СТРУКТУРА ЗОНИ ГІБРИДИЗАЦІЇ ЧЕРВОНОЧЕРЕВОЇ (BOMBINA BOMBINA L.) І ЖОВТОЧЕРЕВОЇ (BOMBINA VARIEGATA L.) КУМОК В ПРИКАРПАТТІ УКРАЇНИ
Structure of the hybrid zone between Bombina bombina and Bombina variegata (Anura, Discoglossidae) in Ukrainian Pre-Carpathian
- Tez No: 998430
- Danışmanlar: PROF. DR. SERGİY MEZHZHERİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Zooloji, Biyoloji, Zoology, Biology
- Anahtar Kelimeler: Genetik-popülasyon, Kuyruksuz kurbağalar, Genetics-population, Anura
- Yıl: 2003
- Dil: Ukraynaca
- Üniversite: National Academy Of Sciences Of Ukraine
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
Özet
Bilim Adayı (Biyoloji) derecesini elde etmek için sunulan tez. Uzmanlık alanı – 03.00.08 – zooloji. Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi, Schmalhausen Zooloji Enstitüsü, Kiev, 2002. El yazması. Kırmızılı kurbağa ile sarı karınlı kurbağanın parapatri bölgesindeki popülasyonların analizi yapılmış; Morshin, Stryj ve Zhidachev (Batı Ukrayna) çevresinde çeşitli morfolojik özelliklerin, tür-özel allozimlerin, SSCP lokuslarının ve mtDNA haplotiplerinin (RFLP analizi) varyasyonu incelenmiştir. Orta Ukrayna ve Karpatlar'dan alınan kontrol örnekleri arasında belirgin morfolojik ve genetik farklılıklar saptanırken, Stryj bölgesinden toplanan bireyler morfolojik olarak ara özellikler göstermiş ve heterozigot genotiplere sahip bulunmuştur. Aşağıdaki özelliklerin/lokusların dağılımı tüm bölge ve popülasyonlar içinde değerlendirilmiştir: vücut uzunluğu / tibia (L./T.), vücut uzunluğu / femur (L./F.), baş uzunluğu / genişliği (L.c./Lt.c.); lokuslar: Ldh-B, Mdh-1, Bb7.4, Bv24.11, Np, Gpi ve mtDNA'daki sitokrom b. Vücut oranları değerlerinin dağılımı normal olup, zirve noktaları B. bombina ve B. variegata tip örneklerinin arasında yer almaktadır. Benek puan indeksi yaklaşık olarak binom dağılım göstermekte, değer aralığı tipik kırmızılıdan tipik sarı karınlı kurbağaya kadar uzanmaktadır; melez indeksi (her bireydeki B. variegata alellerinin normalize edilmiş ortalaması) ise tamamen binom dağılımlı olup,“saf”genotipik değerlere (örneğin 0 veya 1) karşılık gelen tepe noktaları göstermektedir. Çoğu popülasyonda melez indeks dağılımı tek modludur, ancak popülasyon yapısında bazı çeşitlilikler görülmüştür: birkaç popülasyonda melez indeks ve benek puanı özellikleri çift modlu dağılım göstermiş, dört lokusta %9 oranında allodiploid bireylerin bulunması bunların bazılarının türler arası ilk melezleşmenin F₁ dölü olduğunu göstermektedir. Morfolojik özelliklerin genetik belirteçlerle karşılaştırılması, farklı düzeylerde korelasyon ortaya koymuştur: vücut oranı indeksleri yalnızca bölgede ara formların varlığını belirlemede uygunken, benek puanı genetik lokuslarla yüksek derecede ilişkili bulunmuştur. Genetik belirteçlerin karşılaştırılması, fonksiyonel biyokimyasal ve nötral SSCP lokusları ile mitokondriyal DNA varyasyonunun melez bölgede temel olarak benzer olduğunu göstermiştir. B. bombina ve B. variegata'ya özgü iki su habitat tipi tanımlanmıştır. Genotiplerin su habitatı ile ilişkisi yalnızca melez bölgenin merkezi kısmında anlamlıdır. Buna karşılık, karasal habitat tüm transekt boyunca genetik yapıyı büyük ölçüde belirlemekte, bu da esasen B. variegata'nın orman habitatını tercih etmesinden kaynaklanmaktadır. Bilgisayar tabanlı mekânsal analiz ile her noktaya B. variegata genlerinin ortalama frekans değerinin atandığı bir yüzey haritası oluşturulmuş ve bu harita melez bölgenin olası merkezini belirlemede kullanılmıştır. Sonuçlar, bölgenin iki katmanlı bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymaktadır: merkezi kısımda (2 km genişliğinde) mozaik yapı, türler arası introgresyon bölgesinde ise (6 km ve üzeri genişlikte) klinal yapı. Merkezi alt-bölge, yüksek oranda rekombinant genotiplere sahip olması ve bazı durumlarda genotipik olarak“saf”bireylerin bulunmamasıyla karakterizedir. Türler arası introgresyon alt-bölgesi ise“saf”genotiplerden birinin baskın olduğu popülasyonları içermektedir. B. bombina yönündeki introgresyonun daha yoğun olduğu ve bölge merkezinden itibaren 30 km'ye kadar uzandığı gözlenmiştir. Nehir yatağına yakın yerlerden alınan popülasyonlarda B. variegata genlerinin oranı daima daha yüksek bulunmuş, bu durum bazı yetişkin bireylerin Stryj Nehri boyunca aşağı yönde taşınarak yerel B. bombina bireyleriyle çiftleşmesiyle açıklanmıştır. Literatür verileri kullanılarak yapılan ampirik analiz, melez bölgenin son 70 yıl boyunca istikrarlı kaldığını göstermiştir. Transektin güneybatı kısmındaki popülasyonların mozaik yapısı, yüksek ormanların alçak ova çayır ve tarım alanlarına keskin geçişiyle büyük ölçüde şekillenmektedir. Bu çalışmanın sonuçları, Orta ve Güney Avrupa'daki önceki araştırma verileriyle karşılaştırılmıştır. Gen frekansı standart varyasyonu (Fst), heterozigot eksikliği (Fis) ve bağlantı dengesizliği (R) gibi popülasyon genetiği parametreleri, Polonya'daki transektten Romanya'dakine doğru artmakta ve melez bölge yapısı daha karmaşık hale gelmektedir. Ukrayna ve Hırvatistan'daki çalışmalar benzer Fst, Fis ve R düzeyleriyle karakterize olup, hem klinal hem de mozaik bileşenleri içermektedir. Bu yapısal benzerlik, ülkeler arasındaki iklimsel ve rakımsal farklılıklara rağmen gözlenmektedir. Çevre habitatının, yapının tipini belirlemede başlıca rolü oynadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thesis for obtaining the degree of Candidate of Sciences (Biol.). Speciality - 03.00.08 – zoology. Schmalhausen Institute of Zoology of NAS of Ukraine, Kiev, 2002. Manuscript. The analysis of populations from the zone of parapatry between fire and yellow bellied toads was done and the variation of several morphological traits, species- specific allozymes, SSCP loci and haplotypes of mtDNA (RFLP analysis) had been studied in vicinity of Morshin, Stryj and Zhidachev in Western Ukraine. Fixed morphological and genetic differences were revealed between the control samples from the Central Ukraine and the Carpathians, whereas specimens from Stryj area were morphologically intermediate and had heterozygous genotypes. The distribution of the following traits / loci: body length / tibia (L./T)., body length / femur (L./F.), head length / width (L.c./Lt.c.); loci: Ldh-B, Mdh-1, Bb7.4, Bv24.11, Np, Gpi and cytochrome b of mtDNA was assessed for the whole territory and within populations. The body proportions showed normal distribution of values, with the peaks intermediate between B. bombina and B. variegata holotypes. The spot score index had distribution close to binominal, with the range of values from typical fire-bellied to the typical yellow bellied toad; and the hybrid index (normalized mean of the B.variegata alleles in each individual) had strictly binominal distribution with peaks in the 'pure' genotypic values (e.g. 0 or 1). Within most populations the distribution of hybrid index was unimodal, however, there was some diversity in the population structure: few populations showed bimodal distribution of the hybrid index and the spot score trait, with a large proportion (9%) of allodiploids at four investigated loci, indicating some of them to be F1 progeny of initial hybridization between species. Comparison of the morphological traits with gene markers revealed a different level of correlation: indexes of the body proportions were only suitable for determining the presence of the intermediates on the territory, whereas the spot score was highly associated with the genetic loci. Comparison of gene markers showed principal similarity of the functional biochemical and neutral SSCP loci, as well as the mitochondrial DNA variation in the hybrid zone. Two types of the water habitat were defined, typical for B.bombina and B.variegata respectively. Association of genotypes with water habitat was only significant in the central part of the hybrid zone. In contrast, terrestrial habitat much determines the genetic structure across the whole transect (mostly due to B. variegata preference of the forest habitat). Computer based spatial analysis allowed for building the surface map, where each point was assigned the value of the mean frequency of B.variegata genes. It was used for determining the presumed center of the hybrid zone. Results reveal the double-layer structure: mosaic in the central part (2 km width) and clinal in the part of inter-specific introgressions (6 and more km width). Central sub-zone is characterized by the presence of highly recombinant genotypes and in some cases by the absence of genotipicaly 'pure' individuals. Sub-zone of inter-specific introgressions contains populations where one of the 'pure' genotype dominates. Introgression in B.bombina side was observed to be more intensive and goes as far as to 30 km from the center of the zone. Populations sampled close to the river bed always showed higher proportion of B.variegata genes, which is explained by some adults being flushed downstream the Stryj river, where they interbreed with the local B.bombina. The stability of the hybrid zone over the last 70 years was proven empirically, using the data from literature. The mosaic composition of populations in the south-western part of the transect is altered mainly by the sharp transition of the highland forest into the lowland pasture/arable land. Results of the present study were compared to the data of previous researches in Central and Southern Europe. Population genetic parameters, such as standardized variation of gene frequencies (Fst), deficit of heterozygotes (Fis) and linkage disequilibrium (R) increase from the transect in Poland towards the transect in Romania, and the structure of the hybrid zone becomes more complicated. Studies in Ukraine and Croatia are characterized by the similar levels of Fst, Fis and R and combine both types of composition: clinal and mosaic. Similarity of structure is in contrast to different climatic and altitudinal conditions in these countries. It is argued that surrounding habitat plays the major role in determining the type of structure.