Küçük üretici odaklı Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi'nin yerel yemek kültürünün yeniden inşasındaki rolü
Family-farm based Tahtacıörencik Village Ecological Living Collective's role in the reconstruction of local culinary culture
- Tez No: 998308
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Kültürel değerler, Yöresel mutfak, Cultural values, Local cuisine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Ankara'nın Güdül İlçesine bağlı Tahtacıörencik köyünde 2013 yılından beri faaliyet gösteren ve agroekoloji prensiplere uygun bir biçimde temiz gıda üretimi yapan Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi (TADYA) Ankara'daki türeticilere çeşitli ürünler sunmaktadır. Kolektifin amaçlarından biri köylerinde yetiştirdikleri yerel ve geleneksel ürünlerini Ankara halkına kazandırmak hem de hem de türeticilerle katılımcı güvenceye dayalı bir topluluk destekli tarım ağı kurmaktır. Karşılıklı güven üzerine kurulu olan bu sistem ile hem türeticilerle organik bağlar oluşturulmak istenmektedir hem de üreticilerin birbirine karşı duydukları güveni sağlamlaştırmak amaçlanmaktadır. Bu bağlamda mevcut çalışma topluluğun geçmişten gelen mutfak kültürüne ait unsurları bir yeniden inşa ve miraslaştırma sürecine tabi tutup tutmadıklarını, gelecek nesillere mutfak kültürlerine ait değerleri aktarıp aktaramadıklarını incelemeyi hedeflemiştir. Aynı zamanda Kolektifin belirlediği üretim ve sosyal ilişkilere dair ilke ve değerleri nasıl ve ne dereceye kadar benimsediklerini incelemeyi amaçlamıştır. 2023 yılının son baharından itibaren durum çalışması incelemesi yapmak üzere çeşitli aralıklarla Tahtacıörencik köyüne ziyaretler yapılmıştır. Kolektife üye 17 kişiyle 2025'te yüz yüze görüşmeler yapılmıştır ve veriler içerik analiziyle incelenmiştir. Sonuç olarak TADYA'nın Tahtacıörencik köyüne ait mutfak kültürü değerlerini koruma konusunda etkili olduğu tespit edilmiştir. Topluluk üyeleri arasında ve türeticilere karşılıklı etkileşimin attırılmasına ve TADYA'nın faaliyetlerini Ankara'lı türeticilere daha etkin bir biçimde sunabilme önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Situated to the northwest of Türkiye's capital city of Ankara and located in the Güdül Province of Ankara, the village of Tahtacıörencik is home to the Tahtacıörencik Village Ecological Living Collective (known as TADYA, in short, for its name in Turkish). This collective has been supplying residents of Ankara with produce grown according to agroecological principles as well as processed food stuffs that are emblematic of the village's culinary heritage since 2013. Consisting of small family owned farms, the collective seeks to create close ties with its prosumers in Ankara with the hopes of establishing mutual trust that might potentially lead to a system of community supported agriculture. This current study seeks to outline how members of the Collective reconstruct their local culinary heritage and tries to pinpoint exactly how this process of reconstuction occurs, if at all to begin with. This study also tries to delineate how the members of the Collective renegotiate group and personal values particularly in relation to the Collective's rules, guidelines and values. Since this is a singular group, a case study method has been employed to gather in-depth knowledge of the workings and thought processes of the group Initial visits wo the field were made throught 2023 while face to face interviews were carried out with 17 members of the Collective in the fall of 2025. In sum, the study has reached the conclusion that the Collective is very active in keeping the village's culinary heritage alive. Relavant suggestions are provided concerning how members can further deepen mutual feelings of trust, both towards members as well as prosumers in Ankara.