications. Cross-validation established the robustness and stability of the model on varied training datasets. Significantly, the addition of attention layers enhanced clinical interpretability by illuminating diagnostically informative regions, enhancing the connection between the algorithmic-based exposition of decisions versus medical rationality. Despite the many strengths of AEC-CapsNet, challenges remain that include extension of the framework to multimodal data fusion and real-time deployment on the clinical frontend. Overall, the study contributes a novel and generalizable medical image diagnostics system with deep learning, advocating the growing contribution of explainable artificial intelligence to precision medicine.