Kadın üreme sağlığının medikalizasyonu kapsamında premenstrüel sendrom: Niteliksel bir araştırma
Premenstrual syndrome in the context of medicalization of women's reproductive health: A qualitative study
- Tez No: 998467
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ USER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın sağlığı, Kadınlık, Medikalizasyon, Toplumsal cinsiyet, Tıbbi söylem, Women's health, Femininity, Medicalization, Gender, Medical discourse
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, premenstrüel sendromun (PMS) tıbbi söylemle nasıl inşa edildiğini ve kadınları nasıl etkilediğini anlamayı amaçlamıştır. Niteliksel, betimleyici ve kesitsel olarak tasarlanan araştırmada adet öncesi dönemde değişiklik yaşadığını belirten 19 kadınla görüşülmüştür. Bulgular, döngü boyunca yaşanan değişikliklerin salt fizyolojik süreçlerle açıklanamayacağını, bunların sosyokültürel bağlam içinde anlamlandırılarak tıbbi söylemle yeniden inşa edildiğini göstermiştir. Katılımcıların fiziksel belirtilerin yanı sıra öfke, tahammülsüzlük ve gerginlik yaşadıkları; bu değişikliklerin partnerler başta olmak üzere tüm yakın ilişkilerinde sorunlara neden olduğu; çalışma yaşamında ise tepkilerin kontrol edilmeye çalışıldığı görülmüştür. Kadınların adet döngüsüne atıfta bulunarak sosyal ilişkilerden uzaklaşma, kendileriyle ilgilenebilme ve bastırılmış tepkilerini ifade edebilme zemini bulabildikleri de görülmektedir. Ancak bu durumun adet dönemi fizyolojisine bağlanması yaşanan sorunların sosyal yönlerini görünmez kılmakta, kadınlar fizyolojik yapıları gereği irrasyonel davranan özneler olarak temsil edilmektedir. Ayrıca, PMS kavramıyla tanışmak deneyimi dönüştürmekte, daha önce adetin habercisi olarak yorumlanan değişiklikler PMS'e atfen anormal olarak görülmektedir. Adet olgusu bir tabu olarak deneyimlenmekte; bu durum, duygusal değişikliklerin de dile getiril(e)memesi anlamına gelmektedir. Dolayısıyla çalışma, kadınların döngü boyunca yaşadıkları değişikliklerin patolojik görülmesini ve bu patoloji algısının patriyarkayla ilişkisini sorgulamayı önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how premenstrual syndrome (PMS) is constructed through medical discourse and how this construction shapes women's experiences. Designed as a qualitative, descriptive, and cross-sectional study, the research is based on interviews with 19 women who reported changes during the premenstrual period. The findings suggest that the changes experienced throughout the menstrual cycle cannot be explained solely by physiological processes; rather, they are interpreted within a sociocultural context and reconstructed through medical discourse. Participants reported physical symptoms as well as anger, irritability, and tension. These changes were found to create difficulties in close relationships, particularly with partners, while in working life women tended to control their reactions. Referring to the menstrual cycle also enabled women to distance themselves from social interactions, create space for self-care, and express suppressed reactions. However, explaining these experiences primarily through menstrual physiology obscures their social dimensions and represents women as irrational subjects due to their biological characteristics. Furthermore, becoming familiar with the concept of PMS transforms women's experiences, as changes previously interpreted as natural signs of menstruation are redefined as abnormal. Menstruation is experienced as a taboo, which contributes to the silencing of emotional changes. Accordingly, this study questions the pathologization of menstrual-cycle-related changes and examines its relationship with patriarchy.