Laparoskopik kolesistektomi sonrası batındaki gazın aspiratörle boşaltılma yönteminin postoperatif ağrı, bulantı kusma ve uyku kalitesine etkisi
The effect of aspirator-assisted evacuation of intra-abdominal gas after laparoscopic cholecystectomy on postoperative pain, nausea–vomiting, and sleep quality
- Tez No: 998508
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAMAN ÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Karbondioksit gazı, laparoskopik cerrahi, postoperatif ağrı, postoperatif bulantı-kusma, uyku kalitesi, Carbon dioxide gas, laparoscopic surgery, postoperative pain, postoperative nausea and vomiting, sleep quality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı laparoskopik kolesistektomi sonrası batın içindeki gazın aspiratörle boşaltılma yönteminin, geleneksel pasif yönteme göre postoperatif ağrı, bulantı-kusma ve uyku kalitesi üzerine etkisini belirlemektir. Materyal ve Metot: Araştırma, Haziran 2024-Şubat 2026 tarihleri arasında Erzurum Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde randomize kontrollü deneysel araştırma modeli kullanılarak yapıldı. Araştırmanın örneklemini yapılan güç analizine göre belirlenen laparoskopik kolesistektomi ameliyatı olan 70 hasta (deney grubu:35 kontrol grubu:35) oluşturdu. Veriler Hasta Tanıtım Formu, Vizüel Analog Skala, Sözel Kategori Ölçeği, Bulantı Sayısal Ölçeği ve Richard's-Campbell Uyku Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin istatistiksel analizleri SPSS 22 programı ile yapıldı. Bulgular: Deney ve kontrol grubundaki hastaların tanıtıcı özellikleri bakımından benzer olduğu, gruplar arasında homojen bir dağılım gösterdiği belirlendi. Hastalarda bulantı-kusma varlığı ile bulantı şiddeti durumları, 6. saat dışında tüm ölçüm zamanlarında gruplar arasında benzerlik gösterirken (p>0.05); 6. saatte deney grubunda bulantı şiddetinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptandı (p<0.05). Tüm zaman noktalarında ağrı skorlarının deney grubunda daha düşük olduğu ve her iki grupta da ağrının zamanla azaldığı, azalmanın deney grubunda daha anlamlı olduğu belirlendi (p<0.05). Uyku kalitesi açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmazken (p>0.05), analjezik gereksinimi 0., 2. ve 6. saatlerde benzer, 12. ve 18. saatlerde ise kontrol grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu tespit edildi (p<0.05). Sonuç: Laparoskopik kolesistektomi sonrası batın içindeki gazın aspiratörle boşaltılma yönteminin, geleneksel pasif yönteme göre postoperatif ağrıyı ve bulantı-kusmayı azalttığı ancak uyku kalitesi üzerine anlamlılık oluşturacak düzeyde etkisi olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the effects of intra-abdominal gas evacuation using an aspirator compared with the conventional passive method on postoperative pain, nausea–vomiting, and sleep quality following laparoscopic cholecystectomy. Material and Method: The study was conducted between June 2024 and February 2026 in the General Surgery Clinic of Erzurum City Hospital using a randomized controlled experimental research design. The sample consisted of 70 patients who underwent laparoscopic cholecystectomy (experimental group: n = 35; control group: n = 35), as determined by a power analysis. Data were collected using the Patient Information Form, the Visual Analog Scale, the Verbal Category Scale, the Nausea Numeric Rating Scale, and the Richards–Campbell Sleep Questionnaire. Statistical analyses were performed using SPSS version 22. Results: It was determined that the patients in the experimental and control groups were similar in terms of descriptive characteristics and exhibited a homogeneous distribution between the groups. The presence of nausea and vomiting and the severity of nausea were similar between the groups at all measurement time points except at the 6th hour (p>0.05); however, at the 6th hour, the severity of nausea was found to be significantly lower in the experimental group (p<0.05). Pain scores were lower in the experimental group at all time points, and although pain decreased over time in both groups, this decrease was more pronounced in the experimental group (p<0.05). While no statistically significant difference was found between the groups in terms of sleep quality (p>0.05), analgesic requirements were similar at the 0th, 2nd, and 6th hours, but were found to be significantly higher in the control group at the 12th and 18th hours (p<0.05). Conclusion: It was concluded that active evacuation of intra-abdominal gas using an aspirator after laparoscopic cholecystectomy reduced postoperative pain and nausea–vomiting compared with the conventional passive evacuation method; however, it had no statistically significant effect on sleep quality.