Transkateter aort kapak implantasyonu yapılan hastalarda sağ ventrikül miyokardiyal iş indeksi parametrelerinin mortalite üzerine etkisi
The impact of right ventricular myocardial work index parameters on mortality in patients undergoing transcatheter aortic valve implantation
  1. Tez No: 998231
  2. Yazar: KORAY DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜBEYDE BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aort kapak darlığı, ekokardiyografi, mortalite, Aortic valve stenosis, echocardiography, mortality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Sağ ventrikül disfonksiyonu birçok kardiyak hastalıkta artmış mortalite ve morbidite ile ilişkilidir. İleri aort darlığı olan hastalarda sol ventrikül art yükünün artmasının yanı sıra artmış pulmoner arter basınca bağlı sağ ventrikül art yükünün de arttığı bilinen bir durumdur. Transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ) implantasyonu yapılmış ileri aort darlığı olan hastalarda sağ ventrikül-pulmoner arter uncoupling olması artmış mortalite ilişkilidir. TAVİ adayı ileri aort darlığı hastalarında sağ ventrikül fonksiyonlarının değerlendirilmesi, işlem sonrası sağ kalımın öngörülmesi açısından önem taşımaktadır. Sağ ventrikül art yük bağımlı bir yapıya sahip olduğundan, fonksiyonel değerlendirme yapılırken art yükün de beraberinde dikkate alınması gerekmektedir. Çalışmamızda, sağ ventrikül miyokardiyal iş indeksi (MWI) parametrelerinin TAVİ işlemi öncesi ve sonrası karşılaştırılması, bu parametrelerin işlem sonrası mortalite ile ilişkisinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, literatürde TAVİ adayı ileri aort darlığı hastalarının sağ ventrikül MWI parametreleriyle değerlendirildiği ilk çalışma olma özelliğini taşımaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamıza 2025 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde TAVİ planan 83 hasta dahil edilmiştir. Hastaların TAVİ işlemi öncesi ve sonrası transtorasik ekokardiyografi (TTE) ile sağ ve sol ventrikül myokardiyal work index (MWI) değerleri alınmıştır. MWI parametreleri olarak Global İş İndeksi (GWI), Global Kontraktil İş (GCW), Global Harcanan İş (GWW) ve Global İş Verimliliği (GWE) kullanılmıştır. Preoperatif ve postoperatif ölçümlerin karşılaştırılmasında normal dağılan veriler için eşli t testi, normal dağılmayan veriler için Wilcoxon testi kullanılmıştır. Sağ ve sol ventrikül için GWI, GCW, GWW ve GWE değerleri tertiller (T1: 0–33p, T2: 33–66p, T3: 66–100p) şeklinde kategorize edilerek Kaplan–Meier analizlerinde değerlendirilmiştir. Sağ kalım analizleri Kaplan–Meier yöntemi kullanılmış; mortalite ile ilişkili faktörler Cox regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Ayrıca hastalar sağ kalan ve ölen olmak üzere iki alt gruba ayrılmış ve sağ ve sol ventrikül MWI'nin bu gruplar arasındaki fark incelenmiştir. P<0,05 değeri istatiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. BULGULAR: Hastaların preoperatif ve postoperatif sağ ventrikül GWI. GCW, GWW ve GWE değerleri arasında istatistiksel fark bulunmamıştır (p>0,05). TAPSE'nin postoperatif yükseldiği tespit edilmiştir [20 (9,7-32) vs 21 (11-27), p=0,045). Sol ventrikül GWI ve GCW değerleri postoperatif dönmede arttığı gözlenmiştir (1354,05±494,36 vs. 1705,34±644,99; p<0,001 ve 1568,89±55,93 vs. 2009,98±681,72; p<0,001). Sağ ventrikül GWI, GCW, GWW ve GWE için mortalite üzerine yapılan log-rank testleri anlamlı sonuç vermemiştir (p=0,261, p=0,255, p=0,981 ve p=0,826). Sağ ve sol ventrikül için GWI, GCW, GWW ve GWE değerleri tertiller (T1: 0–33p, T2: 33–66p, T3: 66–100p) şeklinde kategorize edilerek Kaplan–Meier analizlerinde değerlendirilmiştir ve gruplar arasında mortalite açısından istatistiksel bir fark izlenmemiştir (p>0.05). Ancak sağ ventrikül GWI, GCW değerlerinde sayısal olarak en düşük sağ kalımın ikinci tertilde (GWI:404-565 mmHg%, GCW: 503-602 mmHg%) olduğu gözlenmiştir. Hastalar sağ kalan ve ölen olmak üzere iki grubu ayrıldığında; sağ ventrikül GCW değeri istatistiksel olarak anlamlı olmasa da ölen hasta grubunda daha yüksek bulunmuştur (sağ kalım: 558 mmHg%, mortalite: 640 mmHg%; p=0,267). Diğer MWI parametrlerinde fark izlenmemiştir (p>0.05). Ölen hastaların pik ve ortalama gradyentleri sağ kalan hastalara göre daha düşük bulunmuştur (sırasıyla p=0,004, p=0,01). SONUÇ: Çalışmamızda, preoperatif sağ ventrikül MWI parametrelerinin mortaliteyi öngörme gücü istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sağ ventrikül GWI ve GCW parametrelerininde sayısal olarak en düşük sağ kalımın ikinci tertilde ortaya çıktığı görülmüştür. Ayrıca sağ ventrikül GCW değerinin ölen hasta grubunda sayısal daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bu bulgular, söz konusu parametrelerin preoperatif dönemde prognostik değerlendirmede kullanılabilir olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Right ventricular dysfunction is associated with increased mortality and morbidity across various cardiac conditions. In severe aortic stenosis, both left ventricular afterload and pulmonary artery pressure–related right ventricular afterload are elevated. In patients undergoing transcatheter aortic valve implantation (TAVI), right ventricle–pulmonary artery uncoupling has been linked to higher mortality. Therefore, evaluating right ventricular function in TAVI candidates is essential for predicting post‑procedural outcomes. This study aimed to compare right ventricular myocardial work index (MWI) parameters before and after TAVI and to assess their association with post‑procedural mortality. To our knowledge, it is the first study to evaluate right ventricular MWI in patients with severe aortic stenosis undergoing TAVI. MATERIALS AND METHODS: In 2025, 83 patients scheduled for TAVI at the University of Health Sciences Koşuyolu High Specialization Training and Research Hospital were enrolled. Right and left ventricular myocardial work index (MWI) parameters were obtained by transthoracic echocardiography before and after the procedure, including Global Work Index (GWI), Global Constructive Work (GCW), Global Wasted Work (GWW), and Global Work Efficiency (GWE).Pre- and postoperative values were compared using paired t-tests for normally distributed data and Wilcoxon tests for non-normal data. MWI parameters for both ventricles were categorized into tertiles (T1: 0–33p, T2: 33–66p, T3: 66–100p) and analyzed with Kaplan–Meier survival curves. Survival was assessed using the Kaplan–Meier method, and mortality-related factors were evaluated with Cox regression. Patients were also grouped as survivors and non-survivors to compare ventricular MWI differences. A p-value <0.05 was considered statistically significant. RESULTS: No statistically significant differences were observed between pre- and postoperative right ventricular GWI, GCW, GWW, or GWE values (p>0.05). TAPSE increased postoperatively [20 (9.7–32) vs. 21 (11–27), p=0.045]. Left ventricular GWI and GCW values were higher after the procedure (1354.05±494.36 vs. 1705.34±644.99; p<0.001 and 1568.89±55.93 vs. 2009.98±681.72; p<0.001, respectively).Log-rank tests for right ventricular GWI, GCW, GWW, and GWE showed no significant association with mortality (p=0.261, p=0.255, p=0.981, and p=0.826). Kaplan–Meier analyses using tertile-based categorization (T1: 0–33p, T2: 33–66p, T3: 66–100p) of right and left ventricular MWI parameters also demonstrated no significant differences in mortality between groups (p>0.05). However, numerically lowest survival for right ventricular GWI and GCW appeared in the second tertile (GWI: 404–565 mmHg%, GCW: 503–602 mmHg%).When patients were grouped as survivors and non-survivors, right ventricular GCW was higher in the mortality group, although not statistically significant (survivors: 558 mmHg%, mortality: 640 mmHg%; p=0.267). No differences were observed in other MWI parameters (p>0.05). Peak and mean gradients were significantly lower in patients who died compared with survivors (p=0.004 and p=0.01, respectively). CONCLUSION: In our study, preoperative right ventricular MWI parameters did not show a statistically significant ability to predict mortality. However, the lowest survival for RV GWI and GCW appeared numerically in the second tertile, and RV GCW was also numerically higher in the non-survivor group. These findings suggest that these parameters may still hold potential prognostic value in the preoperative assessment.