Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğinde takip edilen HIV ile yaşayan bireylerin sarkopeni açısından kesitsel olarak değerlendirilmesi
A cross-sectional evaluation of sarcopenia in people living with HIV followed at the Infectious Diseases Outpatient Clinic of Hafsa Sultan Hospital, Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine
- Tez No: 998259
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM ŞENOL AKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: HIV, Sarkopeni, Risk Faktörleri, CD4/CD8 Oranı, Kronik İnflamasyon, D Vitamini, AIDS, HIV enfeksiyonları, HIV, Sarcopenia, Risk Factors, CD4/CD8 Ratio, Chronic Inflammation, Vitamin D, AIDS, HIV infections
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: HIV'in bir sekonder sarkopeni nedeni olarak ele alınması ve HİYB'lerde yaşlanma ile ilişkili önemli bir sorun olan sarkopeninin prevalansı, klinik özellikleri ve risk faktörlerinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipteki bu çalışmaya 103 HİYB dahil edildi. Sarkopeni değerlendirmesi EWGSOP2 kriterlerine göre el sıkma gücü ölçümü, BIA ve yürüme hızı ile yapıldı. Demografik, klinik, antropometrik, immünolojik, virolojik veriler ve laboratuvar parametreleri kaydedildi. Gruplar arası karşılaştırmalar için Mann-Whitney U ve Ki-kare testleri, bağımsız risk faktörlerinin belirlenmesi için çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışma popülasyonunda kesin sarkopeni prevalansı %2.9, olası sarkopeni prevelansı %22.3 olarak saptandı. Sarkopenisi olan bireyler, sarkopenisi olmayanlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha ileri yaşta ve kadın cinsiyet oranı daha yüksek bulundu. Ayrıca bu bireylerde boy uzunluğu, baldır çevresi ve yürüme hızı daha düşük, vücut yağ yüzdesi ise daha yüksek saptandı. Sarkopeni grubunda hem başlangıç hem de güncel CD4/CD8 oranları daha düşük, viral baskılanmanın sağlanamama oranı ise daha yüksekti. Hemoglobin, albumin ve D vitamini düzeyleri sarkopenisi olan grupta daha düşük bulunurken, ESH ve ALP düzeyleri daha yüksek saptandı. Çok değişkenli analizde, kadın cinsiyet, düşük başlangıç CD4/CD8 oranı, yüksek sedimantasyon hızı ve düşük D vitamini düzeyi, sarkopeni gelişimi için bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Sonuç: HİYB'lerde uzayan yaşam süresi ile birlikte sıklığının artması beklenen sarkopeninin ve buna bağlı gelişen fonksiyonel kaybın önlenmesi için, erken dönemden itibaren kişiselleştirilmiş, cinsiyet ve metabolik profil duyarlı bir izlem ve müdahale yaklaşımının benimsenmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: This study aimed to consider HIV infection as a secondary cause of sarcopenia and to determine the prevalence, clinical characteristics, and risk factors of sarcopenia, an important aging-related condition, in people living with HIV (PLWH). Materials and Methods: This cross-sectional study included 103 PLWH. Sarcopenia was assessed according to the European Working Group on Sarcopenia in Older People 2 (EWGSOP2) criteria using handgrip strength measurement, bioelectrical impedance analysis (BIA), and gait speed. Demographic, clinical, anthropometric, immunological, virological, and laboratory parameters were recorded. Group comparisons were performed using the Mann–Whitney U test and chi-square test, and multivariable logistic regression analysis was used to identify independent risk factors for sarcopenia. Results: In the study population, the prevalence of confirmed sarcopenia was 2.9%, while the prevalence of probable sarcopenia was 22.3%. Individuals with sarcopenia were significantly older and had a higher proportion of females compared with those without sarcopenia. In addition, these individuals exhibited shorter height, lower calf circumference, and reduced gait speed, whereas body fat percentage was higher. Both baseline and current CD4/CD8 ratios were lower in the sarcopenia group, and the rate of failure to achieve viral suppression was higher. Hemoglobin, albumin, and vitamin D levels were lower in individuals with sarcopenia, while erythrocyte sedimentation rate (ESR) and alkaline phosphatase (ALP) levels were significantly higher. In the multivariable analysis, female sex, low baseline CD4/CD8 ratio, elevated sedimentation rate, and low vitamin D levels were identified as independent risk factors for the development of sarcopenia. Conclusion: Given the increasing life expectancy of PLWH, the prevalence of sarcopenia and its associated functional decline is expected to rise. To prevent sarcopenia and related functional impairment, it is essential to adopt an early, personalized monitoring and intervention strategy that is sensitive to sex-specific and metabolic characteristics.