The development of stance in L1 English children's writing: Variation across years and genres
Anadili İngilizce olan çocukların yazılarında tutum gelişimi: Yıllara ve türlere göre değişim
  1. Tez No: 998368
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil eğitimi, Language education
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Tutum, yazılı iletişimin önemli bir bileşeni olup yazarların değerlendirme yapmalarına, bilgisel bağlılıklarını ifade etmelerine ve yazar kimliklerini yansıtmalarına olanak tanır. Tutum, yetişkinlerin akademik yazılarında yaygın biçimde incelenmiş olsa da, çocukların yazılarında, özellikle farklı türler bağlamında, tutumun gelişimi yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışma, okul yılları ve türler boyunca tutum belirteçlerinin gelişimini derlem temelli bir karma yöntem yaklaşımıyla incelemektedir. Analiz, 2., 6., 9. ve 11. sınıf düzeylerindeki öğrenciler tarafından üretilen Growth in Grammar (GiG) derlemesinden elde edilen 280 metne dayanmaktadır. Hyland'ın (2005a) etkileşimsel modeline dayanan analiz, kaçınma belirteçleri, pekiştirici belirteçler, tutum belirteçleri ve öznel göndergelere odaklanmaktadır. Derlem, tutum belirteçlerini belirlemek ve bağlamsallaştırmak amacıyla öncelikle nitel olarak incelenmiş, ardından sınıf düzeyleri ve türler arasında sıklık örüntülerini ve istatistiksel olarak anlamlı farklılıkları ortaya koymak için nicel analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular, tutum gelişiminin doğrusal bir artıştan ziyade yeniden yapılanma süreciyle karakterize edildiğini göstermektedir. Erken dönem yazılarında tutum belirteçleri ve öznel göndergelerin kullanımı daha belirginken, ilerleyen sınıf düzeylerinde kaçınma belirteçleri ve pekiştirici belirteçlerin kullanımının arttığı görülmektedir. Tür etkileri belirgindir. Edebî yazılarda daha değerlendirici ve ben odaklı bir tutum öne çıkarken, edebî olmayan yazılarda tarafsızlık ve bilgisel denetimin daha baskın olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Stance is a key component of written communication, allowing writers to express evaluation, negotiate epistemic commitment, and project an authorial identity. While stance has been widely studied in adult academic writing, its development in children's writing remains underexplored, particularly across genres. This study examines the development of stance markers across school years and genres using a corpus-based mixed-methods design. The analysis draws on 280 texts from the Growth in Grammar (GiG) corpus produced by pupils in Years 2, 6, 9, and 11. Guided by Hyland's (2005) interactional model, the analysis focuses on hedges, boosters, attitude markers, and self mentions. The corpus was first examined qualitatively to identify and contextualise stance markers, after which quantitative analyses were conducted to examine frequency patterns and statistically significant differences across year groups and genres. The findings show that stance development involves reorganisation rather than linear growth, with early writing favouring attitude markers and self-mentions, and later writing showing increased use of hedges and boosters. Clear genre differences emerged, with literary writing preferring evaluative and self-oriented stance and non-literary writing reflecting greater impersonality.