Kayıp Cennet
Paradise Lost
  1. Tez No: 99851
  2. Yazar: ZEYNEP AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. YALÇIN KARAYAĞIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kayıp Cennet, Altın Çağ, Yeryüzü Cenneti, Parnassus, Kutsal Kitap, Paradise Lost, Earth Paradise, Parnassus, Golden Age, Holy Books TL
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
2.ÖZET Sergi metin çalışmamda, Kayıp Cennet başlığından da anlaşılacağı gibi, insanlığın cennet anlayışları ve resim sanatındaki yansımaları araştırılmıştır. İlk bölümde, cennet deyince ilk akla gelen din olgusunun bu kavrama yaklaşımı“Kutsal Kitaplara Göre Cennet Tasviri ve Kovuluş Efsanesi”başlığı altında incelenmiştir.Michelangelo ve Tintoretto'da uhrevi cennet anlayışı görülürken,“Dünyevi Zevkler Bahçesi, Cennet-Cehennem Panoları”ile örneklendirilen Bosch ve“Cennet Bahçesi”tablosuyla örneklendirilen Jan Bruegel'deki dünyevi nitelik belirtilmiştir. İkinci bölümde; toplumların kendisini geliştirmek, insanları fişeklemek ve dünyayı yaşanır bir hale getirmek için yarattığı ütopyaların en bilineni olan“Altın Çağ”söylencesi incelenmiş, ve anlayışın dünyeviliğinden doğan“yeryüzü cenneti”düşüncesi açıklanmıştır. Altın Çağ mitinin genel çerçevede örtüştüğü mitolojideki“Parnassus”açıklanarak, Mantegna, Raphael, Poussin ve Ingres gibi ressamların eserleriyle örneklendirilmiştir. Üçüncü bölümde John Milton'ın başyapıtı -temel noktalan, kutsal kitabın kovuluş efsanesinden alınmış olmasına rağmen şairin üslubuyla yeni bir boyut kazanan ve destanlaşan eseri“Kayıp Cennet”incelenirken yapıtı resimleyen William Blake ve Gustave Dore'nin resimleri, dolayısıyla da anlayışları karşılaştınlmıştır.“Gauguin ve Cennetin Yeniden Keşfi”başlıklı dördüncü bölümde ise ressam kişiliğinde ve yaşamım şekillendirmede Avrupa uygarlığının karşısında duran Gauguin'in bütün bir yaşam olarak düşlediği cennet özlemi açıklanmıştır. Resimlerim hakkındaki son bölümde ise çalışmalarımın özünde taşıdığı anlamlar açıklanmaya çalışılmış ve incelediğim ressamların eserleriyle karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In my exhibition text, paradise perceptions of the mankind and their reflections in fine arts have been investigated as it can also be understood from the headline“ Paradise Lost”. In the first part,the approach of the religion concept which comes to the mind firstly when paradise is mentioned was studied under the heading“Paradise Depiction and Disposal Legend according to the Holy Books”and pertaining to the other world of this perception was seen. In context, Bosch's“Worldly Paradise, Worldly Pleasures Garden and Paradise-Hell Panels”and Jan Bruegel's“Paradise Garden”pictures were explained.In the second part ;“Golden Age”which is the most famous one of the Utopias created by societies in order to develop themselves, reinforce people,and make the world a liveable place was examined and the thought of“World Paradise”stemmed from the worldliness of the concept was explained.“Parnassus”in mythology, which resembles the“Golden Age”myth in a general frame was explained and it was exemplified with the works of the artists such as Mantegna, Rafhael,Poussin and Ingres. In the third part,the masterwork of John Milton,“Paradise Lost”, despite the fact that whose main points were taken from the disposal legend of the Holy Book, but which gained a new form with the style of the poet was examined and meanwhile the pictures and the perceptions of William Blake and Gustave Dore who pictured the work,were compared.In the fourth part named“Gauguin and the Rediscovery of Paradise”, the paradise aspiration imagined as a whole world by Gauguin who was opposed to the European civilisation in his artist personality and framing his life was explained.In the last part about my pictures ; the meaning of the essence of my works were tried to be explained and they were compared to the other artists' works.