Bursa'da yaşayan Suriye göçmeni ve Türk uyruklu pediatrik yaş gruplarında Vit B12 ve folik asit referans aralıklarının karşılaştırılması
Comparison of Vit B12 and folic acid reference ranges in pediatric age groups between Syrian immigrants and Turkish nationals living in bursa
  1. Tez No: 998372
  2. Yazar: FATİH YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÜSTÜNDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Etnisite, RefineR, Referans aralık, İndirekt metot, Ethnicity, RefineR, Reference interval, Indirect method
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: B12 vitamini ve folik asit testleri referans aralıklarında yaş ve etnik kökenin etkisi bilinmesine rağmen, laboratuvarımız üretici firma tarafından önerilen referans aralıklarını kullanmaktadır. Bu çalışmada, veri madenciliği yöntemi ile Abbott Architect i2000SR marka cihazlarda aynı marka kitlerle çalışılan Türk vatandaşı ve Suriye göçmeni pediatrik yaş gruplarında serum B12 vitamini ve folik asit referans aralıklarının indirekt yöntemle hesaplanması ve Türk vatandaşı ve Suriye göçmeni gruplarda farklı olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma hastanesi Laboratuvar bilgi sisteminden 01.04.2021-13.02.2025 tarihleri arası 0-18 yaş grubu 90773 B12 vitamini ve 70233 folik asit test verisi kullanıldı. Bu testlere uygun dışlama kriterleri uygulandı. Verileri yaş, cinsiyet ve etnisiteye göre alt gruplara ayrıldı. Her alt grubun referans aralık değerleri ve güven aralığı değerleri refineR algoritması kullanılarak hesaplandı. Türk ve Suriye uyruklu grupların referans değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Pediatrik yaş grubunda B12 vitamini için yaş, cinsiyet ve etnisiteye göre, folik asit için ise yaş ve etnisiteye göre referans aralığı alt grup ihtiyacı olduğu bulunmuştur. B12 vitamini ve folik asit için hesaplanan referans aralıkları Türk ve Suriye uyruklu gruplar arasında karşılaştırıldığında değişik yaş gruplarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Sonuç: Pediatrik yaş grubunda referans aralık belirlenirken B12 vitamini ve folik asit için uyruk önemli bir değişkendir ve etnisiteye göre referans aralığı alt grup ihtiyacı olduğu düşünülmüştür. RefineR yöntemi, pediatrik gruplar gibi doğrudan yöntemin kullanımının daha zor olduğu gruplarda doğrudan yönteme önemli bir alternatif oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Vitamin B12 and folic acid reference intervals are known to be influenced by age and ethnic background; however, our laboratory currently applies the reference intervals recommended by the manufacturer. In this study, it was aimed to calculate serum vitamin B12 and folic acid reference intervals using an indirect data mining approach in pediatric age groups of Turkish citizens and Syrian immigrants whose samples were analyzed with the same brand kits on Abbott Architect i2000SR analyzers, and to determine whether these reference intervals differ between Turkish citizen and Syrian immigrant groups. Materials and Methods: A total of 90,773 vitamin B12 and 70,233 folic acid test results from individuals aged 0–18 years, obtained from the Laboratory Information System of Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital between April 1, 2021, and February 13, 2025, were included in the study. Relevant exclusion criteria were applied to the dataset. The data were stratified into subgroups according to age, sex, and ethnicity. Reference intervals and their corresponding confidence intervals for each subgroup were calculated using the refineR algorithm. The reference values of Turkish and Syrian nationality groups were subsequently compared. Results: In the pediatric population, the need for subgroup-specific reference intervals was identified for vitamin B12 according to age, sex, and ethnicity, and for folic acid according to age and ethnicity. When the calculated reference intervals for vitamin B12 and folic acid were compared between Turkish and Syrian nationality groups, statistically significant differences were observed across various age groups. Conclusion: When establishing reference intervals in the pediatric population, nationality is an important variable for both vitamin B12 and folic acid, and the need for ethnicity-specific reference interval subgroups has been considered. The refineR method represents a significant alternative to the direct method, particularly in groups such as pediatric populations where the application of direct methods is more challenging.