Hafif ve orta şiddetli akne vulgaris tedavisinde plazma duşu ve 585 nm Q-Switch lazerin etkinliğinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the efficacy of plasma shower and 585 nm Q-Switched laser in the treatment of mild to moderate acne vulgaris
- Tez No: 998429
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DURSUN TÜRKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, Soğuk atmosferik plazma, 585 nm Q-Switch lazer, Plazma duşu, Acne Vulgaris, Cold Atmospheric Plasma, 585 nm Q-switched Laser, Plasma shower
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmanın temel amacı, hafif ve orta şiddetli akne vulgarisin tedavisinde plazma duşu ve 585 nm Q-Switch lazerin klinik etkinliklerini ve güvenlik profillerini karşılaştırarak değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Eylül 2023 ile Mart 2025 tarihleri arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Dermatoloji Polikliniği'nde plazma duşu veya 585 nm Q-Switch lazer tedavisi uygulanan toplam 47 akne hastasının klinik kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların tedavi öncesi ve sonrası akne şiddetleri Global Akne Derecelendirme Sistemi ile değerlendirilmiş, elde edilen skorlar başlangıçta, ikinci haftada ve dördüncü haftada olmak üzere üç farklı zaman noktasında kayıt altına alınmıştır. İstatistiksel analizlerde tekrarlayan ölçümler ANOVA ve eşleştirilmiş örneklem t-testi yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Plazma duşu uygulanan hastalarda global akne skorunda başlangıçtan dördüncü haftaya kadar ortalama %42,5 oranında bir azalma görülürken, bu oran 585 nm Q-Switch lazer grubunda %32,2 olarak tespit edilmiştir. İki tedavi yöntemi arasındaki skor değişim farkı istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,007). Plazma duşu uygulaması, enflamatuvar akne lezyonlarında hızlı ve daha belirgin bir iyileşme sağlarken, 585 nm Q-Switch lazerin postenflamatuvar eritem üzerine daha belirgin bir etkisi olduğu belirlenmiştir. Her iki yöntem de güvenilir bulunmuş ve tedavi süresince hastalar tarafından iyi tolere edilmiştir. Sonuçlar: Plazma duşu, özellikle enflamatuvar akne vulgaris tedavisinde hızlı ve etkin sonuçlar sağladığı için klinik olarak daha avantajlıdır. Postenflamatuvar eritemin ön planda olduğu klinik durumlarda ise 585 nm Q-Switch lazer tercih edilebilir. Bu sonuçların daha geniş hasta gruplarında ve uzun dönemli takiplerle desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this retrospective study is to comparatively evaluate the clinical efficacy and safety profiles of cold atmospheric plasma (Plasma Shower) and 585 nm Q-switched laser in the treatment of mild to moderate acne vulgaris. Materials and Methods: Clinical records of 47 patients treated with Plasma Shower or 585 nm Q-switched laser at Inonu University Turgut Ozal Medical Center Dermatology Clinic between September 2023 and March 2025 were reviewed retrospectively. Acne severity was assessed using the Global Acne Grading System, and scores were recorded at baseline, the second week, and the fourth week. Repeated measures ANOVA and paired samples t-tests were employed for statistical analyses. Results: The Plasma Shower group showed an average reduction of 42.5% in global acne scores from baseline to the fourth week, whereas the 585 nm Q-switched laser group exhibited a reduction of 32.2%. The difference between the two treatment methods was statistically significant. Plasma Shower demonstrated faster and more prominent improvement in inflammatory acne lesions, while the 585 nm Q-switched laser was more effective on post-inflammatory erythema. Both treatments were found safe and well-tolerated by patients throughout the treatment period. Conclusions: Cold atmospheric plasma (Plasma Shower) is clinically advantageous for rapidly achieving effective results, particularly in inflammatory acne vulgaris. The 585 nm Q-switched laser may be preferred in clinical scenarios where post-inflammatory erythema is predominant. Further studies involving larger patient groups and longer-term follow-up are recommended to support these findings.