Domates kök ve kök boğazı çürüklüğüne karşı bazı trichoderma türlerinin biyokontrol etkinliklerinin araştırılması
Investigation of the biocontrol effectivesness of some trichoderma species against tomato crown and root rot
- Tez No: 998504
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ MARAKLI, DR. ÖĞR. ÜYESİ AYDIN ATAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Biyoloji, Ziraat, Microbiology, Biology, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fusarium, Fusarium oxysporum, Solanum lycopersicum, Trichoderma, Fusarium, Fusarium oxysporum, Solanum lycopersicum, Trichoderma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Toprak kökenli patojenler arasında özellikle Fusarium türleri, domates dahil olmak üzere birçok bitkinin su ve besin alımını engelleyerek kök çürümesi, solgunluk vb. Hastalıklara ve ürün kayıplarına yol açmaktadır. Bu anlamda, patojenlerle mücadelede çevre dostu ve sürdürülebilir bir yöntem olarak biyolojik kontrol ajanları (BCA) ön plana çıkmaktadır. Trichoderma spp., BCA'lar arasında en yaygın kullanılanlardan biridir. Bu çalışmanın amacı; T. atroviride, T. koningii, T. harzianum ve T. brevicompactum funguslarının antagonistik aktivitelerini in vitro ve in vivo koşullarda değerlendirerek, Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici'ye (FORL) karşı etkili, çevre dostu ve pestisitlere alternatif bir biyokontrol stratejisi geliştirmektir. Trichoderma türlerinin patojene karşı antagonistik etkileri, ikili kültür testi ve agar kuyusu difüzyon testleri ile belirlenmiştir. Her bir tür için hücre duvarını parçalayıcı enzim (CWDE) aktiviteleri ile ech42 ve cbh1 genlerinin genomdaki varlığı araştırılmıştır. In vitro testlerde en yüksek etkiye sahip olduğu belirlenen T. brevicompactum'un salgıladığı uçucu organik bileşenler (VOCs), gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) ile analiz edilmiştir. İkili kültür testi sonuçlarına göre Trichoderma türlerinin FORL'ün miseliyal gelişimini %67,69-68,98 oranında inhibe ettiği belirlenmiştir. Agar kuyusu difüzyon testlerinde, en başarılı türün T. brevicompactum olduğu belirlenmiştir (61,33 mm2, p˂0.05). Türlerin β-1,3-glukanaz ve kitinaz enzim aktivitelerine bakıldığında, en yüksek enzim aktiviteleri T. brevicompactum'da belirlenmiştir (0,567 U/mL ve 0,122 U/mL, p<0.05). Toplamda 13 VOC tanımlanmıştır. Trichoderma türlerinde cbh1 ve ech42 genlerinin varlığı PCR ve sonrasında yapılan dizileme analizleri ile doğrulanmıştır. Elde edilen genlerin dizileri NCBI veri tabanına yüklenmiş ve aksesyon numaraları alınmıştır. T. brevicompactum'dan %2 melas konsantrasyonunda elde edilen toz formülasyonun canlılık düzeyi 7,933×107 koloni oluşturan birim sayısı (cfu/g) olarak belirlenmiştir. Sera şartlarında saksı denemeleriyle, T. brevicompactum toz formülasyonu (%73,49) ticari formülasyonla kıyaslanmış (%79,52) ve kullanılan formülasyonun hassas İkram F1 domates çeşidinde FORL'ün hastalık şiddetini önemli ölçüde azalttığı belirlenmiştir (p˂0.05). Bu çalışmada, laboratuvar ve sera koşullarında yapılan araştırmalar ışığında, Trichoderma türlerinin sürdürülebilir tarım için önemli bir çözüm sunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Soil-borne pathogens, Fusarium species in particular cause root rot, wilting and yield losses by inhibiting water and nutrient uptake in many plants, including tomatoes. In this context, biological control agents (BCAs) are coming to the fore as an environmentally friendly and sustainable method for combating pathogens. Trichoderma spp. is one of the most commonly used BCAs. The aim of this study is to evaluate the antagonistic activities of T. atroviride, T. koningii, T. harzianum, and T. brevicompactum fungi in vitro and in vivo, and develop an effective, environmentally friendly, and pesticide-alternative biocontrol strategy against Fusarium oxysporum f. sp. radicis-lycopersici (FORL). The antagonistic effects of Trichoderma species against pathogen were determined by dual culture tests and agar well diffusion tests. The activities of cell wall-degrading enzymes (CWDE) and the presence of ech42 and cbh1 genes in genome were investigated for each species. The volatile organic compounds (VOCs) secreted by T. brevicompactum, which was determined to have the highest effect in in vitro tests, were analysed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). According to the results of the dual culture test, it was determined that Trichoderma species inhibited mycelial growth of FORL by 67.69-68.98%. In agar well diffusion tests, T. brevicompactum was determined to be the most successful species (61.33 mm2, p˂0.05). When the β-1,3-glucanase and chitinase enzyme activities of species were examined, the highest enzyme activities were determined in T. brevicompactum (0.567 U/mL and 0.122 U/mL, p<0.05). A total of 13 VOCs were identified. The presence of cbh1 and ech42 genes in Trichoderma species has been confirmed by PCR followed by sequencing analysis. The sequences of obtained genes have been uploaded to the NCBI database and accession numbers have been assigned. The viability level of the powder formulation obtained from T. brevicompactum at a 2% molasses concentration was determined as 7.933×10⁷ colony-forming units (cfu/g). In greenhouse trials using pots, T. brevicompactum powder formulation (73.49%) was compared with the commercial formulation (79.52%), and it was determined that the formulation used significantly reduced the severity of FORL disease in the susceptible İkram F1 tomato variety (p˂0.05). In this study, based on research conducted under laboratory and greenhouse conditions, it was determined that Trichoderma species offer an important solution for sustainable agriculture.