Sürdürülebilir ögelerin didaktiksel dönüşüme dayalı İngilizce öğretim programına entegrasyonu: Bir eylem araştırması
Integrating sustainability elements into English language curriculum through didactic transposition: An action research study
  1. Tez No: 998291
  2. Yazar: FATMA MİNE ARSLAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ GELMEZ BURAKGAZİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil eğitimi, Language education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliği, kaynakların tükenmesi, kirlilik ve eşitsizlikler gibi küresel sorunlar, çevre ve kalkınmaya yönelik dönüştürücü yaklaşımları zorunlu kılmaktadır. Nitel ve nicel araştırma tekniklerini içeren bu eylem araştırması, 7. sınıf İngilizce derslerine sürdürülebilir kalkınma odaklı eğitim ögelerinin entegrasyonunun öğrencilerin akademik başarıları ve görüşleri üzerindeki incelemeyi amaçlamaktadır. Veri toplama araçlarını, araştırmacı tarafından hazırlanan paralel başarı formları, gözlem formu ve öğrenciler, öğretmen ve idareciler ile veliler için ayrı olarak hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formları oluşturmuştur. Araştırma verileri, uygun örnekleme yöntemi ile seçilen bir devlet ortaokulunda öğrenim gören yedinci sınıf düzeyindeki 26 öğrenci, beş öğretmen, iki yönetici ve üç veliden toplanmıştır. Bu kapsamda, ortaokul kademesi 7. sınıf düzeyindeki öğrencilere, araştırmacı tarafından hazırlanan İngilizce dersi öğretim programına ek sürdürülebilirlik temaları ve kavramları içeren uygulama tasarlanmış, bir dönem boyunca uygulanmış ve uygulanan eğitim sonucunda değişiklik olup olmadığı gözlenmiştir. Uygulamanın, öğrencilerde sürdürülebilir kalkınma konularına ilişkin bilgilerini ve duyuşsal ilgilerini arttırdığı ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek için bilgiyi yaymalarını ve insanları eğitmenin önemine değer veren görüşlerinin öne çıkmasına katkı sağladığı görülmüştür. Araştırma sonucunda, görüşmeler, gözlemler ve günlükler gibi nitel verilerde olumlu yönde farklılıklar gözlenmiş ve nicel veriler de bunu destekler nitelikte, başarı testlerinde öğrencilerde anlamlı bir artış göstermiştir. İngilizce öğretim programının, sürdürülebilirlik konularını uyumlu bir şekilde entegre edebilen ve çok çeşitli materyalleri kullanabilen bir ders olduğu vurgulanmıştır. Bu çalışmanın, sürdürülebilir odaklı eğitimin İngilizce öğretimi üzerindeki etkisini göstereceği, bu hususa katkı sağlayacağı ve bu alanda çalışacak bireyleri bilgilendireceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Climate change, resource depletion, pollution, and inequalities, as global challenges, necessitate transformative approaches to environment and development. This action research, employing both qualitative and quantitative methods, aims to examine the effects of integrating sustainability-oriented educational elements into 7th grade English classes on students' academic achievement and views. The data collection instruments consisted of parallel achievement tests developed by the researcher, an observation form, and semi-structured interview forms prepared separately for students, teachers, school administrators, and parents. Research data were collected from 26 seventh-grade students studying at a public middle school selected through appropriate sampling, as well as from five teachers, two administrators, and three parents. Within this scope, an instructional intervention including sustainability themes and concepts, designed by the researcher as a supplement to the English language curriculum, was implemented with seventh-grade students over one academic term, and changes resulting from the intervention were examined. The findings revealed that the implementation increased students' knowledge of sustainable development issues and their affective engagement, and contributed to the emergence of views valuing the importance of disseminating knowledge and educating others to build a sustainable future. As a result of the study, positive differences were observed in qualitative data such as interviews, observations, and journals, while quantitative data supported these findings by showing a statistically significant increase in students' achievement test scores. It was emphasized that the English language curriculum is a subject area that can coherently integrate sustainability topics and make use of a wide variety of materials. This study is expected to demonstrate the impact of sustainability-oriented education on English language teaching, contribute to the field, and inform individuals who will conduct research in this area.