Fiberoptik bronkoskopi işleminin tanı oranlarının belirlenmesi ve komplikasyon hızının tesbiti
The determination of diagnostic yield and complication rate of the fiberoptic bronchoscopy procedure
  1. Tez No: 998417
  2. Yazar: SAMAYA ABDULLAYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OYA BAYDAR TOPRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Biopsy, Fiberoptic bronchoscopy, Cytology, Microbiological examination
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Fiberoptik bronkoskopi (FOB), solunum yollarının doğrudan görüntülenmesine olanak sağlayan ve akciğer hastalıklarının tanı ve tedavisinde yaygın olarak kullanılan invaziv bir yöntemdir. FOB ile bronkoalveoler lavaj, sitoloji ve biyopsi gibi farklı örnekleme teknikleri uygulanabilmesine rağmen, işlemin tanısal başarısı lezyonun özelliklerine ve kullanılan yönteme bağlı olarak literatürde hâlen değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle FOB'un gerçek yaşam koşullarındaki tanısal etkinliğinin ortaya konulması önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, kliniğimizde uygulanan FOB işlemlerinin tanı oranlarını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, retrospektif, tanımlayıcı ve analitik nitelikte olup 1 Ocak 2019–31 Aralık 2023 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında FOB uygulanan erişkin hastaların verileri üzerinden yürütülmüştür. Çalışmaya, bronkoskopi raporları ile patoloji, sitoloji ve mikrobiyoloji sonuçları eksiksiz olan hastalar dâhil edilmiştir. FOB sırasında bronkoalveoler lavaj, endobronşiyal biyopsi, transbronşiyal biyopsi ve sitolojik örnekleme işlemleri uygulanmıştır. Elde edilen verilerde tanımlayıcı istatistikler kullanılarak demografik özellikler, bronkoskopik bulgular, tanı oranları ve en sık konulan tanılar belirlenmiştir. Bulgular: Çalışmaya, kriterleri karşılayan toplam 499 hastanın verileri dâhil edildi; hastaların yaş ortancası 65,0 yıl olarak saptandı. Bronkoskopik örnekleme en sık sağ üst lobdan yapılırken, olguların önemli bir kısmında endobronşiyal lezyon izlenmedi. Histopatolojik incelemelerde biyopsi ile hastaların %63,3'ünde tanı konulurken, sitolojik değerlendirmede tanı oranı %31,1 olarak bulundu. Mikrobiyolojik incelemelerde ise olguların %53,9'unda etken saptanarak tanısal katkı sağlandı. Sonuç: Bu çalışmada FOB'un, özellikle biyopsi yoluyla elde edilen histopatolojik örneklerde yüksek tanısal katkı sağladığı, sitoloji ve mikrobiyolojik incelemelerin ise tamamlayıcı rol üstlendiği gösterilmiştir. Klinik pratikte bronkoskopik örnekleme yöntemlerinin birlikte ve hedefe yönelik kullanılması tanısal başarıyı artırmak açısından önerilmektedir. Anahtar kelimler: Biyopsi, Fiberoptik bronkoskopi, Sitoloji, Mikrobiyolojik inceleme
Özet (Çeviri)
Background: Fiberoptic bronchoscopy (FOB) is an invasive procedure that allows direct visualization of the airways and is widely used in the diagnosis and treatment of pulmonary diseases. Although various sampling techniques such as bronchoalveolar lavage, cytology, and biopsy can be performed during FOB, its diagnostic yield remains variable in the literature depending on lesion characteristics and the method used. Therefore, determining the real-world diagnostic effectiveness of FOB is important. The aim of this study was to evaluate the diagnostic yield of FOB procedures performed in our clinic. Materials and Methods: This retrospective, descriptive, and analytical study was conducted using data from adult patients who underwent FOB at the Department of Chest Diseases, Faculty of Medicine, Çukurova University, between January 1, 2019 and December 31, 2023. Patients with complete bronchoscopy reports and available pathology, cytology, and microbiology results were included. During FOB, bronchoalveolar lavage, endobronchial biopsy, transbronchial biopsy, and cytological sampling were performed. Descriptive statistics were used to analyze demographic characteristics, bronchoscopic findings, diagnostic yields, and the most frequently established diagnoses. Results: Data from a total of 499 patients meeting the inclusion criteria were analyzed; the median age was 65.0 years. Bronchoscopic sampling was most frequently performed in the right upper lobe, while a substantial proportion of patients had no visible endobronchial lesion. Histopathological examination yielded a diagnosis in 63.3% of patients who underwent biopsy, whereas the diagnostic yield of cytological evaluation was 31.1%. Microbiological analysis identified an etiological agent in 53.9% of cases, providing diagnostic contribution. Conclusion: This study demonstrated that FOB provides a high diagnostic yield, particularly through histopathological samples obtained by biopsy, while cytological and microbiological examinations play a complementary role. In clinical practice, the combined and targeted use of bronchoscopic sampling techniques is recommended to enhance diagnostic success.